Szijjártó: Ellenállunk az Európai Bizottság zsarolásának

Szijjártó Péter
Budapest, 2017. május 22. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatót tart 2017. május 22-én Egyedül a magyar határkerítés nyújt megbízható védelmet az illegális bevándorlással szemben címmel a külügyminisztériumban. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Szimpla zsarolás az Európai Bizottság részéről, hogy azon tagállamok ellen, amelyek nem hajlandóak végrehajtani az illegális bevándorlók kötelező betelepítéséről szóló kvótadöntést, kötelezettségszegési eljárást indít. De Magyarország ennek ellenáll, és egyetlen illegális bevándorlót sem enged be - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az M1 aktuális csatornán.
Vágólapra másolva!

A miniszter szerint az eljárással a brüsszeli testület el akarja fedni azt a tényt, hogy az egész koncepció „csúfosan megbukott”, hiszen már lassan két éve hoztak döntést arról, hogy 120 ezer embert le kell telepíteni, de csak 20 ezret sikerült.

- mondta Szijjártó.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Magyarország álláspontja szerint ez a koncepció rendkívül veszélyes, ugyanis súlyos terrorfenyegetettségben élünk, ami egyenes következménye annak, hogy másfél millió illegális bevándorló érkezett Európába úgy, hogy „azt sem tudtuk, kik ők”. Magyarország egyértelművé tette, hogy a területére egyetlen illegális bevándorlót sem enged be, és „nem engedjük, hogy az Európai Bizottság vagy bárki elvegye” a döntési jogot arról, hogy „kikkel akarunk együtt élni, vagy kit akarunk ide beengedni” - tette hozzá Szijjártó.

Az Európai Bizottság bejelentése a kötelezettségszegési eljárásról szerinte azért is „álságos”, mert

a migrációs, görög biztos 2012-ben Görögország honvédelmi minisztere volt, amikor az ország kerítést épített a török határszakaszára az illegális bevándorlás mértéke miatt, és 2013-ban nagyon helyes döntésként értékelte ezt a lépést.

2017-ben viszont már „arról beszél, miért nem szabad kerítést építeni két ország határára”, miért nem szabad megvédenie magát egy országnak az illegális bevándorlástól - mondta Szijjártó. Hozzátette: ez az Európai Bizottság hitelességét ássa alá.

A Kossuth Rádió 180 perc című műsorának is nyilatkozott a külügyminiszter. Ott arról beszélt, hogy az elmúlt időben terrortámadások rázták meg Európát, sok száz ember halt meg terrortámadások miatt a kontinensen. Szerinte az uniós testületeknek azzal kellene foglalkozniuk, hogy milyen súlyos terrorfenyegetettséggel néz szembe Európa. Ehelyett Magyarországgal, Csehországgal és Lengyelországgal foglalkoznak - mondta.

- kérdezte Szijjártó.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!