A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
HUNJózsa Levente
10:10TekvondoYushuai Liang-Levente Jozsa
HUNMagyarország
11:20Kajak-kenuKenu 500m-páros elődöntő 1
HUNMagyarország
12:00Kajak-kenuKajak 500m-négyes elődöntő 2
HUNMagyarország
18:00VízilabdaGreece-Hungary
NyílNyíl

Orbán Viktor: Megvannak az élet újraindításának feltételei

Orbán Viktor
Budapest, 2018. január 19. Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a 180 perc című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2018. január 19-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Már többen gyógyulnak, mint ahányan megbetegednek, az élet újraindításának feltételei megvannak, de a védekezést nem hagyhatjuk abba, viszont térben tagolnunk kell - jelentette ki Orbán Viktor pénteken reggel a Kossuth rádióban. A kormányfő szerint a beruházások támogatásával és több, már működő munkahelyvédelmi eszköznek az alkalmazásával sikerülhet annyi állást teremteni, amennyi elpusztult. Az uniós támadásokról azt mondta, hogy jól láthatóan egy összehangolt akció zajlik. Gyöngyöspata kapcsán Orbán Viktor arról beszélt, hogy ez a bírói ítélet úgy, ahogy van, nem igazságos.
Vágólapra másolva!

– jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A miniszterelnök felhívta a figyelmet, az élet újraindításának a feltételei megvannak,

de a védekezést nem lehet abbahagyni.

– Két héttel ezelőtt vidéken már enyhíteni tudtunk, most úgy látjuk, hogy Pest megye is a vidék sorsára juthat – mondta a kormányfő.

Budapesten másképpen kell gondolkodni

– A nagy kérdés, az Budapest, mert itt fertőződtek meg a legtöbben, és mert óriási a népsűrűség, szóval a döntések korrigálásának a lehetősége itt a legnehezebb.

Ezért kell Budapesten mindig másképpen gondolkodni – tette hozzá.

Úgy látom, hogy most már nem az otthon maradás a felelős viselkedés, hanem a védőtávolság megtartása és a tömegközlekedési helyeken, tömegközlekedési eszközökön, valamint a vendéglátóipari helyeken az arc eltakarása, illetve a maszk viselése. Ha ez sikerül, akkor Budapesten sem lesz baj – közölte Orbán Viktor.

Szombat kora délután döntenek Budapestről

A kormányfő arról is beszélt, hogy dönthetnek a változtatások enyhítéséről a fővárosban. – Szeretnék beszélni a kormányon kívüli szakemberekkel, a kormányon belüliekét értelemszerűen pontosan ismeri az ember, de szombat délelőttre hívtam meg azokat a tanácsadókat, szakembereket, virológusokat, orvosokat, professzorokat, akiknek a véleményét még szeretném meghallgatni. A véleményüket megismertetem az operatív törzzsel, és szombat kora délután születik majd döntés – jelentette ki.

Orbán Viktor úgy látja, hogy az ügyeletet a bölcsődékben és az óvodákban alakítanunk kell. Most az a helyzet, hogy ha be akarják adni az emberek a gyerekeket az óvodákba és a bölcsődékbe, akkor a kijelölt óvodákba és bölcsődékbe kell őket vinni, nem pedig a megszokott helyre. Ezért mindenki óvatos.

– vélekedett.

Orbán Viktor miniszterelnök (korábbi felvétel) Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Ezután következik csak szerintem az iskola, ott is először az alsó tagozat, aztán a felső tagozat, majd a középiskola.

– közölte a kormányfő.

Ezért kell óvatosan bánni a gyerekekkel

Orbán Viktor kijelentette: készenlétre van szükség. Itt nagyon óvatos vagyok, mert a gyerekeknek valószínűleg nem lesz bajuk, tehát amit eddig láttunk a fertőzésben, ezt mutatja.

Tehát most azért kell a gyerekekkel is óvatosan bánnunk, nehogy a nagyszüleikkel vagy a szüleikkel legyen baj – hívta fel a figyelmet.

Az elméleti emberek legyenek gyakorlatiasak

Tehát ami vidéken megtörténik, az körülbelül két héttel később történhet meg Budapesten. Ha mindenki felelősen viselkedik, akkor tudunk áttérni a védekezés második szakaszára – húzta alá.

"Ez a polgármesterekre is, illetve a főpolgármester úrra is igaz, mert az idősotthonok működtetésével mégiscsak óriási felelősség nyomja a vállát" - mondta Orbán Viktor.

– folytatta.

Középpontban a munkahelyteremtés

A miniszterelnök közölte, hogy az ipari teljesítményben az EU egészében 12 százalékot csökkent, míg nálunk 10 százalékos volt a visszaesés. Valahogy jobban vettük márciusban az akadályokat, mint mások.

Orbán Viktor szerint a munkahelyek elvesztése a legfőbb probléma, képesnek kell lennünk arra, hogy minden tönkretett munkahely helyére egy új kerüljön.

– mondta Orbán Viktor. Folyamatosan nézzük, hogy melyik eszköz mennyit hozott. A közfoglalkoztatás terén 200 ezer főig tudunk keretet nyitni most, a honvédség megkezdte a toborzást, bevezettük a bértámogatást. 5400 vállalkozás nyújtott be ilyen kérelmet, és ezek 74 ezer embernek segítenek.

A kormányfő szólt arról, hogy több jelentős adócsökkentés is történt az elmúlt időszakban.

– mondta a kormányfő. A részadatok alapján sikerült a járványt megfékezni.

Ez az igazán aggasztó

Orbán Viktor az uniós ügyekről azt mondta, hamarabb van meg az ítélet az EP-ben, mint hogy meghallgatnák a tanúkat. Az, hogy néhány liberális, frusztrált képviselő levezeti az indulatait, azt még el lehet viselni.

Mi azért hoztuk létre az uniót, hogy segítsenek minket, és ne akadályozzák.

– mondta a kormányfő. Továbbra is a migráció a brüsszeli bürokraták legfőbb terve, és szeretnék elérni, hogy valahogyan migránsokat hozzanak be Magyarországra. A kormányfő elmondta, hogy az uniós bíróság és a magyar alkotmány összeütközése látható most, és ebben az esetben a magyar alkotmány az irányadó.

Gyöngyöspata

A gyöngyöspatai döntésről azt mondta a kormányfő, hogy a kérdést elvi alapon kell megközelíteni. Orbán Viktor szerint a fő kérdés, hogy egy kisebbség képes-e egy olyan hálózatot felépíteni, ahol az rákényszeríti az akaratát a többségre. A többségnek is otthon kell éreznie magát - tette hozzá.

– mondta a kormányfő. Orbán Viktor elmondta, hogy a kormány mindent el fog követni, hogy ne forduljon elő olyan helyzet, ami Gyöngyöspatán kialakult.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!