Több mint húsz év után ismét elindul Magyarországon a komlótermelés, így hamarosan hazai komlóból készülhet majd a Soproni sör. A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a HEINEKEN Hungária olyan modellt valósít meg Kastélyosdombón, amely kereskedelmi szempontból hosszú távon fenntartható, emellett hozzájárul a termesztésben résztvevő hátrányos helyzetű családok megélhetéséhez is, továbbá a magyar mezőgazdaság egy új, hosszú távon is fenntartható ágazatban erősítheti regionális pozícióit.
Több mint egyéves előkészítés után került sor az első komlópalánta elültetésére a Segélyszervezet kastélyosdombói Szociális és Fejlesztő Központjának területén.
Ez idő alatt a programban résztvevők megtanulták a növény termesztésének fortélyait, ápolási követelményeit, valamint azokat a speciális technikákat, melyek révén a palántából a sörgyártás során használható alapanyaggá nevelhető a komló.
A HEINEKEN Hungária a Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel kötött szerződésében vállalta, hogy a program elindítását 30 millió forintos pénzügyi támogatással teszi lehetővé, a megtermelt komlót pedig piaci áron veszi át.
„Kastélyosdombó egyenlő az értékteremtéssel.
A magyar kormány számára prioritást élvez az agrárium versenyképességének erősítése.
Szeretnénk megteremteni annak a lehetőségét, hogy hazánk nagy hagyományú komlótermesztési kultúrája ismét a magyar mezőgazdaság szerves részévé váljon." – hangsúlyozta az ültetés első napján a munkálatokba is bekapcsolódott dr. Nagy István, agrárminiszter.
Lévai Anikó, aki az Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagyköveteként volt jelen az eseményen, kiemelte: „Azért vagyok nagyon büszke kastélyosdombói programunkra, mert ez egy olyan esélyteremtő modell, amely
átmeneti kezelés helyett állandó stabil megoldást kínál a családoknak, és esélyt ad számukra az önbecsülésre is.
Nagy öröm, hogy a mai komlóültetéssel a program egy újabb egyedülálló elemmel bővül."
„Az Ökumenikus Segélyszervezet és a HEINEKEN Hungária céljai találkoztak ebben a programban. Magyarország egy hátrányos helyzetű térségében tudást és lehetőséget adunk a családok kezébe, így fenntartható módon tudunk segíteni nekik, nem csak egyszeri alkalommal. Errefelé rendkívül kevés a munkalehetőség, ám az agrárium biztos hátteret tud adni a családok életéhez.
Célunk, hogy a modellt a lehető legszélesebb körben terjesszük, és ennek eredményeképp még több család önálló megélhetéséhez járulhassunk hozzá.
Köszönjük a HEINEKEN Hungária példaértékű elkötelezettségét!" – mondta el Lehel László, a MÖS elnök-igazgatója.
Kastélyosdombón tehát a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a HEINEKEN Hungária partnerségében a
hosszú távon is fenntartható, kereskedelmi szempontból is életképes komlótermesztés közösségi modelljének megvalósítása zajlik.
Magyarország kedvenc söre, a Soproni 2016 óta 100% magyar árpából készül, mely mintegy 100 magyar gazdának jelent biztos megélhetést. A Soproni Radlereket pedig magyar meggy és bodza ízesíti.
„Mi a Heinekennél a világ minden táján különös értékként tekintünk a helyi termékekre, a helyi erőforrásokra. Köszönjük a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet partnerségét,
büszkék vagyunk arra, hogy közösen vezethetjük vissza Magyarországot a komlót termelő országok közé.
Célunk, hogy a Soproni előállítása során, az árpa után, 100 százalékban magyar komlóra támaszkodhassunk. Mindez jól illeszkedik a HEINEKEN Hungária stratégiájába, célunk, hogy minél több hazai alapanyag kerüljön termékeinkbe" – értékelt Geert Swaanenburg, a HEINEKEN Hungária vezérigazgatója.