Anglia
18:002024. július 06.
Svájc
Hollandia
21:002024. július 06.
Törökország

Hiába pályázott, nem Sneider Tamás lett a Jobbik pártigazgatója

SNEIDER Tamás
Budapest, 2019. február 2. Sneider Tamás, a Jobbik elnöke a párt évadnyitó rendezvényén a budapesti Dürer Kertben 2019. február 2-án. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Nem Sneider Tamás lett a Jobbik pártigazgatója, annak ellenére, hogy megpályázta a tisztséget - ez derül ki a Jobbik volt elnökének szerdai Facebook-bejegyzéséből. Korábban Jakab Péter pártelnök arra utalt, nem szívesen látná őt a befolyásos pozícióban.
Vágólapra másolva!

"Ezúton szeretném tudatni a kedves Jobbikos tagtársaimmal és a párt szimpatizánsaival, hogy az elnökség nem engem választott meg a pártigazgatói pozíció betöltésére. 5 jelentkező közül végül Lejer Zoltán kapta meg a lehetőséget, hogy ellássa ezt a feladatkört."

Ezekkel a szavakkal jelentette be közösségi oldalán Sneider Tamás, hogy nem rá esett a Jakab Péter-féle elnökség választása a pártigazgatói tisztségre. Egy mondattal később értelenségének adott hangot a döntéssel kapcsolatban, és úgy látja, a maga részéről mindent megtett a siker érdekében. "A magam részéről nyugodt lelkiismerettel - hiszen 50 oldalas pályázati anyagot adtam be, amit a gyógyulásom ideje alatt egy kézzel írtam meg" - írta.

Összesen tehát öten pályáztak a tisztségre, és végül Lejer Zoltán, kecskeméti jobbikos politikus lett Szabó Gábor utódja. Lejer egyébként a Szövetség a Hírös Városért Egyesület jelöltjeként indult a polgármesteri székért Kecskeméten.

Ahogy az várható volt, az elnökség döntése és annak módja, komoly feszültésget okozott a párton belül. Rákócziné Lózs Csilla, a hatvani Jobbik elnöke, és Sneider korábbi asszisztense közösségi oldalán kifogásolta, hogy a tagság nem szólhatott bele a pártigazgató megválasztásába, és a Jobbik vezetése utólag sem tette nyilvánossá a pályázatokat a szervezeten belül. Rákócziné korábban egyébként arról írt, hogy "furcsa közjáték" volt a tisztújító kongresszuson.

A történet előzményei:

Mint ismert, a januári tisztújítás előtt váratlanul lemondott a Jobbik pártigazgatói posztjáról a pozíciót közel 16 éve át betöltő Szabó Gábor. Döntése minden bizonnyal összefüggésben volt a szervezeten belüli csatározásokkal, ugyanis sajtóhírek szerint nem jó a kapcsolata az akkor még csak az elnöki székre pályázó Jakab Péterrel.

A pártkongresszus végül Jakabék elsöprő győzelmével zárult, aminek következtében az új elnök nekikezdett a párton belüli tisztogatásnak. A szervezet alapszabályának értelmében nem a kongresszus, hanem az elnökség dönt a pártigazgató kinevezéséről. Mivel az új elnökség tagjai Jakabhoz köthetőek, így minden akadály elhárult az elől, hogy egy hozzá lojális politikus kezelje a "kasszakulcsot."

Sneider Tamás, volt elnök még a tisztújítás előtt jelezte, hogy elvállalná a tisztséget, Jakab azonban elnökké választása után azonnal jelezte, hogy pályázatot ír ki. Nem tekintem tehát automatizmusnak, hogy Sneider Tamás legyen az új pártigazgató, de szeretném, ha Sneider Tamás is pályázna a tisztségre és jó koncepciót tenne le az asztalra" - mondta Jakab, szavaiból pedig már akkor arra lehetett következteni, hogy nem örülne Snieder kinevezésének.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről