A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton

Koronavírus: Bizakodásra adnak okot a vérplazmás kezelés eddigi eredményei

koronavírus MERS virus infection of lungs, conceptual illustration artwork ATTACK BIOLOGY capsid close up common COLD condition corona VIRUS corona-virus coronavirus DISEASE disorder healthcare human infection medical
MERS virus infection of lungs, conceptual illustration. MERS (Middle East respiratory syndrome) is a viral respiratory illness caused by the MERS-associated coronavirus (MERS-CoV). Formerly known as novel coronavirus, MERS was first identified in Saudi Arabia in 2012. Most people infected with MERS develop severe acute respiratory illness with symptoms of fever, cough, and shortness of breath.
Vágólapra másolva!
Hét teherszállító repülőgéppel érkeznek hétfőn a járvány elleni védekezéshez szükséges eszközök Magyarországra - közölte a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa. Kiss Róbert rendőr alezredes tájékoztatása szerint 17 tonna védőkesztyű, 16 tonna sebész szájmaszk és több tonna egyéb egyéni védőfelszerelés érkezik az országba a nap során. Müller Cecília arról beszélt, hogy már 25 idősotthonban jelent meg a fertőzés.
Vágólapra másolva!

Újra egyéni védőfelszerelések érkeznek Budapestre, összesen 17 tonna kesztyű, 16 tonna szájmaszk kiszállítását kezdik meg – mondta el Kiss Róbert rendőr alezredes az Operatív Törzs hétfői tájékoztatóján. Kiss Róbert úgy fogalmazott,

múlt hétvégén összesen 3631 esetben kellett intézkedni a rendőröknek a kijárási korlátozás megszegésével kapcsolatban, ezek közül a legtöbb most is figyelmeztetés volt.

Az érvényben lévő hatósági házi karanténok száma 9821, és 41 esetben kellett most hétvégén szabálysértési szankciót tenniük a rendőröknek.

Az elrendelt büntetőeljárások száma 281, ebből rémhírterjesztés miatt indult a legtöbb eljárás a járványüggyel kapcsolatban. – Nyugalom van Magyarország határátkelőin, csak Tompa és Röszke határain kell kisebb várakozásra számítani – tette hozzá.

A maszkok pontos használata is téma volt az Operatív Törzs tájékoztatóján Forrás: Medgyesi Milán - Origo

Egyre többen vannak kórházban

Az Operatív Törzs hétfő délelőtti sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta: újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 2583 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. A tisztifőorvos kitért arra: sajnos tovább emelkedett a meghaltak száma 8 idős krónikus beteg halt meg, ezzel 280 főre emelkedett a halálozási szám. 498-an pedig már gyógyultan távoztak a kórházból.

931 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 52-en vannak lélegeztetőgépen.

A betegek számának növekedése miatt a kórházak országszerte növelik ágykapacitásaikat, készülve a tömeges megbetegedések fázisára. 60 625 mintavétel feldolgozása történt meg a kiemelt laboratóriumokban. 61 év felett 261 beteg hunyt el, jelentős többséget képviselnek – ez azt igazolja, hogy

a fertőzések a zárt közösségekben terjednek, mint az idősotthonok és azok a kórházak, ahol koronavírusos beteget ápolnak, itt a védőfelszerelések használata nagy hangsúlyt kap.

Ezt kell tudni a maszkokról

Müller Cecília a maszkok használatáról azt mondta, a speciális maszk FF3, részecskeszűrő maszkok, apró részecskéket képesek megszűrni.

A sebészi szájmaszkokat járványmentes időszakban a sebészek használják műtét közben, maguktól védik a beteget műtét közben.

A speciális maszkok a viselőt védik a fertőződéstől, ezek jól záródnak, szorosan illeszkednek az archoz, hogy csak szűrt levegőt szívjon be az illető – magyarázta a tisztifőorvos. Ha nem egészséges személy viseli ezt a maszkot, akkor az ő szervezetéből kiáradó levegő intenzívebben fog a környezetébe kerülni, éppen ezért a koronavírussal pozitív személyeknek ezt nem szabad viselni – tette hozzá.

A saját készítésű maszkokról azt mondta,

egyelőre kevés a bizonyíték, hogy mennyire hatékonyak a fertőzés megakadályozásában.

Továbbra is abban hasznosak ezek, hogy a viselője köhögéssel, tüsszentéssel ne adja tovább a vírust. Fontos, hogy a maszkokat szabályosan viseljék, takarja el az orrot és a szájat is, és legyen annyira szoros, amennyire csak lehet – ismertette Müller Cecília. Hozzátette, a maszk felvétele előtt és a levételekor is mossunk kezet, és csak egyszer használjuk, mossuk ki utána 60 fok feletti vízzel.

Továbbra sem terjed gyorsan a járvány Forrás: Medgyesi Milán - Origo

Bevált az ingyenes parkolás

Újságírói kérdésre Müller Cecília azt válaszolta, a vérplazma-terápián átesett beteg kiegyensúlyozott állapotban van, de még időre van szükség, hogy lássák a kezelés eredményességét. A Dél-pesti Centrumkórház tervezi

további betegek kezelését is ilyen módon, a napokban felkeresik a már gyógyultakat, és várják is azok jelentkezését, akik donorként tudnak segíteni a vérplazmájukkal.

Az ingyenes parkolásról Kiss Róbert azt mondta: már három hete van érvényben az intézkedés, amelynek célja az volt, hogy csökkentsék a zsúfoltságot a tömegközlekedési eszközökön. Azt tapasztalják, hogy ez sikerült, és így jobban meg tudják tartani a távolságot a tömegközlekedéssel utazók. Tehát a díjmentes várakozás bevezetése eredményes volt – összegezte a rendőr alezredes.

25 idősotthonban jelent meg a betegség

A tisztifőorvos elmondta, jelenleg három hajléktalanszállót tartanak nyilván, ahol van fertőzött, arra törekednek, hogy őket kórházban ápolják. Hozzátette, esetükben nem egyszerű a kontaktkutatás elvégzése.

Ugyancsak sajtóérdeklődésre Müller Cecília azt mondta,

ma 25 idősotthont tartunk számon, ahol felütötte már a fejét a fertőzés, ezek között van olyan, ahol csak egy-egy gondozott kapta el a koronavírust, őket kórházban ápolják, illetve izolálják.

Hozzátette, a 25 intézményből összesen 64-en hunytak el a fertőzéssel összefüggésben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!