Szijjártó: A NATO többet is tehetne a migránsválság leküzdéséért

Thyssenkrupp Szijjártó Péter Stratégiai szerződés aláírása a Thyssenkrupp-al A képen: Szijjártó Péter
Stratégiai szerződés aláírása a Thyssenkrupp-al A képen: Szijjártó Péter
Vágólapra másolva!
A NATO-nak nagyobb szerepet kell vállalni az EU-ra továbbra is nagy kockázatot jelentő migrációs válság leküzdésében - mondta Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter szerint "a NATO európai lábának megerősítésére nagyobb szükség van, mint eddig bármikor".
Vágólapra másolva!

A bevándorlási nyomás továbbra is fennálló biztonsági kockázatot jelent az Európai Unióra, ezért Magyarország kezdeményezi, hogy a NATO katonai szövetségként is vállaljon szerepet a bevándorlási válság leküzdésében - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Fotó: Polyák Attila - Origo

Magyarország hangsúlyos NATO-szerepvállalást javasol az iraki biztonsági erők kiképzésében a terrorista szervezetek meggyengítése érdekében, illetve bevándorlási hullám megállítása érdekében az Égai- és a Földközi-tengeren való fellépésben - részletezte a miniszter.

Erősítené a NATO európai lábát

Szijjártó Péter a NATO-tagországok külügyminisztereinek kétnapos brüsszeli tanácskozása előtt arról is beszélt, hogy

mind az EU-nak, mind a NATO-nak hatékonyabbnak kell lennie, eredményeket kell elérnie az Európába induló migrációt kihasználó embercsempészettel szemben.

Szijjártó Péter elmondta, jól látszik, hogy Donald Trump megválasztott amerikai elnök a katonai szövetségnek sokkal nagyobb szerepet szán a terrorizmus elleni közdelemben. Magyarország ezzel egyetért, mert "a NATO európai lábának megerősítésére nagyobb szükség van, mint eddig bármikor". Azt is mondta: Európa nem várhatja, hogy Amerika védje meg, magának is tennie kell a biztonságáért.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!