A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
5
Ezüstérem
6
Bronzérem
5
HUNCsipes Tamara | Gazsó Alida Dóra
13:00Kajak-kenuKajak 500m döntő A
HUNMuszukajev Iszmail
13:00BirkózásIszmail Muszukajev-Haji Aliyev
HUNMagyarország
14:00VízilabdaHungary-Italy
NyílNyíl

Szabálytalan számlákat ad a Big Bus

Vágólapra másolva!
Újabb, a Big Bus körüli szabálytalanságról rántotta le a leplet a Tények vasárnapi adásában. Egy, a cég által kiállított bizonylat tanúsága szerint, bár euróban kérték el az budapesti körutazásra jogosító jegy árát, a bizonylatra mégis forintban írták fel az ellenérték összegét. A Tények által megkérdezett szakértő szerint ez, ebben a formában szabálytalan, hiszen akkor volna szabályos a bizonylat, ha szerepel rajta az ár euróban is, vagy a valutaátváltás mértékét is feltüntetik rajta. Korábbi cikkünkben beszámoltunk arról, hogy a buszok állapotával is problémák vannak, de adózást is elkerülik Magyarországon.
Vágólapra másolva!

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára a TV2 hírműsorának kérdésére elmondta, hogy bármely vállalkozásnak joga van valutát is, így például eurót elfogadnia, azonban ez csak a következő esetben szabályos:

Big Bus Budapesten Forrás: Origo

A főtitkár elmondta továbbá, hogy a fenti esetben, tehát ha csak forintban tüntetik fel az euróban elvett ellenszolgáltatást, akkor az a bizonylat hiányos és felvetheti az adócsalás gyanúját is.

Íme a felvétel:

Ahogy arról a tegnapi cikkünkben beszámoltunk, a Big Bus buszainak állapota is komoly problémákat vet fel: kopott, barázdátlan gumiabroncsokkal közlekednek a cég járatai.

De nem ez az egyetlen probléma a cégnél, hiszen nagyon úgy tűnik, ahogy azt korábbi cikkünkben a Zoom.hu alapján megírtuk, a cég valószínűleg meglopja a magyar államot, hiszen kesze-kusza keresztbeszámlázások, pénzügyi ügyeskedés révén, külföldi számlákon landolnak a tényleges bevételek, így az adóköteles profitot eltüntetik, és adót nem fizetnek hazánkban.

A nyilvános adatok, a cég mérlege szerint öt év alatt már közel másfél milliárdot buktak ezen az üzleten.
A mérlegek gondos tanulmányozása és a cégtől kiszivárgó pénzügyi információk alapján nyilvánvaló, hogy trükkös keresztbeszámlázás, pénzügyi ügyeskedés révén, külföldi számlákon landolnak a tényleges bevételek, mindeközben Budapestnek szinte semmi haszna az egészből. Az adóköteles profit szőrén-szálán elszivárog - írta a zoom.hu

Eltűnt az alaptőke

Időközben még a cég alaptőkéje is eltűnt, pillanatnyilag 500 milliós mínuszt mutat ebben a tételben is a könyvelés. Az évek során összehozott másfél milliárdos veszteség, a félmilliárdos mínuszban lévő alaptőke felől nézve érthetetlen, hogy egyáltalán miért maradnak nálunk.


A Big Bus azonban foggal-körömmel ragaszkodik Budapesthez, másfél milliárdos mínusz ide vagy oda, ez nekik valamiért nagyon megéri.
Pénzügyi szakértők már többször próbálták kielemezni a cég működését, és furcsa dolgokra bukkantak. Óriási készpénzforgalmat bonyolítanak, ami akár a pénzmosás gyanúját is felvetheti, a lehetőség kétségkívül adott.

Bécsből számláznak

A folyamatosan hatalmas veszteséget termelő Big Bus ráadásul sok ténylegesen nálunk végzett tevékenységet Bécsen keresztül számláz le.

Onnan ide, innen oda suhannak a pénzek, szövevényes, már-már átláthatatlan rendszert teremtve.
Hatalmas összegek ingáznak Bécs és Budapest között, könyvelési szempontból szinte követhetetlenül. A cég, miközben csak Budapesten végez szolgáltatást, telis-tele van olyan külföldi számlákkal, amik mögött aligha van valódi teljesítés.
Ráadásul a londoni központ naponta tetszőlegesen állapít meg valutaátváltási számokat a Magyar Nemzeti Bank árfolyamától teljesen függetlenül. Úgy játszhatnak a hatalmas összegekkel, ahogy csak akarnak. Bevetnek minden trükköt, csak nehogy adózniuk kelljen itt Magyarországon. A piac szabályos lerablása folyik.

Az országnak pedig semmi haszna nincs abból, hogy a Big Bus-turisták százezreit utaztatja, hiszen az adóköteles profit egyszerűen eltűnik.

Most a Tények mai adásából az is kiderült, hogy a cég szabálytalanul állítja ki a külföldiek számára a bizonylatokat, ami felveti az adócsalás gyanúját is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!