Mivel egy nagyobb népszerűségnek örvend Magyarországon is a Halloween, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal arra hívta fel az élelmiszerüzletek figyelmét, hogy különítsék el az ehető tökféléket a dísztököktől, és a nem ehető fajtáknál egyértelműen jelöljék, hogy azok fogyasztásra alkalmatlanok.
A Nébih a vásárlókat is figyelmezteti, hogy csak olyan tökféléket egyenek, amelyeket étkezési célra termesztették, a dísztököket pedig kizárólag dekorlálásra használják.
A hivatal tájékoztatása szerint Franciaország jelezte az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóságnak, hogy megemelkedett a tökfélék okozta ételmérgezések száma.
Az elmúlt öt évben összesen 353 ilyen esetet regisztráltak, és a szám évről évre nő.
A megbetegedéseket csaknem 40 százalékban boltban vásárolt, míg 60 százalékban otthon termesztett tökfélék fogyasztása okozta, leginkább a nyár végi, őszi szezonban, a Halloween közeledtével. Ilyenkor vásárolnak a legtöbben dísztököket.