Vágólapra másolva!
30 fok is lehet hétvégén. Addig viszont változékony időnk lesz. Fázni nem fogunk, de sok felhő jut a hétre. Ha érdekességet lát, fényképezze le, és küldje el az Origo Facebook-oldalára, vagy ha egy hírt érdekesnek tart, küldje el a hirugyelet@origo.hu címre.
Vágólapra másolva!

Hétvégén meg fogunk sülni, olyan meleg lesz

Kedden változatos lesz az időjárásunk: a Tiszántúlon tartósan felhős lehet az ég, és többfelé várható eső, zápor, néhol zivatar - írja a Köpönyeg.hu. A középső tájakon kevés felhő, többórás napsütés ígérkezik, és csak elvétve alakulhat ki zápor. A Dunántúl nyugati tájain nyugat felől felhősödés várható, délután záporok alakulhatnak ki. Az északnyugati szél megerősödik. Hidegfronti hatás lesz. A csúcshőmérséklet 25 fok körül várható.

Szerdán délnyugat felől megnövekszik a gomolyfelhőzet, és napközben egyre többfelé fordulhat elő zápor, zivatar. A légmozgás délnyugatira fordul és megerősödik. Melegfront éri el hazánk térségét. 21 és 26 fok közötti értékeket mérhetünk délután.

Csütörtökön a kellemes júniusi napsütést csak fátyolfelhők zavarják. Erőteljes melegedés veszi kezdetét: délután már 28 és 33 fok között alakulhat a maximális hőmérséklet. Erős lesz a déli szél.

Pénteken sok napsütés lesz, amely mellett megnövekszik a gomolyfelhőzet. Zápor, zivatar azonban csak néhol alakul ki. Igazi strandidőre van kilátás 30 fok körüli csúccsal.

Szombaton északnyugaton változóan, máshol gyengén felhős lesz az ég. Előbbi tájakon zápor, zivatar is kialakul, máshol száraz idő ígérkezik. Északnyugaton csak 25, máshol 32 fok körül várható a maximum.

Vasárnap napközben fokozatosan megnövekszik a felhőzet, és egyre többfelé fordul elő eső, zápor, zivatar. A viharossá fokozódó északnyugati széllel hidegfront érkezik.

Boldog névnapot kívánunk!

Június 14. az év 166. napja a Gergely-naptár szerint. Az évből még 200 nap van hátra.

Boldog névnapot kívánunk Vazul nevű olvasóinknak!

Ha ön nem Vazul, de van ilyen nevű ismerőse, ne felejtse el felköszönteni! Neve a görög Baszileiosz magyar változata, ami alapján sokan úgy gondolják, hogy ez bizánci rítusú keresztségben nyert neve. Az utókor szerint viszont feleségével nem élt keresztényi házasságban. Vazul neve a Vászoly helynevekben maradt fenn. Ma Elizeus, Estella, Hartvig, Herta, Sztella, Töhötöm, Valérián, Valér nap is van.

Hétvégi programajánló

Zenélő Budapest - 520 minikoncert három hónap alatt tíz budapesti helyszínen. A Zenélő Budapest programsorozat második évadjának első szabadtéri koncertjeit 2016. május 27-től hallgathatja a közönség. A tíz budapesti helyszínen megrendezett program az augusztus 14-ére tervezett fellépésekkel zárul. A Zenélő Budapest koncerthelyszínei: a Várkert Bazár gloriettje, illetve neoreneszánsz udvara, a Szentháromság téren a Magyarság Háza erkélye, a Szent István-bazilika lépcsője, a Vajdahunyad vára udvara, a margitszigeti Zenélő kút, és idén új színhelyként: a Műcsarnok lépcsője, a Deák, a Vörösmarty, valamint a Vigadó tér. A szabadtéri helyszíneken 15-20 perces ingyenes élőzenei minikoncerteket élvezhet a közönség.

Tévé előtt

Kedden játssza első Eb-meccsét a magyar válogatott, ez nyilván sokakat fog érdekelni az M4 Sporton. A TV2 Tom Cruise-zal várja a hölgyeket, akinek sikeres sportmenedzseri karrierjét kell újrakezdenie, mert egyik percről a másikra kirúgják állásából. A Duna TV-n 20.20-kor indul A fátyolos hölgy című olasz sorozat, miközben az M3-on a Derrickkel vagy A polippal nosztalgiázhatunk. Utána még bőven át lehet kapcsolni az RTL Klubra, Jack Nicholson 21.30-kor kezdődő romantikus vígjátéka, a Minden végzet nehéz miatt. A nap filmje a Kötéltánc lesz a Cinemaxon, Philippe Petit 1974-es mutatványáról szól, amikor átsétált egy kifeszített kötélen a frissen épült World Trade Center két tornya között.

Filmek hétfőre

  • Kutyám, Jerry Lee - Paramount Channel - 18:50
  • Jerry Maguire - A nagy hátraarc - TV2 - 21:20
  • Motel - AMC - 22:25
  • Kisiklottak - AXN - 23:00
  • Menekülő ember - Super TV2 - 23:30
Tom Cruise Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit, usage worldwide picture alliance/Dennis Van Tine/Geisler-Fotopres

Károly Róbert és a bányászok

  • 1325. június 14-én Károly Róbert szabadságokat biztosít az aranyosbányai bányászoknak. Az Aranyosnak nevezett folyó mellett levő Aranyosbánya (Offenburg) néhány polgára a település hospesei nevében fordult az uralkodóhoz. A király a következő szabadságokat biztosította nekik. A cenzus, azaz az uralkodónak járó adó a mondott bánya jövedelmének nyolcadrésze. A lakosok felett csak a király vagy a királyi udvar bírája jogosult ítélkezni, azaz nem érvényes reájuk a nádor, az erdélyi vajda, a megyésispánok joghatósága. A település megkapta a körülötte található földet másfél mérföld nagyságban.

Az e heti mozipremierek

  • Szenilla nyomában
  • Központi hírszerzés
  • Mielött megismertelek
  • Egy szó, mint száz: szerelem!
  • Mapplethorpe: Look at the Pictures
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről