Palkovics László hangsúlyozta: a kormány az élelmiszergazdaságot kiemelt ágazatként kezeli. A szektor korszerűsítésének alapvető célja az "értéklánc szemléletű keret megteremtése a teljes ellátási láncban".
Palkovics László emlékeztetett arra, hogy a magyar GDP-növekedés az első negyedévben a legmagasabb volt az unióban, a kormány arra törekszik, hogy az uniós átlagot legalább két százalékkal meghaladó ütemet hosszabb távon is fenntartsa.
A magyar kis- és középvállalkozások megerősítése pedig elengedhetetlenül szükséges a gazdaság fenntartható fejlődéséhez
és "válságtűrő képességének fokozásához" - húzta alá. Ezeknek a vállalkozásoknak az árbevétele az elmúlt időszakban 16 százalékkal, hozzáadott értéke 27 százalékkal, exportja 45 százalékkal nőtt. A foglalkoztatottak számát 155 ezerrel növelték, a munkavállalók kétharmada ebben a szektorban dolgozik.
A gazdaság dinamikus növekedésének fenntartásához a kkv-k termelékenységének még erőteljesebb felzárkóztatására van szükség - mutatott rá Palkovics László.
A miniszter szerint a kis- és középvállalkozások innovációs képességének és hatékonyságának növelése az egyik legnagyobb gazdaságpolitikai kihívás.
Elmondta: a minisztérium azt tervezi, hogy
a következő három évben legalább 167,5 milliárd forinttal segíti a kkv-k technológiai megújulását, generációváltását és nemzetközi terjeszkedését.
A pénz túlnyomó része, mintegy 90 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásként jut el a cégekhez.
A miskolci székhelyű Hagyó Kft. húsz éve van a piacon, pálinkafőzéssel és gyümölcsfeldolgozással, borászattal, ágazati berendezések fejlesztésével és gyártásával foglalkozik. A cég a 360 millió forintos beruházáshoz 180 millió forintot nyert az Irinyi-terv pályázatán prototípus-fejlesztésre és kapacitásbővítési projektjére, valamint új üzemcsarnok építésére.
A cég árbevétele 2018-ban közel félmilliárd forint volt, 100 millió forint értében exportáltak.