Sürgősségi ellátás: sikeresen vizsgázott az új rendszer

Kásler Miklós
Budapest, 2018. augusztus 17. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere beszédet mond az állami kitüntetések és szakmai díjak augusztus 20-a alkalmából rendezett átadó ünnepségén a Pesti Vigadó dísztermében 2018. augusztus 17-én. MTI Fotó: Mónus Márton
Vágólapra másolva!
Sikeresen vizsgázott a január elsején bevezetett új sürgősségi irányítási rendszer – jelentette be Kásler Mikós. Az emberi erőforrások minisztere arról is beszélt, hogy a következő években 700 milliárd forintot fordít a központi magyarországi régió egészségügyi fejlesztésére.
Vágólapra másolva!

– mondta Kásler Mikós. Az emberi erőforrás miniszter kijelentette, hogy a legfőbb probléma a sürgősségi ellátás lassúsága volt, valamint a fertőzések nagy száma. A fő cél az egészségben eltöltött évek számának a növelése volt. Több kormányhatározat született, és elkészült az öt nemzeti program – tette hozzá.

72 százalékos béremelkedés

Kásler Miklós közölte, tavaly novemberben 37 milliárd forinttal nőtt az egészségügyi kassza. 6,5 milliárd forint jutott az szakellátásra, és 29 milliárd a gyógyszerekre, 6 milliárd forinttal jut több a gyógyászati segédeszközökre és 900 millió forint kötszerekre.

A béremelésekről azt mondta, hogy

a következő négy évben 72 százalékkal emelkedik majd a szakdolgozók bére,

vagyis azoké, akik nem rendelkeznek felsőfokú végzettséggel. A minisztérium saját erőből megemelte azt a 480 millió forintos ösztöndíjat, amiben az ápolók és mentősök részesülhetnek. Az emelések révén 1,44 milliárd forintra nőtt ez az összeg.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a sürgősségi rendszer átalakításáról és a béremelésekről is beszélt Forrás: MTI/Mónus Márton

700 milliárd forint Budapestre

A kormány a központi régió fejlesztésére 700 milliárd forintot fordít – mondta Kásler Miklós. Az egészséges Budapest program kiegészült a megelőzés előtérbe helyezésével, ebben központi szerep jut az országos intézeteknek – tette hozzá. Hatmilliárd forintot fordít a kormány az ifjúság pszichiátriai rendszer fejlesztésére, valamint új nővérszállók épülnek országszerte.

A mentősök bére 67 százalékkal emelkedett 2016-18 között. Idén újabb nyolcszázalékos emelés lesz – mondta Kásler Miklós. 31 új mentőállomás épült az elmúlt években, az OMSZ költségvetése is jelentősen nőtt 2010 óta.

Sikeres átalakítás

A magyar egészségügy kritikus pontja a sürgősségi ellátás volt, és ennek a megoldására bevezettük a triázs-rendszert – mondta a miniszter. Az új rendszer értelmében a betegeket 5 perc alatt regisztrálni kell, és 10 perc után a helyükre kerülnek. A betegeket öt különféle kategóriába sorolják, és ennek alapján döntenek az ellátásukról – mondta Kásler Miklós. Lényeges az új rendszerben, hogy van egy akut alapellátó egység, ami ugyanazt a tevékenységet folytatja, mint a háziorvosok – hívta fel a figyelmet a miniszter.

A minisztérium helyesen ítélte meg az egészségügyi rendszer teljesítőképességét, és

az új rendszer mind az 59 sürgősségi osztályon tartotta azokat a várokozási időket, amiket előre megjelöltek

- hangsúlyozta a miniszter. Január 7-e óta abban a három kórházban, ahol hosszabb várakozási idő volt, ott is sikerült csökkenteni a várakozást – mondta Kásler Miklós, aki megköszönte a kórházaktól ezt a rendkívüli teljesítményt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!