A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Soros György amerikai emberei a járványügyi alapból akarnak pénzhez jutni

Vágólapra másolva!
Olaszországnak az előrejelzések szerint 10-13% közötti recesszióval, 10%-os költségvetési hiánnyal és elszabaduló, GDP-arányosan 155-160%-os, rekord magas államadóssággal kell 2020-ban szembenéznie. Sok kormány (Franciaország, Németország, Spanyolország, Olaszország, Svájc) a gazdaság gyors nyitásával kívánja csökkenteni a gazdasági nehézségeket. Érkeznek a nagy légi- és fuvarozó társaságok leépítésével kapcsolatos hírek és kormányzati mentőcsomagok is (Lufthansa, Alitalia, SAS, KLM, ÖBB). New Yorkban és Nagy-Britanniában is jelentősen megugrott a gyilkosságok száma. Több, Soros György nevéhez köthető, amerikai NGO a járványügyi alapból akar támogatást szerezni az Egyesült Államokban. Az Alapjogokért Központ nemzetközi szemléje.
Vágólapra másolva!

Ausztria

Folytatódik az élet óvatos újraindítása Ausztriában. A kilépési korlátozások véget érnek, a gasztronómiai szolgáltatásokat kínáló helyek május 15-től nyithatnak meg újra, de legkésőbb minden nap 23 órakor be kell zárniuk. A szálláshelyek május 29-től nyithatnak meg újra. Az uszodák szintén május végével kezdhetik meg újra működésüket. Mindenhol kötelező lesz betartani az 1 méteres távolságot. Az éttermekben legfeljebb 4 felnőtt ülhet egy asztalnál, és a szomszédos asztaloknál is kötelező lesz betartani az 1 méteres távolságot. A felszolgálóknak kötelező előírás a maszk viselése. Május 2-től a fodrászok is nyitva tarthatnak a korábban előírt szabályok (arc eltakarása, távolság a vendégek között, bizonyos beavatkozások esetén arc- és szemvédő plexi viselése) mellett.

Vásárlók állnak sorban a Mariahilferstrassén április 20-án, egy maszkokat árusító bolt előtt. Forrás: AFP/Alex Halada



Az ÖBB, az állami vasúttársaság segítségre szorul a járvány hatásai miatt, úgy tűnik, milliárdos kölcsönre van szükség. Ezt az állam szigorú feltétellel, egy körülbelül 300 millió eurós megszorítás ellenében bocsátaná csak a vasúttársaság rendelkezésére.

Németország

Még mindig nincs megállapodás a Lufthansa mentőcsomagjáról. A"Business Insider" online magazin jelentése szerint a német államnak körülbelül kilencmilliárd euróval kellene részt vennie a csoportban. Sajtóértesülések szerint a német kormányban vita van arról, hogy az állam milyen eszközt használjon majd a részesedés megszerzése érdekében a légi közlekedési csoportban, és hogy az milyen mértékben befolyásolja az operatív üzleti tevékenységet.

Lufthansa-gépek a földön március 16-án Brandenburgban. Forrás: AFP/Soeren Stache

Jelentős gondot jelent az oktatás újraindítása szempontjából, hogy a tanárok 25-30 százaléka a magasabb kockázati csoportba tartozik, így ők az egészségük és az életük kockáztatása miatt nem dolgozhatnak.

Bajorország fontolóra veszi a szakaszos tanítás bevezetését. A bajorországi kereskedelem újraindítása után Markus Söder miniszterelnök további lépéseket ígért. Söder szerint a kereskedelem 80 százaléka újból megnyitott.

Svájc

Az UBS svájci bank szerint az ország GDP-je 4,6 %-kal csökken 2020-ban.

Spanyolország

A baloldali kormány az igazságszolgáltatásról szóló sarkalatos törvényt a veszélyhelyzet alatt kapott kivételes felhatalmazással élve kormányrendelettel akarja módosítani, ami miatt az ellenzék hevesen tiltakozik.

Egy tengerparti sétányt fertőtlenít egy önkéntes a Mallorcán fekvő Andratxban 2020. április 25-én. Forrás: MTI/EPA/EFE/Cati Cladera


A spanyol védelmi miniszter, Margarita Robles, a Kongresszus védelmi bizottságának ülésén kijelentette, hogy a koronavírus-járvány alatt a „Balmis-művelet" (Operación Balmis) során a hadsereg és más fegyveres szervek 17 ezer akciót hajtottak végre. A műveletben 120 ezren vettek részt, és a tevékenységük 70%-a intézmények fertőtlenítése volt, a másik nagy része pedig logisztikai támogatás nyújtása, közte a halottak szállítása is.

Olaszország

Olaszországban is megkezdődött az élet újraindítása. Április 27-től az exportra termelő vállalatok és a közcélokat ellátó intézmények indultak újra, május 4-től minden gyár és üzem újra termelésbe áll, megnyitják a parkokat is. A munkáltatóknak kell gondoskodni a megfelelő higiéniai körülményekről, és hogy a munkavállalók a munkavégzés során is megtartsák egymástól a biztonságos távolságot. Rokonokat is lehet majd látogatni, de a nagy családi összejövetelek továbbra is tiltottak lesznek. Egyéni sporttevékenységet is lehet majd folytatni, csapatsportot csak május 18-tól. Szintén május 18-tól pedig nyílnak az eddig zárva lévő (nem létfontosságú) boltok, a múzeumok és a könyvtárak. A bárok, éttermek, fodrászatok, szépségszalonok csak június 1-től indulhatnak újra, az iskolák azonban szeptemberig biztosan zárva maradnak. Misék és egyéb vallási szertartások tartását egyelőre még nem engedélyezték.

Egy nápolyi pizzériát fertőtlenítenek Forrás: NurPhoto via AFP/Fabio Burrelli/NurPhoto/Fabio Burrelli



Drámai gazdasági adatok várhatóak idén Olaszországban. A GDP 13%-kal csökkenhet, a költségvetési hiány elérheti a 10%-ot, ezzel együtt pedig a GDP-arányos államadósság a GDP 155-160%-a közé ugorhat a jelenlegi 135%-os szintről. Az olasz kormány az elmúlt hetekben egy 25 és egy 50 milliárd eurós rendkívüli gazdasági csomagot jelentett be.

2000 alá csökkent az olasz kórházakban az intenzív osztályon lévő betegek száma. Napok óta jelentősen esik az új megbetegedések és a halálos áldozatok száma is. De továbbra is több mint 100 ezer fertőzöttet tartanak nyilván, akik közül több mint 20 ezer a nem intenzív osztályon, de kórházi ellátásban lévő személyek száma.

Az olasz kormány szerződést írt alá 5 ruhaipari céggel 660 millió maszk leszállítására. A maszkok egységára 38 cent lesz, és azok a következő hetekben folyamatosan érkezni fognak.

Egyesült Királyság

Az HSBC nevű brit befektetési bank profitja a felére zuhant vissza az év első három hónapjában a koronavírus-járvány miatt. A bank a bedőlő hitelekre vonatkozó előrejelzését 3 milliárd fontra emelte, azonban felfüggesztette azon terveit, hogy 35000-es létszámleépítést valósítson meg, ezzel segítve dolgozóit a koronavírus-járvány ideje alatt

A kijárási korlátozás kezdete óta 50%-kal emelkedett a családon belüli erőszakok és duplájára nőtt a gyilkosságok száma. A helyzettel nem tudnak mit kezdeni a brit hatóságok, igyekeznek növelni az áldozatokkal foglalkozó szervezetek támogatását.

Belgium

Május 4-től a belga tömegközlekedési vállalatok járatain kötelező lesz a maszk viselése. Még akkor is ki fogják kényszeríteni, ha továbbra is hiány lesz maszkokból.

Belga rendőrök egy motorost ellenőriznek Forrás: AFP/Kurt Desplenter



A szövetségi egészségügyi miniszter, Maggie De Block szerint nem szükséges korlátozó szabályokat bevezetni annak érdekében, hogy a boltok május 11-i újraindításakor elkerüljék a bevásárló utcákon a tömeget. Ez azért megdöbbentő, mert az Európai Unióban népességarányosan Belgiumban van a legtöbb halálos áldozata a koronavírusnak: minden egymillió lakosból 633 fő.

Norvégia

Hétfőtől újra kinyitnak a norvég általános iskolák a 6-10 éves gyerekek számára. Az intézkedést a koronavírus-járvány utáni újraindítás egyik lépéseként hozta meg a kormány, annak ellenére, hogy sok szülő aggodalmát fejezte ki.

Dánia


Mattias Tesfaye dán integrációért felelős miniszter nyomozást kezdeményezett annak kiderítésére, hogy miért magasabb a koronavírus-fertőzöttségi arány a bevándorlók között, mint az őslakos dánok körében.

Az elmúlt húsz év legnagyobb fogyasztási visszaesése következett be Dániában az utóbbi hat hétben. A dán statisztikai hivatal által közölt adatok szerint februárban és márciusban több mint 2%-kal esett vissza a lakosság fogyasztása. A 2008-2009-es gazdasági válság alatt sosem csökkent 1,4%-nál nagyobb mértékben a fogyasztás.

Svédország

Rontotta a svéd gazdaság kilátásaira tartott előrejelzését az északi állam jegybankja, a Riksbank. A központi bank szerint a munkanélküliségi ráta 10,1% fölé is emelkedhet, míg a GDP akár 9,7%-ot is zuhanhat.

A skandináv SAS légitársaság bejelentette, hogy több mint 5000 teljes állású munkavállalóját bocsájtja el a koronavírus-járvány miatt, ez a társaság összes munkavállalójának 40%-át jelenti.

Svédországban első alkalommal záratott be öt éttermet és kávézót a svéd hatóság, mert azok nem tartották be a közösségi távolságtartásra vonatkozó irányelveket.

Finnország

1,2 milliárd euróba kerül Finnországnak az ország lezárásának minden egyes hete –figyelmeztet az északi ország kereskedelmi kamarája. A szakmai szervezet szerint az ország a lezárással azt kockáztatja, hogy mire a járvány elcsitul, kivérzik a gazdasága.

Egyesült Államok

Több amerikai államban fokozatosan feloldják a járványügyi intézkedéseket, azért, hogy az élet lassan újrainduljon. A megbetegedések száma átlépte az egymilliót, de több gócponton, így New Yorkban is, úgy tűnik, túl vannak a csúcsponton. Az újraindítás élén Georgia állam áll.

Egy férfi a sorára vár egy georgiai borbélyüzlet előtt Fotó: Afp

New York államban megugrott a gyilkosságok és betörések száma a szigorú kijárási korlátozások ideje alatt. A tavalyi év hasonló időszakához képest az elmúlt 28 napban 55%-kal több gyilkosság történt, az autólopások száma 53%-kal ugrott meg, és a betörések száma 27,1%-kal emelkedett. Ugyanakkor más erőszakos bűncselekmények száma csökkent, így kevesebb nemi erőszak, tettleges bántalmazás és fegyverrel való visszaélés történt. Ezzel együtt a demokrata párti Cuomo kormányzó több ezer elítélt bűnözőt helyeztetett szabadlábra a börtönök túlzsúfoltsága miatt.

Több, Soros György nevéhez köthető amerikai civilszervezet folyamodott támogatásért az USA-ban. Több százezer dollárnyi adódollárt szeretne kapni a járványügyi alapból a Media Matters és az American Civil Liberties Union (ACLU).

Oroszország

Az orosz hadsereg állományában közel 900 COVID-19-fertőzést azonosítottak. Ezek közül 20 szolgálatot teljesítő katona került kórházba.

Az orosz fogyasztóvédelem vezetője, Anna Popova arra szólította fel az oroszokat, hogy a májusi ünnepek alatt maradjanak otthon. Oroszországban május 1. mellett május 9-én is munkaszüneti nap van, amikor az oroszok a második világháborúban aratott győzelmet ünneplik. A hagyományos katonai felvonulást elhalasztották.

Izrael

A kormány pénteken több olyan döntést is meghozott, amik a korábbi szigorú szabályok után az élet újraindítására utalnak. Azok a boltok, amelyek nem bevásárlóközpontokban vannak, kinyithatnak, amennyiben megfelelnek bizonyos szabályoknak a tisztaság és a védőfelszerelés-viselés tekintetében. Szombat éjféltől a fodrászatok és a szépségszalonok is kinyithatnak, ha meg tudnak felelni a szabályoknak. Az éttermek, illetve kisebb ételes bódék már nemcsak házhozszállítással adhatnak el ételt, hanem elvitelre is, amennyiben fel tudnak állítani egy fizikai elválasztót az eladó és a vendég közé.

Dél-Korea

A dél-koreai kormány hétfői bejelentése alapján, bízva a járvány stabilizálásában, hamarosan újranyitják az állami oktatási intézményeket. A rendes tanításra való visszaállás várhatólag fokozatosan a következő hónaptól kezdődik meg a harmadik évfolyamos középiskolai hallgatóktól kezdődően. Annak érdekében, hogy a jövő héttől megkezdhessék az oktatást, az oktatási intézmények majdnem 100%-át – azaz országszerte 8374 óvodát és 12.071 általános és középiskolát – fertőtlenítették az elmúlt hetekben. És a járvány elkerülése érdekében fertőtlenítőszer-adagolókat szereltek fel az intézményekben, és az asztalokat is egymástól távolabbra helyezték el.

Ausztrália

Történelmi mélyponton van Ausztrália és Kína kapcsolata. A két ország kapcsolata a koronavírus-járvány miatt romlott meg ismét, miután Scott Morrison ausztrál miniszterelnök a kínai élő állatokat árusító piacok bezárását és független szakértők beengedését követelte a vírus kiindulópontjába, Wuhanba. A kínai fél ezt nyílt sértésként vette, és gazdasági szankciókkal fenyegette meg a szigetországot, amennyiben annak kormánya nem lép vissza követeléseitől.

Lézengő turisták Sydney-ben márciusban Forrás: AFP/Peter Parks


Megjelenése után néhány órával már több mint másfél millióan töltötték le az ausztrál kormány által készített koronavírus követő alkalmazást. A telefonos app a készülékek Bluetooth-jeleit használja, így mikor egy másik felhasználó másfél méteres körben megközelít valakit, az alkalmazás ezt rögzíti, majd ez alapján jelzi, hogyha a felhasználó több mint 15 percig volt kapcsolatban koronavírusos beteggel. A kormány elmondása szerint a felhasználók adataihoz kizárólag az egészségügyi szervek férnek majd hozzá, azok tárolása teljes mértékben Ausztráliában történik, és még bírósági engedéllyel sem férhetnek hozzá más szervek, mint például a rendőrség. Ám ezek jelenleg puszta ígéretek, mivel a parlament nem ülésezik rendszeresen, így nincsenek törvénybe iktatva.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!