Augusztustól magasabb hústartalommal készülő virsli, párizsi és májas kerülhet csak forgalomba.
Az új előírások szerint, amit csontról fejtettek le, az nem minősül húsnak. A párizsinak és a virslinek pedig augusztustól 40 százalék helyett legalább 51 százalékban kell valódi húst tartalmaznia.
Így kevesebb mint a fele áll majd ivóvízből, stabilizátorból, szójafehérjéből, állati bőrből és egyéb összetevőkből.
Éder Tamás a Hússzövetség elnöke szerint a módosítások drágulást is eredményeznek majd.
Az új kritériumoknak meg akarnak felelni, és a magasabb minőségi feltételeknek megfelelő terméket akarnak készíteni, ott bizony számolni kell azzal, hogy az ő költségeik növekednek, és így a termék előállításának költsége is növekszik
– mondta az elnök.
Lesznek viszont olyan gyártók is, amelyek inkább megtartják a gyengébb minőségű termékeket, virsli és párizsi néven azonban nem tudják majd őket forgalmazni.
Előfordulhat, hogy átnevezik a gyengébb minőségű hústermékeket.
Az Európai Unión belül Magyarországon a legszigorúbb a szabályozás, ezért az importtermékek minőségét is ellenőrizni kell majd.
„Kicsit tartunk, mint magyar húsiparosok attól, hogy itt a hatóság nem fogja tudni,
nem lesz képes kiszűrni a gyengébb minőségű importtermékeket az első naptól kezdve,
és akkor azok a magyar készítmények, amelyek megfelelnek a szigorú szabályozásnak, versenyhátrányba kerülnek – fejezte ki aggodalmát Éder a Tényeknek.
A változások augusztus 1-jétől lépnek érvénybe.