Már viszik a postások a népszavazási értesítőket

Budapest, 2016. augusztus 3. A kvótareferendum szavazólapjainak mintái a Nemzeti Választási Iroda fővárosi székházában 2016. augusztus 3-án. A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ezen a napon jóváhagyta az októberi népszavazás szavazólapjainak mintáit, az egyik a magyarországi, a másik a levélben szavazásra készült. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Mától kézbesítik az október 2-i kvótanépszavazás értesítőit. A Nemzeti Választási Iroda szerint a névjegyzékben a mintegy 8 millió magyarországi lakóhellyel rendelkező választó mellett további 260 ezer, választójoggal rendelkező határon túli magyar is szerepel.
Vágólapra másolva!

Hétfőtől kézbesíti a posta az érintett mintegy nyolcmillió választópolgárnak az októberi népszavazásról szóló értesítőt – mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke az állami tévében.

A választásra jogosult, magyarországi lakóhellyel rendelkező 7 millió 994 ezer 600 választó mellett 260 ezer határon túli választópolgár is szerepel a névjegyzékben.

Ezzel a szavazólappal találkoznak majd a választók a fülkékben október 2-án Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Az NVI elnöke azt mondta: a nyomda a hétvégén elkészítette az értesítőket, amiknek legkésőbb augusztus 15-éig postára kell kerülniük. Ha valaki nem kapja meg, akkor azt a jegyzőnél – aki a helyi választási iroda vezetője – jelezheti, ilyenkor új értesítőt állítanak ki.

Személyi, lakcímkártya kell

Az értesítőben szerepel a szavazás helye és ideje. Az értesítő azonban nem feltétele a szavazásnak, csak arról tájékoztatja a választópolgárt, hogy szerepel a névjegyzékben. A szavazás feltétele az, hogy a választó igazolni tudja személyazonosságát és lakcímét érvényes okmányokkal.

Patyi András, a választási bizottság elnöke és Pálffy Ilona, a választási iroda vezetője Forrás: MTI/Honéczy Barnabás

Pálffy Ilona beszélt arról is, hogy aki a szavazás napján nem tartózkodik lakóhelyén, de Magyarország egy másik településén élni akar a választójogával, szeptember 30-án 16 óráig kérheti átjelentkezését egy másik településre a lakcím szerinti választási irodától vagy a www.valasztas.hu oldalon.

Figyelni kell a határidőkre annak, aki szavazni akar Forrás: MTI/Nagy Lajos

Akinek van magyarországi lakcíme, és a voksolás napján nem tartózkodik Magyarországon, a külképviseleteken szavazhat. Ehhez szeptember 24-én 16 óráig kérheti külképviseleti névjegyzékbe vételét a magyarországi lakóhelye szerinti jegyzőtől vagy szintén a www.valasztas.hu oldalon.

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező, de a névjegyzékbe regisztrált választópolgárok levélben szavazhatnak, ők augusztus végén kapják meg a szavazási levélcsomagot.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!