Ötvenötmilliót segített tisztára mosni egy budapesti férfi külföldieknek

Vágólapra másolva!
Egy budapesti férfi egy lengyel és egy török cég sérelmére elkövetett csalásból származó pénz, mai értéken több mint 55 millió forint tisztára mosásában közreműködött. Vádat emeltek ellene Szegeden. 
Vágólapra másolva!

Egy hasonló nevű, Szlovákiában bejegyzett vállalkozás is férfi érdekeltségébe tartozott. A vádirat szerint a szlovák cég számlájára 2016 februárjában és áprilisában egy iraki gazdasági társaság 145 ezer, egy svéd vállalkozás 22 ezer eurót utalt. Az átutalások címzettje eredetileg a vállalkozásokkal kapcsolatban álló török, illetve lengyel cég lett volna.

A tranzakciók előtt azonban ismeretlenek megtévesztő e-maileket küldtek az érintetteknek arról, hogy a cégek számlaszáma megváltozott.

Az így eltérített pénzt a vádlott érdekeltségébe tartozó szlovák cég továbbutalta, ő pedig felvette a szegedi kft. számlájáról.

A bűncselekmények miatt Szlovákiában, Svédországban, Lengyelországban és Törökországban is büntetőeljárások indultak, de a megtévesztő üzeneteket küldő elkövetők kilétét nem sikerült a külföldi hatóságoknak megállapítaniuk.

Az eljárásokban közreműködött az európai uniós ügyészi szerv, az Eurojust is, hozzájárulva ezzel a magyar büntetőeljárás eredményességéhez.

Szanka Ferenc, a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője hétfőn arról tájékoztatta a médiát, hogy

különösen nagy értékre, folytatólagosan elkövetett pénzmosás miatt emeltek vádat

a szegedi székhelyű gazdasági társaság vezetője ellen.

A bűnösségét beismerő vádlottal az ügyészség egyezséget kötött, és kezdeményezte a bírónál, hogy a férfi kerüljön börtönbe annyi időre, amennyiben megállapodtak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!