Farkas Sándor a XIII. Orosházi Hagyományok-Ízek Versenye ünnepélyes megnyitóján azt mondta, hogy
a disznóvágás, amikor a nagyszerű ízek asztalra kerülnek, olyan mozzanata életünknek, amelyre az egész évben várni szoktunk.
Hozzátette:
a hagyomány ápolása minden magyar ember szívében benne lakozik.
Beszélt arról is:
Az orosházi verseny és a hasonló rendezvények többek annál, mint hogy a résztvevők kiváló minőségű kolbászt, abált szalonnát, májast vagy szalámit készítenek, olyan közösségépítő programok, amelyekre mindannyiunknak szükségünk van
Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke úgy fogalmazott, hogy a már tizenharmadik alkalommal megszervezett versenyen nemcsak barátságok szövődnek,
hanem a résztvevők át tudják adni egymásnak azt a titkot is, mi az, ami miatt olyan finom az orosházi kolbász, szalámi, sonka.
Az országgyűlés alelnöki posztját is betöltő politikus hangsúlyozta, hagyományainkat fel kell mutatni: azt,
amire büszkék vagyunk, amit át akarunk adni utódainknak.
Dávid Zoltán (Fidesz-KDNP) polgármester kifejtette, a verseny kitűnő alkalom arra, hogy a városban és a térségben élők bemutassák,
milyen gasztronómiai csodák előállítására képesek;
az itt lakóknak van mire büszkének lenniük.
Zalai Mihály (Fidesz-KDNP), a Békés Megyei Közgyűlés elnöke felidézte,hogy a helyi gazdakör először 2007-ben - a közösség erősítése mellett - azzal a céllal rendezte meg versenyt, hogy bemutatkozási lehetőséget teremtsen a helyi termékeknek és készítőiknek. A politikus kijelentette: éppen ezért tartja elfogadhatatlannak, hogy
a helyi ellenzék igyekszik ellehetetleníteni a rendezvényt,
idén meg akarta vonni a verseny önkormányzati támogatását.