Érdekes a Süteménykönyvből a Női szeszély elkészítési módja is Kocsis Regina receptje alapján.
Női szeszély
Kocsis Regina receptje
Hozzávalók:
125 g puha vaj
50 g cukor
10 g élesztő
4 db tojássárgája
1 db citrom reszelt héja
300 g liszt
1 csipet só
2 dl tej
4 db tojásfehérje
150 g cukor
100 g darált dió
10 ek sárgabaracklekvár
60 g durvára vágott dió
Elkészítése:
Az élesztőt fél deciliter langyos tejbe morzsoljuk, adjunk hozzá egy teáskanál cukrot és egy kiskanál lisztet, tegyük félre meleg helyre felfutni. A puha vajat a porcukorral keverjük habosra, adjuk hozzá a tojássárgáját, a citrom héját és az élesztős keveréket, majd felváltva a lisztet és a maradék tejet.
Sütőpapírral bélelt 20×30 centis tepsiben simítsuk el, majd konyharuhával lefedve langyos helyen kelesszük 30 percig. 175 °C fokra előmelegített sütőben süssük 25 percig. Közben a tojásfehérjét habbá verjük 150 g cukorral és egy csipet sóval, majd forgassuk hozzá a darált diót. A sütőből kivett tésztát kenjük meg a lekvárral, óvatosan oszlassuk el rajta a tojásfehérjehabot, majd szórjuk meg a durvára vágott dióval, és süssük még további 15 percig. Szeletelés előtt hagyjuk hűlni.
Fricska vagy dicséret?
Hogy a női szeszély elnevezés honnan ered, dicséretnek vagy fricskának szánta-e a kitalálója, azt valószínűleg sosem fogjuk megtudni, de már az Ínyesmesternél és Váncza süteményeskönyvében is szerepel. Magyar Eleknél két verzióban is megtalálható, mindkettőnek kötelező eleme a tojásfehérjehab.