Legyen önnél esernyő, jól jöhet az még

Medárd, napja, eső, esernyő, víz
http://www.dreamstime.com/stock-photography-summer-rain-image15763052
Vágólapra másolva!
Záporral, zivatarral és 15 fokos hőmérséklet-különbséggel indul a hét. Ha érdekességet lát, fényképezze le, és küldje el az Origo Facebook-oldalára, vagy ha egy hírt érdekesnek tart, küldje el a hirugyelet@origo.hu címre.
Vágólapra másolva!

Zápor, zivatar

Hétfő hajnalban, reggel még sokfelé, napközben inkább már csak északon, északnyugaton fordul elő újabb zápor, zivatar - írja a Köpönyeg.hu. Néhol csendes eső is lehet. Élénk marad a nyugati, északnyugati szél. A tartósabban esős tájakon 17–24, máshol 25–33 fok közötti értékeket mutatnak majd a hőmérők.

Kedden jelentősen csökken a felhőzet, az ország nagy részén már többórás napsütés valószínű. Zápor, zivatar keleten alakulhat ki. Az északnyugati légmozgás élénk lesz. 26–32 fok között valószínű a csúcsérték.

Szerdán ragyogó napsütésre van kilátás, amit csak kevés gomolyfelhő zavar majd. Elvétve lehet zápor, zivatar. 30 fok körüli kánikula ígérkezik.

Csütörtökön tikkasztó napsütés várható, csapadékra kicsi az esély. 30-31 fok körüli országos hőségre számíthatunk.

Boldog névnapot kívánunk!

Június 20. az év 172. napja a Gergely-naptár szerint. Az évből még 194 nap van hátra.

Boldog névnapot kívánunk Rafael nevű olvasóinknak!

Ha ön nem Rafael, de van ilyen nevű ismerőse, ne felejtse el felköszönteni! A Rafael férfinév a héber Refaél névből ered. Jelentése: Isten meggyógyított. Női párja: Rafaella. Ma Diana, Baltazár, Benigna, Dea, Deodát, Deodáta, Dina, Fabiána, Feliciána, Floransz, Florencia, Florentina, Gemma, Koppány, Margit, Özséb, Rafaella, Ráfis, Szilamér, Szörénke, Szörényke, Polett nap is van.

Lezárták a Szabadság hidat

Korszerűsítési munkák miatt csütörtökön ideiglenes menetrend lépett életbe a fővárosban a Bartók Béla úti és a Fehérvári úti villamosok közlekedésében, ez augusztus végéig lesz érvényben. A Szabadság hidat erre az időszakra teljesen lezárják – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). A változásra azért van szükség, mert a szakemberek megkezdik a Bartók Béla úti és a Fehérvári úti 35 villamosperon felújítását, valamint átépül a villamospálya is a Szent Gellért tér és a Móricz Zsigmond körtér között.

A Szabadság hidat nemcsak a villamos-, hanem a közúti forgalom elől is teljesen lezárták,

és közúti forgalmi változások lesznek a Szent Gellért téren, a Bartók Béla úton, a Móricz Zsigmond körtéren és a Fehérvári úton is. Várhatóan a nyári tanítási szünet végéig nem jár a 47-es, a 48-as és a 49-es villamos, a 17-es csak a Móricz Zsigmond körtérig megy, a 19-es pedig a Rudas gyógyfürdőig a Bécsi út felől. A dél-budai végállomásokig pótlóbuszok szállítják az utasokat, ezek jelentős része alacsonypadlós, légkondicionált jármű lesz. A pótlóbuszok az Erzsébet hídon át haladnak. A Fehérvári úton közlekedő buszjáratok és a pótlóbuszok is a Szerémi útra terelve közlekednek. A BKK azt javasolja, hogy

aki teheti, a sűrítve indított 4-es metróval utazzon.

Dél-Buda felől a Fővám tér és a Kálvin tér a 4-es metróval lesz elérhető, míg az Astoriára vagy a Deák Ferenc térre utazóknak pótlóbuszra érdemes szállniuk. Dél-Buda felé a 133E autóbuszok a Rudas gyógyfürdő megállónál is megállnak.

Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Filmek hétfő estére

  • Hanta boy - DIGI Film - 20:00

  • Csillagainkban a hiba - FEM3 - 21:00

  • Cápa - TV2 - 21:20

  • Drive - Gázt! - AXN - 21:55

  • Constantine - A démonvadász - VIASAT3 - 22:00

Attila, a hun

  • 451. június 20-án az Attila vezette hun sereg Catalaunumnál megütközik a rómaiakkal - írja a Múltkor.hu. A Hun Birodalom élére 445-ben puccsal kerülő Attila mind a Nyugatrómai, mind a Keletrómai Birodalom számára komoly veszélyt jelentett. Az első csapás iránya a Balkán-félsziget volt. 449-ben azonban békét kötött vele II. Theodosius. Ennek következtében a hun uralkodó lemondott a hódításról. Honoria, a nyugat-római császári család tagja 450-ben feleségül ajánlkozott Attilának. III. Valentinianus császár azonban nem járult hozzá a házassághoz, mivel e frigy révén további területeket kellett volna átengednie a hunoknak. Ezt követően Attila Gallia ellen indult. A hunok egyesítették a keleti gótokat, gepidákat, szvébeket, szkíreket, herulokat és türingeket. Az ellenség, Aëtius nyugatrómai hadvezér és I. Theoderich gót király vezette csapatait Gallia barbár népei (alánok, burgundok, frankok, nyugati gótok) alkották. Mivel a Loire hídját védő stratégiai fontosságú Orléans-t az utolsó pillanatban felmentették, Attila kénytelen volt hátrálni. A catalaunumi mezőn (Troyes mellett) 451-ben nagy vérveszteséggel megvívott csatában egyik fél sem tudta a győzelmet kicsikarni. Attila visszavonulása vereséggel ért fel. De ellenfeleinek sem ereje, sem bátorsága nem maradt az üldözésre.
  • 1854. június 20-án Erdélyben felszabadítják a jobbágyokat. Elsőrangú politikai kérdés volt Erdélyben is a jobbágyság felszabadításának lezárása. Hiszen ott a jobbágyok nagyobb része román volt, s már 1848-ban is súlyos feszültséget okozott. A nemzeti ellentétek kiéleződése is arra vezethető vissza, hogy késve került sor a felszabadítás kihirdetésére. A polgárháború elmúltával sem szűntek meg a konfliktusok, úr és paraszt ellenségként tekintett egymásra. Jó egy évvel a magyarországi után, 1854-ben jelent meg a felszabadítást részleteiben szabályozó császári nyílt parancs.

E heti mozipremierek

  • A Függetlenség napja - Feltámadás
  • A modell
  • Neon démon
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről