Vágólapra másolva!
Ma még szórványosan lehetnek záporok, de hétvégén már országos hőség lesz. Ha érdekességet lát, fényképezze le, és küldje el az Origo Facebook-oldalára, vagy ha egy hírt érdekesnek tart, küldje el a hirugyelet@origo.hu címre.
Vágólapra másolva!

Szórványosan lehetnek záporok

Csütörtökön a Dunántúlon gyakran lesz erősen felhős az ég, és itt szórványosan valószínű zápor. A Dunától keletre a sok napsütést csak néha zavarják felhők, csak elvétve alakul ki gyenge csapadék.

A csúcshőmérséklet 27 fok körül alakul.

Pénteken a többórás napsütés mellett gomolyfelhők képződnek, de csak elszórtan fordul elő nyári zápor, zivatar. 25 és 31 fok közé erősödik a nappali felmelegedés.

Szombaton, azaz augusztus 20-án, nemzeti ünnepünk napján reggel még rétegfelhős lehet az ég, de napközben sok napsütés ígérkezik. Kicsi az esély csapadékra. Országos hőség, igazi strandidő várható 30-34 fokos értékekkel.

Vasárnap délelőtt marad a napos, meleg, nyugodt idő. Délután aztán - egy közeledő hidegfront hatására - zivatarok pattannak ki, több helyen jégesőt és viharos szelet okozva. 34 fok körüli tikkasztó meleg lesz.

Boldog névnapot

Augusztus 18. az év 231. napja a Gergely-naptár szerint. Az évből még 135 nap van hátra.

Ma az Ilonákat köszöntjük.

Az Ilona női név, a Heléna régi magyarosodott alakváltozata, amelyet a középkor óta használnak ebben a formában. A magyar nyelvbe szláv közvetítéssel került, és szabályos nyelvi változásokkal alakult ki a mai alakja: Jelena → Jelona → Ilona.

Az Ilona azon ritka magyar nevek közé tartozik, mely a magyar nyelvből került be más népek névanyagába, a 20. század elejétől megtalálható a finn nyelvben, amihez hozzájárulhatott az is, hogy alakja a finn ilo (öröm) szóra hasonlít.

Távkapcsoló

21 órától a LifeNetwork ismertet meg a túlzott cukorfogyasztás veszélyeivel a Cukor, az édes gyilkos című dokumentumfilmben, ennél könnyedebb szórakozást is nyújthat azonban a napi programkínálat. A Viasat3 a Superhero című akció-vígjátékkal, a Duna TV pedig az Én, a séffel támad, miközben a Mozi+-on vérbeli akciófilmekkel nosztalgiázhatunk, Stallone és Schwarzenegger váltja egymást a Kobrában, a Vörös Zsaruban, majd a Cliffhangerben.

Mozipremierek

Elliot, a sárkány
Ben Hur
Pattaya
Haverok fegyverben
Sing Street

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről