A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a 2018/2019. tanévben negyedik alkalommal hirdette meg a Fenntarthatósági Témahetet 2019. március 18-22. között, amelynek szervezésével a PontVelem Nonprofit Kft-t bízta meg. A programsorozat projektgazdája és fő támogatója az EMMI, fővédnöke a kezdetektől Áder János köztársasági elnök. 2019-ben több mint 1500 iskola 350 000 diákja csatlakozott a programhoz. Az alapvető szemléletformálás helyszíne az iskolák világa. A Témahét célja, hogy fenntarthatóság üzenetét a pedagógusokon és diákokon keresztül közvetítse az egész társadalom felé. Ennek a megvalósítása érdekében a Témahét együttműködik minden fenntarthatóságért elkötelezett szervezettel. Az idei év kiemelt témái a közlekedés, a vízvédelem és az ENSZ által 2015-ben megfogalmazott fenntartható fejlődési célok.
Vágólapra másolva!

A nyitórendezvényen felszólaltak a szemléletformálásban együttműködő stratégiai partnerszervezetek vezetői.
A parlament delegációs termében megrendezett nyitókonferencia résztvevőit dr. Rétvári Bence, az EMMI parlamenti államtitkára köszöntötte. Rétvári Bence hangsúlyozta, hogy a Fenntarthatósági Témahéten, a gyerekek olyan programokban vehetnek részt, amellyel kiléphetnek a megszokott iskolai keretekből, és a fiatalok élményeken keresztül sajátíthatják el azt a tudást, amely szükséges a teljes, boldog és felelősségteljes élethez. Elmondta, hogy

a Fenntarthatósági Témahét céljai szervesen kötődnek a minisztérium által felkarolt más kormányzati feladatokhoz, és megköszönte a többleterőfeszítést a programhoz kapcsolódó pedagógusnak.

Rétvári Bence, parlamenti államtitkár köszöntötte a nyitókonferencia résztvevőit. Forrás: Kaliczka Gabriella, tantrend.hu

A Weingartner Balázs az Innovációs és Technológiai Minisztérium fenntarthatóságért felelős államtitkára gyakorlati tapasztalatokkal kívánja segíteni a programban résztvevőket. A TeSzedd! akció időpontja ebben az évben szemléletformálási céllal a Fenntarthatósági Témahét időpontjára esik. Az államtitkár szerint

Dr. Bartus Gábor, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács titkára az Országgyűlés tanácsadó szervét mutatta be, feladata, hogy összerendezze a különböző tudományágak szemléletmódját, mivel a fenntarthatóság nem önálló tudományág, hanem gondolkodásmódot, látásmódot jelent. Rendkívül fontosnak tartja azt, hogy a fiatalok olyan tudással találkoznak, ahol megjelenik a fenntarthatóság, amihez elkötelezett pedagógusokra van szükség.

A MÁV csoport képviseletében Kerékgyártó József vezérigazgató kiemelte, hogy

a közösségi közlekedés a fenntarthatóság alappillére.

A szervezők célja, hogy ne csak az iskolák, hanem a gazdasági szereplők is részt vegyenek a programban. Az olyan állami feladatokat ellátó szolgáltatók, mint a vasút társaság, önkéntes feladatok vállalásával kapcsolódnak a szemléletformáláshoz. Ennek keretében a MÁV vezetői huszonöt környezeti nevelési órát tartanak Győrben, Egerben és egyéb helyszíneken, és üzemlátogatásokat szerveznek az iskolásoknak.

Csepreghy Nándor, a Kékbolygó Klímavédelmi Alapítvány igazgatója az oktatásra helyezi a hangsúlyt, és ezért támogatják a Fenntarthatósági Témahetet. Felidézte azt az időszakot, amikor még a körkörös gazdaság szervezte nagyszüleink mindennapjait. Ezzel szemben ma a gyermekek feladata, hogy szüleik számára is közvetítsék a fenntarthatóságért való felelősségvállalást.

Matolcsy Miklós, a PontVelem Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, a projekt szervezőjeként személyes példáját osztotta meg a hallgatókkal.

Hat éves fia a hétvégi cukrászdázás alkalmával jelezte a felszolgáló hölgynek, hogy ő köszöni szépen, de nem kér szívószálat, mert az szennyezi a környezetet.

A Fenntarthatósági Témahét valójában csak nevében egy hetes, a versenyek a Föld napjáig tartanak. Matolcsy Miklós megfogalmazásában a fenntarthatóságnak az életünk részévé kell válnia.

Matolcsy Miklós a PontVelem Nonprofit Kft. ügyvezetője hangsúlyozta: a fenntarthatóságnak életünk részévé kell válnia. Forrás: Kaliczka Gabriella, tantrend.hu

Az ügyvezető elmondta, hogy a PontVelemnél tudják, hogy a mai gyerekek kütyükkel szervezik életüket, ezért sikerült partnerként bevonni a programba digitális alkalmazások fejlesztőit.

Ehhez kapcsolódóan idén már online követhető lesz Áder János köztársasági elnök rendhagyó tanórája a klímaváltozásról, amelyet a Témahét második napján tart Kaposvárott, reggel tíz órától.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!