Vietnám mintaország lett a koronavírus kezelésében

maszk
Orvosi szájmaszkok
Vágólapra másolva!
Kiérdemelte a koronavírus-járvány kezelésével az Egészségügyi Világszervezet dicséretét Vietnám. Az országban mindössze néhány száz regisztrált fertőzött van, és hétfőig egyetlen halálesetet sem jelentettek.
Vágólapra másolva!

Vietnam a korai határozott fellépésnek, a kiterjedt tesztelésnek, a szigorú karanténnak és a társadalom egységének köszönhetően eddig elkerülte az Európában és az Egyesült Államokban tapasztalt pusztítást.

A hivatalos adatok szerint korábban több mint 75 ezer ember volt házi karanténban vagy elkülönítőben, hétfőn ez a szám már csak mintegy 72 ezer volt.

Az országban eddig 121 ezer tesztet végeztek, amelyből csak 262 lett pozitív. A gyanús esetek száma 2264, 114 páciens meggyógyult a betegségből az egészségügyi minisztérium adatai szerint.
Ki Tong Park, a WHO vietnámi képviselője szerint létfontosságú volt, hogy az ország korán reagált a válságra.

Vietnám rövid idő alatt felállította a miniszterelnök-helyettes vezetésével a járvánnyal foglalkozó nemzeti megelőző és ellenőrző bizottságot, amely "azonnal" megvalósította az országos reagálási tervet - tette hozzá a WHO-képviselő.

Illusztráció Forrás: AFP/SAM PANTHAKY/Sam Panthaky

A viszonylag kisszámú igazolt fertőzött ellenére Vietnám április elsejétől országos karantént vezetett be, sokkal gyorsabban és határozottabban, mint az Nagy-Britanniában vagy Olaszországban történt, ahol ezrével voltak fertőzöttek, mire bevezették az elkülönítési intézkedéseket.

Más országokban a már létező járvány láttán szigorították meg a kormányok a karantént, Vietnám egy elkerülhető országos válság megakadályozása érdekében lépett így fel.

Vietnám az első ország volt 2003-ban, ahol Kínán kívül megjelent egy korábbi koronavírus okozta betegség, a súlyos akut légzőszervi szindróma, és a WHO akkor is megerősítette, hogy Vietnám volt az első ország, amelynek sikerült megfékeznie a járványt.

Mongóliából hétfőn egy újabb fertőzést jelentettek, így a koronavírussal fertőzöttek száma 17 lett. A páciens egyike annak a 282 mongol állampolgárnak, akiket buszokkal telepítettek haza szombaton Oroszországból - közölte hétfőn a helyi betegségellenőrzési hivatal vezetője, Dulmaa Njamhuu.

Indiában 308-ra emelkedett a Covid-19 betegség szövődményeiben elhunytak száma hétfőre, az igazolt fertőzötteké pedig 9152-re nőtt - közölte az egészségügyi minisztérium. A tárca szerint eddig 857 beteget bocsátottak el a kórházakból, a tényleges betegek száma 7987.

A hétfő az országos karantén 21. napja az 1,3 milliárd lélekszámú ázsiai országban. Az intézkedés várhatóan április 14-ig lesz érvényben, de több szövetségi állam április 30-ig hosszabbította meg az óvintézkedést.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről