Megizzaszthatják Lázár Jánost Lillafüreden

Lázár János Kormányinfo 2016. február 4.
Vágólapra másolva!
Nem fogja támogatni a Fidesz-KDNP, hogy a hatodik alkotmánymódosítás leszavazása után oszlassák föl a parlamentet – többek között erről is dönthet a kormánypártok lillafüredi frakcióülése. A háromnapos ülésen Orbán Viktor értékeli majd a politikai helyzetet, de a közoktatás és az egészségügy is szóba kerül.
Vágólapra másolva!

Háromnapos évadnyitó frakcióülést tart a Fidesz-KDNP a miskolci lillafüredi kastélyszállóban. A tanácskozás egyik fontos kérdése a hatodik alkotmánymódosítás esetleges leszavazása utáni intézkedés lesz. Mint arról az Origo elsőként beszámolt, a kormánypártok a február 10-12-i ülésén elsősorban a tavaszi ülésszak feladatairól fognak egyeztetni, de a közoktatás és az egészségügy is téma lesz.

Többség nélkül

Gulyás Gergely, a párt újonnan megválasztott alelnöke kedden azt mondta, miután az ellenzék világossá tette, hogy nem támogatja ezt a módosítást, a frakcióülésen tárgyalnak majd a kérdésről, hiszen a kormánypártoknak

nincs kétharmados többsége az alkotmány módosításhoz.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Fidesz úgy módosítaná az alaptörvényt, hogy bevezetné a terrorveszélyhelyzet fogalmát. Ez többek között azt jelentené, hogy a kormány igénybe veheti a rádiók, televíziók és más tömegkommunikációs intézmények létesítményeit és berendezéseit, de ezek használatát be is tilthatja.

Gulyás Gergely, a Fidesz új alelnöke sem látja esélyét, hogy az ellenzék igent mondjon a kormánypárt javaslatára Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az utóbbi napokban több találgatás látott napvilágot arról, hogy a frakcióülésen akár egy előrehozott választásról is dönthetnek a képviselők. Információink szerint egy ilyen lehetőségben egyáltalán nem gondolkoznak a pártban, mivel az országban jelenleg nincsen olyan helyzet, amivel meg lehetne indokolni egy ilyen lépést. Magyarországon egyébként az 1990-es rendszerváltás óta egyszer sem tartottak előrehozott választást.

Napirenden Lázár tervei is

Bár a januári közvélemény-kutatások alapján készített Origo mandátumbecslés szerint a Fidesz még egy egységes baloldal ellen is megszerezné a kétharmados többséget, nem valószínű, hogy ez szempont lesz a frakcióban. A következő parlamenti választásig még két év van hátra, ami elég lehet arra, hogy a közoktatás és az egészségügy területén kezeljük a problémákat – mondta egy kormánypárti képviselő az Origónak.

A frakcióülésen komoly vita lehet a Lázár János által bejelentett bürokráciacsökkentő lépésekről. A párt berkeiben tudják, egy nagyobb leépítéshullám pont

a Fidesz mostani bázisát érintené a legjobban.

Éppen emiatt többen arra tesznek majd javaslatot, hogy az elkerülhetetlennek beharangozott leépítések minél lassabban történjenek, és segítsék az állásukat elvesztőket.

A Fidesz-frakciótól is kemény kérdéseket kaphat Lázár János Fotó: Polyák Attila - Origo

Külpolitika

Orbán Viktor várhatóan inkább a nemzetközi vonatkozású kérdésekről ejt majd szót, mivel a jövő héten Prágába, Brüsszelbe és Moszkvába is ellátogat. Az uniós napirenden a menekültkérdés mellett a brit EU-reform-javaslatok szerepelnek majd. Az utóbbi kérdésben a V4-ek is még dolgoznak az egységes javaslaton, a magyar álláspont egyelőre nem tűnik túlságosan keménynek.

Viharos volt a velencei ülés

A legutóbbi, szeptemberi velencei frakcióülésen Lázár János és Rogán Antal összecsapása volt a középpontban. Akkor dőlt el, hogy Rogánt Kósa Lajos váltja a Fidesz-frakció élén. Rogán a Miniszterelnöki Kabinetiroda élére került. Az akkori frakcióülésen a kormányzati helyezkedés mellett a menekültkérdés volt a középpontban.

„Lerakták az alapokat”

A kihelyezett frakcióülések hagyománya egészen 2010-ig nyúlik vissza. Hat évvel ezelőtt szeptember 8–10-én, Tapolcán ülésezett a Fidesz–KDNP, akkor többek között arról döntöttek, hogy nyolcpontos javaslatcsomagot terjesztenek elő a devizában eladósodott lakáshitelesek megsegítésére. Orbán Viktor a zárt ülésen azt hangsúlyozta, hogy

száz nap alatt lerakták a megújuló Magyarország alapjait.

2013 szeptemberében Visegrádon üléseztek a képviselők

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Puccs?

Az utóbbi évek egyik legforróbb hangulatú frakcióülése 2012 februárjában, Egerben zajlott. Lázár Jánosnak, aki akkor még a Fidesz képviselőcsoportjának az élén állt, azt is cáfolnia kellett, hogy

Orbán Viktor a személyét érintő puccskísérletről beszélt.

Lázár egyébként az ülés után mondta azt, hogy a BKV ügyében Tarlós István főpolgármester „ne csak tartsa a markát”, hanem álljon elő megoldási javaslatokkal.

Orbán Viktor zárt ülésen ismerteti majd a terveit

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Hamvába holt regisztráció

2012 őszén Sárváron üléseztek a kormánypárti politikusok, az egyik legfőbb téma a választási regisztráció volt. Rogán Antal akkor arról beszélt, hogy az új választás csak úgy bonyolítható le, ha a választási eljárás önkéntes feliratkozással társul. Az önkéntes feliratkozás a Fidesz-frakció véleménye szerint nem a demokrácia ellen hat.

Végül a feliratkozásból az Alkotmánybíróság döntése miatt nem lett semmi.

Békemenet is volt

A 2013-as téli gyulai frakcióülés alatt még egy békemenetet is tartott a Civil Összefogás Fórum egy ottani ellenzéki demonstrációra reagálva. A zárt ülésen a rezsicsökkentés volt a középpontban, Rogán Antal akkor azt jelentette be, hogy 2013. július 1-jétől csökkenniük kell a víz-, a csatorna-, a szennyvízelvezetési, a szemétszállítási, a palackosgáz-, valamint a kéményseprési díjaknak.

A 2014-es téli kihelyezett frakcióülés abból a szempontból volt egyedülálló, hogy csak egy napig tartott. Balatonszárszón arról döntöttek, hogy három lépcsőben csökkentik a rezsit.

2011 februárjában Siófokon ülésezett a Fidesz–KDNP

Forrás: MTI/Beliczay László

Középpontban a törlesztők

A 2014-es önkormányzati választás előtt Tapolcán gyűltek össze a kormánypárti képviselők. A fő téma a devizahitelekkel kapcsolatos intézkedések voltak.

Legutóbb 2015. február 4–6. között tartotta évadnyitó frakcióülését Mezőkövesden a Fidesz–KDNP. Az egyik legfontosabb döntés az volt, hogy

elhatározták, hogy felépítenek egy új budapesti szuperkórházat.

Az építkezés mostanáig sem kezdődött el, csak annyit lehet tudni, hogy valahol Budán lesz az új intézmény.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről