Ifj. Rajk László és társai kivételezett helyzete a Kádár-rendszer diktatúrájában - majd 2010 után a Fidesz-kormány folyamatos szidalmazása

Vágólapra másolva!
Schmidt Mária történész rendhagyó recenziót írt Rajk László: A tér tágassága című életútinterjújáról a Látószög blogon. 
Vágólapra másolva!

A történész szerint ifj. Rajk László társaihoz hasonlóan sohasem nézett szembe azzal, amit apáik, anyáik tettek. "Szemlesütve átsiklottak rajta, vagy éppen mentegették őket, hazudtak róluk. Arról a szerepről, amit apja és anyja 1949-es letartóztatásuk előtt játszottak, ifj. Rajk egy szót sem ejt" - írta.

Hozzátette, hogy emellett egyetlen kritikus jelzőt sem veszteget egyetlen kommunista bűnözőre sem, legyen az Donáth Ferenc, aki a legkeményebb években mégiscsak a Rákosi-titkárság vezetője volt, és akinek esetében még csak a bűnrészesség kérdését sem vetik fel. Donáth Ferenc úgy simult bele a „demokratikus ellenzékbe", hogy előélete inkább az előnyére, mint a hátrányára szolgált.

Schmidt álláspontja szerint mindez azért különösen visszatetsző, mert a 2010 utáni demokratikus rendszert eközben ifjú Rajk és klubbeli társai agyba-főbe diktatúrázzák, választott, tehát törvényes vezetőit diktátornak, zsarnoknak és minden másnak elmondják.

"Komoly aggályokat vet fel ifjú Rajk László értelmi képességeivel kapcsolatban, hogy képtelen különbséget tenni egy totális kommunista diktatúra gyilkos és emberellenes gyakorlata, és egy szabad választásokon elnyert, demokratikus felhatalmazás alapján működő kormányzás között. Ennek a különbségnek az eltagadása, elhazudása megalázza mindazokat, akik a kommunista diktatúra ellen küzdve az életüket áldozták fel, hosszú börtönbüntetéseket vállaltak, illetve azokat a százezreket, akiket emigrációba kényszerítettek" - kifogásolta Schmidt Mária.

A teljes írást a linkre kattintva tudják elolvasni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!