Puzsér Róbert szerint nincs olyan nagy jelentősége a jobbikos Gyöngyösi Márton zsidólistázásának

Vágólapra másolva!
A humorista legfrissebb posztjában arról értekezett, hogy túl van lihegve Gyöngyösi Márton zsidólistázós kijelentése, amely szerinte egyrészről már régen volt, másrészről pedig már elnézést is kért mondataiért. A vállalhatatlan szavak relativizálásával Puzsér célja minden eddiginél egyértelműbb: elnyerni a Jobbik támogatását a főpolgármester-jelöltségért folyó ellenzéki harcban. 
Vágólapra másolva!

Rendesen megégette magát Karácsony Gergely a múlt héten a Hír TV-ben, amikor egy interjúban leszögezte, nem nácizmus Gyöngyösi Márton jobbikos politikusnak az a felvetése, miszerint listát kellene készíteni a zsidó származású képviselőkről. Gyakorlatilag közfelháborodás lett a kijelentésből: több politikus, zsidó szervezet és hírportál is élesen kikelt a Jobbi náci ügyeit látványosan mentegető politikus ellen. A történetben azonban volt egy csavar: elsőként az a Puzsér Róbert állt ki az ostromlott politikus mellett, aki egyrészről régi politikai ellenfele, másrészről – jelen állás szerint – éppen vele fog megküzdeni a baloldali főpolgármester-jelöltségért. Ami viszont ennél is meglepőbb: a humorista továbbra sem engedte el a témát, és nem is akárhogyan görgette tovább.

Nem kellett volna ekkora ügyet csinálni a zsidólistázásból

„Köztudott, hogy miféle párt volt a Jobbik” így indította nagyszabású Jobbik-mentegetését Puzsér Róbert, aki szerint súlyos tévedésben vannak azok a pártok és civil szervezetek, amelyeknek a tagjai elhatárolódnak, lesütött szemmel bocsánatot kérnek a történtek miatt. Ezután váratlanul előhúzta a tarsolyából Gyöngyösi Márton ominózus kijelentését, amelyről a következő megállapításokat tette, relativizálva a történtek súlyát:

  • a jobbikos politikus egy izraeli jogintézmény bevezetésére tett javaslatot, amely
  • igazából az államigazgatásban dolgozó kettős állampolgárok összeírására vonatkozott,
  • ugyan szerinte volt antiszemita éle a politikus mondandójának,
  • azonban rosszul fogalmazott, hiszen izraeli állampolgárok helyett zsidókról beszélt.

Hiába korrigált, hiába kért érte bocsánatot – senki meg sem hallgatta” – kifogásolta Puzsér, hogy nem talált megértő fülekre Gyöngyösi bocsánatkérése, ami miatt a balliberális oldal Karácsony Gergellyel a soraiban „hatalmas fesztivált rendezett”. Az ellenzéket leváltani szándékozó humorista szerint a felháborodás ténye jogos volt, a mértéke viszont semmiképpen. „Most, hét évvel később ezt újra elverik Gyöngyösin, ugyanazt az őrjöngést adják elő, ami már akkor is túlzás volt” kelt a zsidólistázós politikus védelmére, hogy aztán a párt náci botránysorozatának csúcspontján még egyszer leírja, hogy a Jobbik szemlátomást változik, maga mögött próbálja hagyni a múltját.

Bízik a Jobbik támogatásában

„Először az ellenzéket kellene leváltani, utána jöhetne a többi, hiszen a mostani ellenzék súlypontja továbbra is Gyurcsány Ferencen belül van” – ezekkel a szavakkal hirdette meg az ellenzékváltás politikáját Puzsér egy pécsi fórumon. Már önmagában ez is számottevő tény, azonban ennél is érdekesebb, hogy kikkel akar ellenzéket cserélni: a humorista balján az a Gyöngyösi Márton ült, akit most védelmébe vett az antiszemita felszólalása miatt.

Puzsér Róbert, az LMP főpolgármester-jelöltje Gyöngyösi Mártonnal egy asztalnál Forrás: Facebook

Az LMP főpolgármester-jelöltje már jó ideje arra játszik, hogy a zöldeken kívül megnyerje magának a Jobbikot (és a Momentumot), hiszen egy „erős”, „új” pólus kialakulásával eredményesebben tudna szembeszállni az általa régi baloldalnak nevezett blokkal. „Én ezt az ügyet szolgálom, és mindent el fogok követni azért, hogy ebbe a centrumba a Jobbik Magyarországért Mozgalmat és a Momentum Mozgalmat is integráljam” – Puzsér ezeket a sorokat még az előtt írta az LMP küldötteinek, mielőtt a párt kongresszusa döntött volna arról, beállnak-e mögé a főpolgármester-választáson. Már ezekből a gondolatokból is látszott, hogy a humorista számít a Jobbik támogatására, ennek azóta többször hangot adott.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről