"Az elmúlt két és fél nap a szervezők részéről várt formában, zökkenőmentesen zajlott. Több száz, sőt ezer ember munkája van abban, hogy a különböző helyszíneken, a Clark Ádám téren, a Várkert bazárban, a délelőtti vízi és légi parádén és a tisztavatáson minden flottul ment" - mondta Kovács.
Az időjárás is kegyes volt hozzánk, a repülők külön megköszönték, hogy intéztünk nekik szélcsendet, az előrejelzések pedig egyelőre azt mutatják, hogy az esti tűzijátékot sem veszélyezteti semmi
- tette hozzá.
A Szent István-napi ünnepségek részeként
a háromnapos gasztronómiai eseményt, a Magyar Ízek Utcáját a Budai alsó rakpart Várkert Bazár előtti részén rendezik.
Idén a fűszereké a főszerep, számos fűszerkészítő és -termelő mutatkozik be, és a vendéglátósok is készítenek egy-egy erősen fűszeres ételt. A magyar konyha különleges fűszerei közül találkozni lehet a lestyánnal, a csomborral, a rozmaringgal, a tárkonnyal és a fűszerpaprikával.
Meg lehet kóstolni Magyarország tortáját, a Komáromi kisleányt,
Magyarország cukormentes tortáját, a Három kívánságot, valamint a Szent István-napi kenyérverseny győztes cipóit is.
A magyar pékek három kategóriában - innovatív, teljes kiőrlésű és fehér búzakenyér - versenyeztek.
A Szent István-napi fehérkenyér a Várhegyi Deres lett,
az innovatív kategória legjobbja egy mézalmás rozskenyér, a teljes kiőrlésűek között pedig a Hajsza névre keresztelt kenyér győzött, amely tönkölyből, rozsból és zablisztből készült.
Idén százötven kiállító, élelmiszer-termelő és -előállító, illetve vendéglátós települt ki portékáival a helyszínre.
Évről évre változik a kínálat. A magyar ízek felfedezését támogató kezdeményezés a 2010-es évek elején kezdődött.
A cél az volt, hogy a magyar hagyományokat, adott esetben újragondolva, népszerűsítve hozzá tudjunk járulni ahhoz, hogy ezeket az értékes, részben elfeledett vagy elfeledésre ítélt ételek és ízek újra ismertté váljanak
- emelte ki a kormányszóvivő.
A zavartalan napsütésnek köszönhetően több ezren látogattak ki a Magyar Ízek Utcájára, ahol a magyar gasztronómia iránt rajongók biztosan megtalálják számításaikat.
A magyar kolbászok, sajtok, bográcsban rotyogó egytálételek, húsos tálak mellett rácson grillezett pontyot, különleges édességeket is megkóstolhatnak a látogatók.
Délutánonként és esténként könnyűzenei koncertek szórakoztatták a közönséget.
"Ez a nap a nyarat záró, illetve a politikai- és munkaszezon kezdete előtti időszak kiemelkedő eseménye, amely nemcsak az ide látogató magyarok, hanem a nagyszámú turista számára is igazi látványosság. Az esti tűzijáték pedig most már nemcsak magyarországi, hanem nemzetközi hírnévvel bír: olyan esemény, amelyre külön érkeznek az emberek".
A Duna-parti hotelek kihasználtsága ezért gyakorlatilag százszázalékos
- fűzte hozzá Kovács Zoltán.
Az este 9 órakor kezdődő budapesti tűzijáték ideje alatt a Lánchídról és a Dunáról, uszályokról lövik majd fel a rakétákat, több mint hatezret.
A fényparádét az előrejelzések szerint az időjárás nem zavarja meg.
Kellemes, enyhén szeles időt jósolnak, ami tűzijáték idején ideális, a keletkező füstöt ugyanis az enyhe szél elfújja.