A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Összhangban az országos adatokkal, a Szent Imre Egyetemi Oktatókórházba érkező Covid-gyanús betegek száma is csökkent az elmúlt napokban. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy vége a járványnak. A kormány intézkedései nemcsak a járvány javuló egészségügyi mutatói, hanem az élet és a gazdaság fokozatos beindításának szükségessége miatt is történtek. Az országos kórházfőparancsnok-helyettes, Bedros J. Róbert, a Szent Imre Kórház főigazgatója az Origónak azt mondta: azt még pontosan nem lehet prognosztizálni, hogy a május negyedike utáni újraindításnak milyen következményei lesznek, de ha a lakosság fegyelmezett és felelősségteljes magatartása megmarad, azzal egyértelműen nyerhetünk a láthatatlan ellenséggel szemben. Biztató, hogy az emberek az elmúlt hetekben megtanulták a védekezés alapvető szabályait, és megértették ennek fontosságát.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt napokban történt-e változás a Covid-gyanús betegek számában?

Véleményem szerint biztató, hogy

Örömteli a gyógyultak számának lassú emelkedése is. A kórházunkba felvett koronavírusos betegek mintegy negyven százaléka már gyógyultan távozott. Sőt, több beteget lélegeztetőgépről is le tudtunk venni, de volt olyan páciensünk is, aki életveszélyes állapotban került felvételre, és intenzív kezelésre szorult, de mára már gyógyultan távozhatott a kórházból. Számunkra az igazi örömet mindig a gyógyult betegek távozása jelenti.

Bedros J. Róbert országos kórházfőparancsnok-helyettes, a Szent Imre Kórház főigazgatója Forrás: Móricz-Sabján Simon

Az országban elsőként önöknél indult SARS-COV-2 IgG-tesztelés. Milyen eredményeket hozott eddig?

Nemzetközi és hazai tapasztalatok mutatják, hogy az antitestgyorstesztek többsége csak nagyon korlátozottan, vagy egyáltalán nem használható a koronavírus-fertőzés jelenlétének, vagy az abból való felépülés kimutatására. A napokban elkészült hazai vizsgálati eredmények szerint a bevizsgált, két különböző típusú, hazánkba nem hivatalosan, nagytételben beszállított koronavírus-gyorsteszt a ténylegesen pozitív esetek mindössze 30%-át képes kimutatni. A Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban az országban elsőként néhány napja kezdődött a SARS-COV-2 IgG-tesztelés, amely az amerikai és az európai hatóságok engedélyét is megkapta.

Ez egy olyan teszt, amely 100 %-os szenzitivitással és 99,5 %-os pontossággal igazolja, hogy a tesztelt alany korábban átesett-e a COVID-19 vírusfertőzésen.

Az eddig megszűrt, több mint 577 dolgozónk esetében - amely csaknem a teljes állományunkat jelenti - 38 pozitív lett. Ebből négy embernek a PCR-tesztje - vagyis a torok- és orrgaratból vett minta alapján végzett vizsgálat - lett pozitív. Tizenhét dolgozó PCR-tesztje negatív lett, a többieknél még nem készült el a torok- és orrgarat mintájából végzett vizsgálat. Ez egyértelműen igazolja az időben bevezetett szigorú egészségbiztonsági és munkavédelmi intézkedéseink létjogosultságát.

Covid-gyanús beteget ápolnak a Szent Imre Kórházban fotó: Talán Csaba

Mi a helyzet az egyéb szűrések eredményével? Úgy tudom, hogy az önök intézményében az országos átlagnál jóval nagyobb számban végeznek tesztelést.

Intézményünkben május 7-ig összesen mintegy 3000 szűrést végeztünk, amely a hazai egészségügyi intézmények körében kimagasló. Nagyon fontos adat, hogy

a tesztek csaknem 10 százaléka bizonyult pozitívnak.

Május 6-i adat, hogy a Szent Imre Kórházban jelenleg 35 igazoltan pozitív beteget és 48 izolált beteget ápolunk.

Koronavírusos beteget ápolnak a Szent Imre Kórházban Fotó: Talán Csaba

Az Operatív Törzs egyre nagyobb hangsúlyt fektet a szűrésekre. Mennyiben hasznosak a szűrések a járványügyi helyzet javításában?

A szűrések elengedhetetlen fontosságúak. Minél többet szűrűnk, annál pontosabb képet kapunk a lakosság körében a vírus elterjedéséről, területi megoszlásáról. A védekezéshez szükséges hatékony, emberi életeket mentő, felelősségteljes döntések pedig egyértelműen akkor hozhatók meg, ha ismerjük a pontos megbetegedési adatokat. Az Operatív Törzs hátországában folyamatosan dolgoznak infektológusok, orvosok, rendészeti, gazdasági szakemberek, matematikusok, epidemiológusok, és még sorolhatnám a listát. A járvány lefolyásának modellezéséhez egzakt és megfelelő mennyiségű adatra van szükség. A

szűrések és egyéb statisztikák eredményeit elemezve születtek meg a kormány azon döntései, amelyeknek köszönhetően sikerült ellaposítani a járványgörbét, és remélhetőleg megóvni az ellátórendszert a tömeges megbetegedések okozta túlterheléstől.

Egymást segítik a Szent Imre Kórház orvosai, ápolói a védőfelszerelés helyes felvételében fotó: Talán Csaba

A kormány mostani intézkedései nemcsak a járvány javuló egészségügyi mutatói, hanem az élet és a gazdaság fokozatos beindításának szükségessége miatt is történtek.

Biztató, hogy az emberek az elmúlt hetekben elsajátították a védekezés alapvető szabályait, és megértették ennek fontosságát.

Olvashattuk, hogy súlyos állapotú koronavírus-betegek gyógyítására alkalmazták gyógyult betegek vérplazmáit. Önök alkalmaznak ilyen kezelést?

A plazmakezelés ugyan jelenleg kísérleti stádiumban van, azonban reményt keltő eredmények tapasztalhatók. Magyarországon jelenleg a Semmelweis Egyetem és a Szent László Kórház végezhet ilyen kezelést.

Így öltöznek be az orvosok és az ápolók a Szent Imre Kórházban, mielőtt bemennek a koronavírusos beteg izolált kórtermébe fotó: Talán Csaba

Önök milyen kezeléseket használnak?

A szövődményeket már hatékonyan tudjuk kezelni. Elérhetőek azok a gyógyszerek, amelyek a nemzetközi tapasztalatok alapján hatékonynak bizonyultak, ezeket az intenzív osztályon mi is használjuk természetesen. Tekintettel arra, hogy ennek a koronavírusnak sem gyógyszere, sem védőoltása nincs, egyelőre a védekezés a leghatékonyabb "ellenszer". Ahogy hazánkban is, úgy a világ számos országában már kecsegtető eredménnyel folynak kísérletek, hogy megtalálják a vírus ellenszerét, de a végleges vakcina forgalomba hozataláig folytatnunk kell a védekezést és a fokozott egészségügyi ellátást a jelenleg rendelkezésre álló eszközökkel és terápiákkal. Egyre többet tudunk a vírusról, a vírus által kiváltott tünetekről, mellékhatásokról és a világ vezető kutatólaboratóriumai éjt nappallá téve azon dolgoznak, hogy az eddigi ismereteket felhasználva, mielőbb elérhetővé tegyék a hatékony kezelést és a hatékony védőoltást e láthatatlan ellenséggel szemben.

A Szent Imre Kórházban fertőtlenítik az orvos védőruháját, miután kijött a koronavírusos beteg izolált kórterméből fotó: Talán Csaba

A fertőzött betegek életkorában és a betegség súlyosságát tekintve vannak változások?

A hazai adatokat tekintve a Covid-os betegek életkora megfelel a nemzetközi statisztikáknak - ebben jelentős elmozdulás nem tapasztalható.

A betegek negyven százaléka 70 év feletti, a 20-29 éves korosztályban pedig négy százalék alatt van a fertőzöttek száma. A súlyos állapotú betegek a magasabb életkorú páciensek közül kerülnek ki.

A kórházba került betegek közül 26%-ban alakultak ki súlyos tünetek, és öt százalékuk kerül lélegeztetőgépre. Ez a járvány kezdete óta így van - vagyis ebben a statisztikában sincs változás.

Rendelkezésre állnak az egészségügyi dolgozók részére a megfelelő számú és minőségű védőfelszerelések?

A miniszterelnök döntése alapján a kórházak és a szociális intézmények járványügyi ellátásához szükséges készletének ellenőrzését és nyilvántartását a kórházparancsnokok és a logisztikai segítőik végzik. Az eddigi visszajelzések alapján kitűnően működik a közös munka, ennek köszönhetően mindenütt rendelkezésre állnak a védekezéshez és a betegellátáshoz szükséges eszközök.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!