Sargentini értékelné, ha összeállnának a magyar ellenzéki pártok az EP-szavazásra

ORBÁN Viktor; SARGENTINI, Judith; SZANYI Tibor
Brussels, 2019. január 8. Judith Sargentini zöld párti és Szanyi Tibor MSZP-s európai parlamenti képviselő egy Orbán Viktor miniszterelnök politikája ellen tiltakozó brüsszeli tüntetésen a Robert Schuman téren 2019. január 8-án. A tüntetést a Radikális Európai Demokraták (RED) és a Momentum szervezte. MTI/AP/Virginia Mayo
Vágólapra másolva!
„Nagyra értékelhető, hogy az ellenzéki pártok egységben gondolkodnak, és arra törekednek, hogy az eddigieknél nagyobb legyen ez az egység” – nyilatkozta Judith Sargentini, holland, zöldpárti képviselő a tegnapi brüsszeli tüntetést megelőzően. Ezzel a Soros Györgyhöz köthető politikus egyértelművé tette, milyen stratégia lenne üdvözítő az uniós elitnek a májusi európai szavazás előtt. 
Vágólapra másolva!

A tegnapi, brüsszeli tüntetést megelőzően kérdezte Judith Sargentini holland zöldpárti EP-képviselőt a Klubrádió. A szocialistaközeli csatorna elsősorban a közös, ellenzéki, bevándorláspárti listával kapcsolatos véleményére volt kíváncsi.

Jó lenne, ha összeállnának

A Soros György megbízható szövetségeseinek listáján szereplő politikus készséggel állt rendelkezésre.

– mondta el véleményét a holland képviselő. Hozzátette, hogy be kellene látni most már, hogy mindegyik pártnak közös célja van, még pedig természetesen nem más, mint a jogállam felszámolásának megakadályozása és a demokrácia védelme. Picivel később szerényen hozzátette, hogy „természetesen nem tiszte, hogy értékelje, hogyan fognak végül az ellenzéki pártok Magyarországon felállni/összeállni” májusra.

Kudarc kudarc hátán

Sargentini azt is elmesélte a Klubrádiónak, hogy nem áll túl fényesen a jelentése, mert jelenleg sehol sem tart az elfogadásának a folyamata. Arra kérdésre, van-e erre valami határidő, azt válaszolta, hogy

nincs. Az Európa Tanács (szerk.: jelenleg itt van az ügy) nem adott semmilyen határidőt. Márpedig erről beszélni kell!

Judith Sargentini zöldpárti és Szanyi Tibor MSZP-s európai parlamenti képviselő egy Orbán Viktor miniszterelnök politikája ellen tiltakozó brüsszeli tüntetésen a Robert Schuman téren 2019. január 8-án Forrás: MTI/AP/Virginia Mayo

Éppen ezért a tegnapi tüntetésen a román soros uniós elnökségnek is üzent szavaival, mert úgy látja, a románok nem igazán mozgatják meg magukat az ügyben. „Egyelőre semmilyen reakciót, ötletet, tervet, elképzelést nem láttam arra vonatkozóan, hogy Románia foglalkozna a magyar jelentéssel” – fogalmazott Sargentini szemmel láthatóan csalódottan. Reagált Deutsch Tamásnak az Origónak mondott felvetésére is, miszerint annyira jól összepasszolnak a felek, hogy akár Sargentini lehetne a magyar bevándorláspárti ellenzék listavezetője. „Erre csak azt tudom mondani, hogy nonszensz. Visszavonulok a politikától, nem indulok sem a saját hazámban, sem más országban. Nonszensz” – tette világossá a holland politikus, hogy nem vállalja a szerepet.

Szerdán beszámoltunk róla, hogy minden eddiginél jobban fokozódott az ellenzéki pártok egységfront iránti elkötelezettsége, hiszen holnap tárgyalóasztalhoz ül a teljes ellenzék a Jobbiktól a Demokratikus Koalícióig a közös, bevándorláspárti EP-lista ügyében.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről