Érdekes recept a Süteményeskönyvből egy aludtejes prósza, amelyet Somogyi Károly receptje alapján lehet elkészíteni.
Aludttejes prósza
Somogyi Károly receptje
Prósza, málé, tejes pite – mindhárom kifejezés az ország nyugati régiójában hagyományos, Vas, Zala és Somogy megye környékén elterjedt süteményt jelenti, de persze ahány prósza, annyiféle recept létezik. Egyszerű, paraszti étel, viszonylag híg, kevert tészta, amelyhez a kamrában található alapanyagokat használjuk fel. Készülhet kefirrel, aludttejjel, búza- vagy kukoricaliszttel. Hagyományosan sparheltben sütik aranybarnára, a tetejét szilvalekvárral csorgatják meg. Hasonló tejes lepény a franciák clafoutis-ja, amit könnyű, sodó jellegű tésztából és magozatlan fekete cseresznyéből készítenek – a mag ízt ad, és sütés közben megakadályozza, hogy a gyümölcs levet engedjen. A clafoutis a széleken ropogós, belül lágy, krémes állagú, amit – a prószához hasonlóan – sokféleképpen lehet variálni.
Hozzávalók:
2 bögre kefír vagy aludttej (kb. 450 g)
1,5 bögre liszt (kb. 180 g)
2 db tojás
1-2 ek cukor
1 csipet só
2-3 ek szilvalekvár
kevés zsír a tepsi kikenéséhez
Elkészítése:
A sütőt előmelegítjük 175 °C-ra. A kefirt, a lisztet, a tojásokat, a cukrot és a sót egy tálba mérjük és csomómentesre keverjük, majd a kizsírozott tepsibe töltjük. A tetejét meglocsoljuk a szilvalekvárral és a forró sütőben pirulásig sütjük. Sütés előtt szórhatunk bele gyümölcsöket, de kínálhatjuk édes tejföllel, lekvárral, gyümölcsszósszal is.