Nincs egyezség, nem jelenik meg hétfőn a Népszabadság

Népszabadság, megszűnése, próbálnak dolgozni
Vágólapra másolva!
Elmentek a Népszabadság újságírói a lap új, Bécsi úti épületéhez, hogy – ahogy mondták – felvegyék a munkát. Csakhogy a felfüggesztett lap tulajdonosai már tegnap közölték velük, hogy nem kell bemenniük dolgozni, az alapbérüket így is megkapják. Murányi András főszerkesztőt viszont beengedték, de nem született megegyezés.
Vágólapra másolva!

Murányi András, a Népszabadság főszerkesztője még mielőtt bement az irodaházba, azt mondta az épület előtt, hogy a szerkesztők és az üzemi tanács képviselői egy pénzügyi ajánlatról akarnak tárgyalni a tulajdonosokkal. Azt szeretnék elérni, hogy minél előbb, akár már hétfőn újra megjelenhessen a lap, illetve folytathassa munkáját a nol.hu szerkesztősége is.

Újságírók a Népszabadság székháza előtt Fotó: Mudra László - Origo

Az üzemi tanácsot képviselő Danó Anna és Hargitai Miklós kíséretében Murányi délután bemehetett a székházba, de az újságírókat képviselő munkajogász már nem. Így az újságírókat érintő munkaügyi kérdésekről egyelőre nem tudnak egyeztetni – mondta Pető Péter, a lap egyik főszerkesztő-helyettese. Pető azt is mondta, hogy szeretnék elkészíteni a hétfői lapot, de ha ez nem lehetséges, vannak ötleteik, hogy mit lehet csinálni.

Töb mint százan vártak a Népszabadság épülete előtt Fotó: Mudra László - Origo

Közben körülbelül 200, a lappal szimpatizáló ember is összegyűlt az épület előtt. A várakozó újságírókat nem sokkal délután 4 előtt arról tájékoztatták, hogy hétfőn délután újabb egyeztetést tartanak a tulajdonosokkal, akkor is várják őket a székház elé. Ezen a megbeszélésen az üzemi tanács és a tulajdonos képviselői vesznek majd részt. Többek között arról egyeztetnek, hogy az újságírók hogyan kaphatják majd vissza a személyes holmijukat, amit a szerkesztőségben hagytak.

Murányi András, a Népszabadság főszerkesztője Fotó: Mudra László - Origo

Murányi András délután fél öt körül jött ki a tárgyalásról. Azt mondta, hogy eredménytelen volt a megbeszélés, és hogy

A főszerkesztő egy ajánlattal kereste meg a tulajdonost a folytatásra vonatkozóan, de arról tájékoztatták, hogy egyelőre nincs meg a jogi kerete a megállapodásnak. Murányi azt mondta, hogy hétfőn folytatódnak az egyeztetések többek között arról, hogy a Mediaworks tegye lehetővé a lap eladását.

EBESZ: Csapás a magyar sajtószabadságra

A legnagyobb magyar ellenzéki újság bezárása "hatalmas csapás" az ország sajtószabadságra és média sokszínűségére - mondta vasárnap Dunja Mijatovic, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) sajtószabadságért felelős képviselője.

Mijatovic szerint "nehezen hihető", hogy a Népszabadság című napilap vége kizárólag egy üzleti döntés eredménye volt.

A magyar média sokszínűségben tapasztalható hanyatlás rossz példát mutat azoknak az államoknak, amelyek csatlakozni szeretnének az Európai Unióhoz - mutatott rá az EBESZ-illetékes.

Mijatovic Bécsből az AP amerikai hírügynökségnek adott telefonos interjúban elmondta: az Európai Bizottságnak "nagyobb figyelmet kellene fordítania a magyar sajtószabadsággal kapcsolatos kérdésekre".

Veszteséges volt a lap

Mint azt szombaton megírtuk, felfüggesztette a Népszabadság nyomtatott és internetes kiadását a kiadó Mediaworks Zrt. Közleményükben azt írták: azért döntöttek így, hogy a lap új koncepciójának kialakításáig és megvalósításáig „valamennyi érintett erre a kiemelt feladatra tudjon koncentrálni”. Azt is írták, hogy

az elmúlt tíz évben 74 százalékkal csökkent a lap példányszáma.

Ennek következtében pedig 2007 óta több mint 5 milliárd forint veszteséget termelt a lap, és az idén is további jelentős veszteséget halmozott fel. Ahogy fogalmaztak: a jelenlegi üzleti modell működésével a Népszabadság a teljes cégcsoport eredményeit negatívan befolyásolja – ez pedig hosszú távon így maradna, ha a működését nem helyezik teljesen új alapokra. A kiadó most arra összpontosít, hogy az iparági trendeknek leginkább megfelelő üzleti modellt találjon a Népszabadságnak.

Tüntettek a Kossuth téren

A Népszabadság melletti szolidaritási demonstrációt tartottak szombat este Budapesten, a Parlament előtti Kossuth téren. A sajtószabadságért Facebook-csoport szervezte rendezvényen részt vett a lap szerkesztőségének több munkatársa is, akik együtt, a lap szombati – utolsó – számát hozva érkeztek a helyszínre. Hargitai Miklós, a szerkesztőség munkatársa, a Sajtószakszervezet helyi alapszervezetének vezetője elmondta: a szombati ügyeletre kollégáit már nem engedték be az épületbe. „Ez mindent elmond arról, mennyire volt ez gazdasági döntés” – jegyezte meg.

Újságírók a Népszabadság székháza előtt Fotó: Mudra László - Origo

A lap felfüggesztése mintegy nyolcvan embert érint.

– fogalmazott Hargitai Miklós. Kitért arra is, hogy a lap munkatársainak 2008 óta nem emelték a fizetését, viszont 2010 óta kétszer is csökkentették.

A tüntetésen egy szónok rosszul lett, mentővel vitték kórházba. Később a Magyar Idők című lap néhány számát elégették a tüntetők.

A Népszabadság felfüggesztése miatt ellenzéki pártok is tiltakoztak. Többen a tüntetésre is elmentek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről