Érdekes recept a Süteményeskönyvből a kapros-túrós lepény.
Kapros-túrós lepény
Hozzávalók a tésztához:
260 g liszt
130 g cukor
70 g puha vaj
3 db tojás
130 g mogyoró
130 g dió
130 g barna cukor
200 g vaj
Hozzávalók a kapros túrótöltelékhez:
500 g tejszín
500 g túró
500 g mascarpone
500 g cukor
3 csokor kapor
1 kk só
Elkészítése:
1. A lisztet a cukorral, a puha vajjal és a három tojással összegyúrjuk, lisztezett deszkán egy centi vastagra kinyújtjuk, sütőlemezre vagy tepsibe terítjük, és 180 ºC-ra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük. Ha kihűlt, összemorzsoljuk.
A durvára darabolt diót és mogyorót, a barna cukrot, a vajat és a morzsolt tésztát összekeverjük, ezt a masszát egy tortaforma vagy egy kisebb, magas szélű tepsi aljára terítjük kb. egy centi vastagságban, és 180 °C-on, 7 perc alatt megsütjük. Kihűtjük.
2. A krémhez a tejszínt habbá verjük, hűtőbe tesszük. Az áttört túrót, a mascarponét, a cukrot, a finomra vágott kaprot és a sót összekeverjük. A krémet a tejszínhabbal lazán összeforgatva fellazítjuk, a tortaformában a tésztaalapra simítjuk, legalább 4 órára hűtőbe tesszük dermedni, majd forró vízbe mártott késsel szeleteljük.