Jeges ár a Tiszán

jégtörő, Jégvirág, Tisza
Tiszalök, 2017. január 10. Összefüggő jégtakaró borítja a Tiszát a Tiszalöki Vízlépcső felett 2017. január 10-én. Az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság Jégvirág II. és IX. jégtörő hajói és hajósai 24 órás szolgálatban állnak készenlétben a Tisza menti műtárgyak védelmére. Addig csak az állomáshelyük jégtelenítésére indítják be a motorokat, hőmérséklettől függően 2-5 óránként. MTI Fotó: Balázs Attila
Vágólapra másolva!
A Tiszán jeges árhullám vonul le, emellett az országban már tíz szakaszon rendeltek el belvízvédelmi készültséget.
Vágólapra másolva!

A Tisza az országhatártól Tivadarig apad, lejjebb árad. A Szamos és a Túr végig árad.

A folyók jegén tartózkodni tilos és életveszélyes.

Vasárnap elsősorban a Nyugat-Dunántúlon, illetve Ausztria keleti részén hullott számottevő csapadék, ami ezeken a tájakon hétfőn is várható.

A Tisza felső, kárpátaljai szakasza már apad, a jég döntő része levonult, de a vízgyűjtőn felhalmozódott hó olvadása tovább táplálja az árhullámot.

A Tisza vízállását a jéghelyzet nagymértékben befolyásolja.

A folyón további áradás várható, készültségi szint közelében maradnak a vízállások.
A Tisza az országhatártól Szatmárcsekéig jégmentes, innen Tiszamogyorósig zajlik a jég, Tiszamogyorós és Zsurk között torlódott állójég van (alatta jégzajlás), majd Záhony térségében 6 kilométer hosszban megcsúszott állójég van. Tiszabezdéd alatt a torkolatig a folyó be van fagyva, illetve megszakításokkal állójég van rajta.

Január 10-én ilyen összefüggő jégtakaró borította a Tiszát a tiszalöki vízlépcső felett Forrás: MTI/Balázs Attila

A Szamos Dés alatti szakaszán több kilométer hosszan jégtorlasz indult el a folyón, várhatóan 2-3 méterrel emelkedik a vízszint a jégtorlasz mögött.

A magyar jégtörő hajók továbbra is dolgoznak Szerbiában a jégtorlaszok bontásán.

A Jégtörő VII völgymenetben Belgrád irányába indult vissza a megbontott torlasz jegét terelni, aprítani, a Széchenyi pedig folytatta útját, hogy az Újvidék feletti szakaszt felügyelje.

Az országban öt vízügyi igazgatóság területén tíz szakaszon rendeltek el belvízvédelmi készültséget. Ebből két szakaszon másodfokú készültség van érvényben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!