A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Matolcsy Györgyöt választották az év emberének

BÉT Matolcsy György
Budapest, 2017. szeptember 20. Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke beszédet mond a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) középvállalatok növekedéséről tartott rendezvényén 2017. szeptember 20-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Matolcsy Györgyöt, a Magyar Nemzeti Bank elnökét választotta meg 2017-ben az év emberének a Figyelő nevű hetilap. A jegybankelnök az újságnak adott exkluzív interjújában elmondta, 2013 óta összesen 1600 milliárd forintos kamatmegtakarítása keletkezett az államnak.
Vágólapra másolva!

2013-tól innovatív monetáris politikát vezetett be a jegybank, amely célzott, sokszor nem konvencionális intézkedésekkel egészíti ki a hagyományos jegybanki működést – mondta a Matolcsy György a hetilapnak. Az év emberévé megválasztott jegybankelnök elmondta, olyan lépésekre került sor, mint:

  • az alacsonynak számító kamatkörnyezet elérése,
  • a hazai kkv-kat támogató és hitelezési fordulatot eredményező Növekedési Hitelprogram,
  • a jegybanki eszköztár teljes megújítása,
  • a devizahitelek forintosítása
  • a megújult felügyeleti módszertan alkalmazása.

Az MNB elnöke hozzátette: "számos külföldi jegybankkal szemben mi nem a jegybanki mérlegeket felduzzasztó mennyiségi lazítás (QE) politikájában láttuk a kihívások kezelésének legjobb módját, mivel a célzott, innovatív eszközöket sokkal hatékonyabbnak találtuk. Az MNB úgy tudott végrehajtani monetáris lazítást, hogy közben még csökkent is a mérlege az elmúlt években."

A jegybankelnök aláhúzta, hogy a Magyar Nemzeti Bank eredményesnek tekinthető válaszokat tudott adni az országban jelentkező kihívásokra. Hozzátette, hogy nem mindig volt ez így, elegendő a válságot követő évekre visszagondolnunk, utalt a balliberális kormányok alatti időszakra.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke lett az év embere 2017-ben a Figyelőnél. Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A gazdasági szakember kitért arra is, hogy a jegybank a hármas törvényi mandátumával összhangban támogatja a gazdaság növekedését. 2013 és 2016 között közel felét adták a hazai gazdasági növekedésnek az MNB intézkedései.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!