Augusztusi ősz

Kína, eső, Időjárás,  Legalább 14 halottja van Észak-Kínában az elmúlt néhány nap özönvízszerű esőzéseinek, 72 embernek pedig nyoma veszett  Rain swamps China regions breaching dykes and causing landslides China Chinese rain rainfall downpour
A pedestrian holding his pet dog braves heavy rain on a flooded road in Beijing, China, 20 July 2016. China has often recently been plagued by heavy rain, and the past week has been no exception. Rainfall of between 100mm and 200mm was recorded last weekend, with Hunan province worst affected. The downpours triggered flooding and landslides, which destroyed houses and blocked rail lines and roads.
Vágólapra másolva!
Fronthatásra nem kell számítani, ám a szívpanaszokkal küzdők többsége tapasztalhatja, hogy tünetei fokozódhatnak. Őszies időnk lesz, ne maradjon otthon az esernyő és a pulóver. Ha érdekességet lát, fényképezze le, és küldje el az Origo Facebook-oldalára, vagy ha egy hírt érdekesnek tart, küldje el a hirugyelet@origo.hu címre.
Vágólapra másolva!

Egy kis ősz

Csütörtökön erősen felhős lesz az ég, és hajnalban még többfelé, napközben inkább már csak a keleti tájakon alakul ki gyenge eső, zápor. Az északnyugati szél többfelé lesz élénk, néhol erős széllökések is várhatók.

Ősziesen hűvös lesz: délután mindössze 17 és 22 fok közötti értékeket mutathatnak a hőmérők.

Pénteken mindenhol csökken a felhőzet, és többórás napsütésre számíthatunk már. A néha megnövekvő gomolyfelhőkből elszórtan fordul elő zápor. Továbbra is élénk lesz a légmozgás. 20 és 25 fok közé erősödik a nappali felmelegedés.

Szombaton sok napsütésre van kilátás, csak eleinte a délnyugati tájakon lehet több felhő. Kellemes nyári idő lesz: a délutáni órák hőmérséklet 22 és 27 fok között alakul.

Vasárnap a napsütés mellett gomolyfelhők képződnek, melyekből elvétve fordul elő nyári zápor, zivatar. Tovább melegszik a levegő, délután már 26–31 fok közötti értékeket mérhetünk.

Csak lassan melegszik a levegő, ma még szükség lehet az esernyőre Forrás: Imaginechina/Stringer - Imaginechina/Stringer

Szívbetegek, figyelem!

Fronthatásra nem kell számítani, ám a csütörtöki humánmeteorológiai helyzetben a szívpanaszokkal küzdők 75%-a tapasztalhatja, hogy tünetei fokozódnak. Az érintetteknek ajánlott mindenféle terhelést kerülni! A tünetek estétől is csak lassan kezdenek mérséklődni.

A koszorúér-betegségben szenvedő embereknél egy markáns időjárási hatás gyakran vált ki nehézlégzést, mellkasi fájdalmat, szorongást.

Ha megtapasztalta már a hirtelen keletkező tünetek kellemetlen élményét, akkor ajánlott, hogy fokozottan figyeljen a légköri változásokra.

Boldog névnapot

Augusztus 11. az év 224. napja a Gergely-naptár szerint. Az évből még 142 nap van hátra.

Ma a Zsuzsannákat köszöntjük.

A Zsuzsanna ókori egyiptomi eredetű név, mely héber közvetítéssel került át más nyelvekbe. Eredeti alakja zššn, később zšn, jelentése: lótuszvirág. Női névként csak a héberbe történt asszimilációja után volt használatos, sósánná formában, aminek jelentése itt „liliom”.

A Sziget Fesztivál miatt

  • nappal sűrűbben jár és éjjelente is közlekedik a H5-ös HÉV,
  • a 6-os villamos éjszaka gyakrabban indul,
  • nagyobb kapacitású járművek közlekednek a 901-es és a 918-as éjszakai vonalakon,
  • rendkívüli hajójáratok indulnak az Óbudai-szigethez a Petőfi tértől, illetve a Jászai Mari tértől,
  • a CITYPASS-szal rendelkezők a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér és a Sziget között közvetlen transzferbuszokkal utazhatnak.

Ha érdekli, milyen volt a Sziget Fesztivál -1. napja, akkor pörgesse át az Origo percről percréjét.

Dél-Budai vágányfelújítás

Lezárták a Szabadság hidat, a dél-budai vágányfelújítás miatt. Kerülni a Petőfi híd vagy az Erzsébet híd felé lehet. Gyalogosan vagy kerékpárral lehet közlekedni a hídon. Megváltozott a forgalmi rend a Bartók Béla úton, a Fehérvári úton, a Budafoki úton, a Csíky utcában, illetve a Rákóczi úton az Astoriánál is. A 41-es, a 47-es, a 48-as, a 49-es és az 56-os villamos nem közlekedik. Rövidített útvonalon viszi az utasokat a 17-es, a 19-es és az 56A villamos. A felújítás idején sűrűbben közlekedik az M4-es metró.

Távkapcsoló

A Duna TV-n 20.20-tól a Hat nap, hét éjszakában drukkolhatunk azon, hogy Harrison Ford és Anne Hache karaktere összejöjjön, míg az M3-on Derrickkel és TV2 kabarészínházával nosztalgiázhatunk. Az OzoneNetworkön megnézhetjük, milyen Földünk a magasból, a Super TV2-n jön a remek 127 óra, az HBO2 pedig egy sokat dicsért akciófilmmel, a Mad Max - A harag útjával támad 19.30-tól.

Mozipremierek

  • Rossz anyák
  • Micsoda spanyol éjszaka
  • A zátony
  • Ben Hur nevében
  • Játszma
  • Szex, mámor, rock and roll
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről