Kiderült: egy szélsőbaloldali csoport már régóta fenyegetőzött, hogy megbuktatja Macron párizsi főpolgármester-jelöltjét - videó

Vágólapra másolva!
A Paris Match francia magazin nyilvánosságra hozott egy 2019. júliusi felvételt, melyen a Benjamin Griveaux volt párizsi főpolgármester-jelölt vesztét okozó intim videót kiszivárogtató orosz alternatív "művész" és szélsőbaloldali aktivista, Pjotr Pavlenszki ügyvédje arról beszél, hogy meg fogja buktatni az akkor még Macron kormányszóvivőjeként dolgozó politikust. Azt állítja, hogy a kompromittáló felvételekről csak jóval később szerzett tudomást. A V4NA nemzetközi hírügynökség érdekes videófelvételeket is megmutatott.
Vágólapra másolva!

Macron pártjának párizsi főpolgármester-jelöltje, Benjamin Griveaux bukását okozó pornófelvételt az internetre kirakó orosz "performanszművész", Pjotr Pavlenszkij ügyvédje, a közismerten Macron-ellenes, szélsőbaloldali Juan Branco állhat az egész botrány mögött. A Paris Match francia magazin rátalált a YouTube videómegosztó oldalon egy 2019. júliusában készült felvételre, melyben a fiatal ügyvéd egy lesötétített szobában arról beszél, hogy meg fogja buktatni az akkor még kormányszóvivőként dolgozó Benjamin Griveaux-t, akit "pucéran, teljes csúfságában" láthatunk majd. A jogász egy 17 perces monológban részletesen beszél erről és támadja Macron rendszerét. (Mint ismert, az ultraliberális Macron elnöksége egyre kevésbé elfogadható a francia szélsőbaloldal számára.)

Ezután megemlítette azt az esetet, amikor tavaly januárban targoncával törtek be egy minisztériumi épületbe a sárgamellényes tüntetők Párizs központjában. Az épületben tartózkodó kormányszóvivőt, Benjamin Griveaux-t és a stábját úgy kellett kimenekíteni a hátsó bejáraton, emiatt Branco gyávának nevezte a politikust és azt is mondta, hogy már régóta nyomozott utána. Bár erre nem tért ki, de bebizonyosodott, hogy Branco is jelen volt a targoncás támadásnál, ugyanis a minisztérium kameráinak felvételein egyértelműen azonosítható, ami nem meglepő, hiszen Branco a sárgamellényesekkel szimpatizál.

A fiatal ügyvéd azt is elmondta a több mint negyedórás beszédben, hogy még az önkormányzati választások előtt figyelmeztetni szeretné a francia népet arra, hogy a Macron-állam csak arra vár, hogy mindent bekebelezhessen. Elmondása szerint Branco a francia kormány arroganciájára, inkompetenciájára és megvetésére adott válaszlépésként hintette el, hogy "Macrónia" dédelgetett gyermeke, Benjamin Griveaux bizony könnyen elbukhat. (Griveaux korábban egyébként szocialista politikus volt.)

Mivel kiderült, hogy Pjotr Pavlenszkij élettársának, Alexandra de Taddeo-nak Griveaux már 2018 májusa óta küldözgetett pornográf képeket és felvételeket saját magáról, egyre inkább körvonalazódik, hogy az ügyvéd tulajdonképpen tudatosan és szisztematikusan építette fel a stratégiát, mellyel végül elérte a célját, sikerült megbuktatni és lemondásra kényszeríteni Macron főpolgármester-jelöltjét, Benjamin Griveaux-t. A most nyilvánosságra hozott felvételen Branco ugyan nem tesz említést sem Pavlenszkijről, sem élettársáról, de Taddeo-ról. Mégis furcsa az egybeesés, hogy az ügyvéd Griveaux bukásáról és "meztelenségéről" beszél, amikor állítólag még nem is ismerte az orosz aktivistát és párját, akikkel elmondása szerint csak december közepe óta áll kapcsolatban, tehát az intim felvételekről sem tudhatott. Arra a kérdésre, hogy milyen szerepet töltött be Benjamin Griveaux szexvideóinak internetes megosztásában, Juan Branco azt válaszolta, hogy nincs köze a felvételen nyilvánosságra hozásához és kihangsúlyozta, hogy csupán annyi köze van az ügyhöz, hogy ő a kiszivárogtató orosz aktivista ügyvédje. Később egyébként ezt is tagadta, mármint, hogy az ügyvédje lenne. A három ember a Les Valeurs Actuelles korábbi írása szerint régóta ismerte egymást - az ügyvéd, az orosz aktivista és francia barátnője - , azaz, egyfajta szélsőbaloldali csoportot alkottak.

Macron bukott főpolgármester-jelöltje, Benjamin Griveaux ugyanakkor a nyomozóknak azt mondta, hogy "levelezett" Pjotr Pavlenszkij élettársával, 2018 májusa és augusztusa között Messengeren összesen 5-6 videót küldött neki saját magáról. A politikus - a V4NA összeállítása szerint - állítólag a nővel csak egyszer találkozott személyesen, 2018. augusztus végén, ám ezután véget akart venni a köztük lévő üzenetváltásoknak. Akkor úgy tűnt, hogy a fiatal nő megértette, hogy véget ért a kapcsolat közte és a politikus között, aki legközelebb csak a vesztét okozó botrány kirobbanásakor hallott Alexandra de Taddeo-ról.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!