Új század, új világ

NAGY Imre; SCHMIDT Mária
Budapest, 2019. június 16. Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója beszédet mond a Nagy Imre és mártírtársai újratemetésének harmincadik évfordulója alkalmából rendezett, 30 éve szabadon című kiállítás megnyitóján a budapesti Terror Háza Múzeumban 2019. június 16-án, az 56-os vértanúk emléknapján. MTI/Mónus Márton
Vágólapra másolva!
A napjainkat beárnyékoló koronavírus-járványban mindenki megtapasztalja, hogy cselekvést, védelmet és törődést csak a nemzetállamok nyújtanak, miközben a globális szervezetek túlfizetett bürokratái minden tekintetben haszontalannak bizonyulnak - minderről Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója írt Új század, új világ címmel a Látószög blogon.
Vágólapra másolva!

A 21. század nem a 20. század folytatása, új játékszabályokat alakított ki. Az új, a 21. század, 2008-ban a világgazdaság megtorpanásával jelentkezett be, és tette egyértelművé, hogy olyan kihívásokkal kell szembenéznünk, melyekre újfajta válaszokat kell találnunk – írja a Látószög blogban Schmidt Mária. A baj ezzel az – folytatja a Terror Háza Múzeum főigazgatója –, hogy

a nyugati világ vezetőinek egy jelentős része minden erejével ragaszkodik a 20. században kialakított status quo megőrzéséhez.

Továbbra is a régi, elavult, más feladatokra, más erőviszonyokra szabott intézményrendszer megőrzésére összpontosít, mert abban az illúzióban ringatja magát, ha ők nem is alkalmazkodnak a megváltozott világhoz, majd a világ igazodik hozzájuk.

Schmidt Mária Forrás: MTI/Mónus Márton

Korszakhatár

A történész szerint a korszakhatár Donald Trump 2016-os megválasztása. Elődje, Barack Obama nyolcéves regnálását a fennálló megőrzésére irányuló kétségbeesett és ötlettelen lépések jellemezték, amelyek végül kudarctörténetté álltak össze.

– írja Schmidt Mária. Felidézi, hogy Trump a külpolitikában rendezni akarta az USA viszonyát Oroszországgal, és a világ többi részével, hogy a számára prioritást élvező kínai kihívásra tudjon összpontosítani.

– fogalmaz a történész.

"Donald Trump meghatározó szereplője a világ eseményeinek" Forrás: AFP/Brendan Smialowski

Bukott a kommunista állampárt, de emberei hatalmon maradtak

Végigviszi a magyarországi történéseket is, onnantól kezdve, hogy az első szabad választásokon kiszavazták a kommunistákat a hatalomból. Mint írja, sokáig minden pozíciót mégis azok töltöttek be, akiket még az állampárt helyezett oda. '98-ban hiába került kormányra a Fidesz-FKGP koalíció, a hatalmat továbbra is az állampárt elitje tartotta a kezében.

– jegyzi meg Schmidt Mária. A vasfüggöny lebontása után az osztályharc lekerült a napirendről. Az internacionalizmus, vagyis a globalizáció ugyanakkor továbbra is időszerű maradt. Az egykor a szabadságot jelentő liberális demokrácia ennek a vezető rétegnek az olvasatában egyre inkább a piaci érdekek elsőbbségének mindenáron való érvényesítésére szűkült le. A globalizáció és a globális piaci szereplők érdekképviselete szükségszerűen szembefordította őket a nemzetállamok által képviselt közösségi érdekekkel.

– fogalmaz Schmidt.

Csak a nemzetállamok nyújtanak védelmet

Szerinte Trump meghatározó szereplője a világ eseményeinek: korszakos elnök, mert érti, hogy új korszak kezdődött, amiben az USA csak az egyik a többpólusúvá vált világ meghatározó erői között, nem pedig az egyetlen, mint egykor, a 20–21. század fordulóján volt; mert a változást és a változtatást képviseli egy olyan korban, amikor az elit túl régóta ül a babérjain és akadályoz minden új megoldást.

Ezért olyan vezetőket akarnak, akik az ő érdekeiket képviselik. Akiknek ők az elsők. Mint Trumpnak. Végtére is ők a többség - Írta Schmidt Mária.

Schmidt Mária teljes bejegyzése itt olvasható.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!