A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Will Godfrey: Ültessük el az ártalomcsökkentés gondolatmagját az emberekben!

Blue analysis biology bright chemistry co-workers computer development disease drug engineering equipment experiment female finding genetic group health care hospital institution lab laboratory light male man medical medicine microscope people pharmaceuti
Team of Research Scientists Working With Personal Computer, Analysing Test Trial New Generation Drug Data. They Work in a Modern Laboratory/ Medical Center.
Vágólapra másolva!
Hetedik alkalommal rendezték meg a Global Forum on Nicotine (GFN) elnevezésű, nagyszabású konferenciát, amely ezúttal is a füstmentes technológiák kevésbé káros voltát hangsúlyozta, szemben a cigarettázással. A pandémia következtében online megtartott rendezvényen az előadók a témából fakadóan számot vetettek a napjainkat beárnyékoló koronavírus-járvány és a dohányzás összefüggéseivel is.
Vágólapra másolva!

A június 11-12. között megrendezett virtuális konferencián szót kérő neves orvosok és szakemberek üzenete nyílt és világos:

a dohányzás ártalmainak kiküszöbölését kizárólag a dohány- és nikotintartalmú termékek fogyasztásától való teljes tartózkodás biztosíthatja, ez a leghatékonyabb módja az ártalomcsökkentésnek.

Ha azonban ez különböző okokból kivitelezhetetlen, érdemes a káros szenvedélyek fogyasztóra és embertarásaira történő hatása minimálisra csökkentésére törekedni, hiszen napjainkban már közismert; a füstmentes technológiák sem ártalmatlanok, de a dohányzás kevésbé káros, füstmentes módjainak használata során kiküszöbölhető az égés során keletkező füst, mely a tüdőrák egyik fő kiváltó oka lehet.

Évtizedek óta világos: a dohányzás ártalmainak csökkentése mindannyiunk érdeke. Forrás: Gorodenkoff - stock.adobe.com/Gorodenkoff Productions OU/Gorodenkoff Productions Ou

A téma elismert szaktekintélyei előadásuk során többször hivatkoztak a 2017-es, The Global Burden of Disease címmel napvilágot látott tanulmányra, amely az NCD-k következményeit hivatott bemutatni.

A mozaikszó azon krónikus betegségeket jelenti, amelyek nem terjednek egyik emberről a másikra, ellenben hosszú lefolyású, és elhúzódó felépülési folyamatot vetítenek elő, mint a dohányzás okozta megbetegedések, amely 7.1 millió áldozatot követelt a tanulmány megjelenésének évében, míg a passzív dohányzás további 1.2 millió ember halálát okozta 2017-ben.

A konferencia előadói rámutattak: évtizedek óta világos, hogy a nikotin közvetlenül nem tehető felelőssé a dohányzás okozta rák, tüdő- és szívbetegségért, hanem a különböző, égéskor felszabaduló kémiai anyagok okozzák a jelentős egészségkárosító hatást, tehát maga

a füst az igazi ellenség.

„A dohányzás ártalmainak csökkentése kedvező hatással van az közegészségügyre." – jelentette ki Gerry Stimson, az Imperial College London nyugalomba vonult professzora, a GFN konferencia rendezője. „A folyamat azzal kezdődik, amikor egy cigarettázó ember – akinek számít az egészsége, – kevésbé káros alternatívát keres szenvedélyére."

Általában a GFN konferencián való részvétel díjköteles, azonban ez évben a szervezők viselik a költségeket, ily módon újságírók, döntéshozók, tudósok és az egészségügy szereplői széles körben vethették össze nézeteiket a nikotint tartalmazó termékekkel kapcsolatban.

Gerry Stimson szerint a dohányzás ártalmainak csökkentése kedvező hatással van az közegészségügyre. Forrás: Origo

Az esemény szervezői reményüket fejezték ki, hogy hatékony párbeszéd alakul ki a szervezetek között.

Clive Bates, az ártalomcsökkentés egyik vezető szakértője előadásában hangsúlyozta, hogy „a középkorú dohányosok vannak a legnagyobb veszélyben, hiszen ők évtizedeken keresztül igazi ártalmat és szenvedést okoznak saját maguk számára."

Meglátása szerint a tudománynak a médiapropaganda legfőbb nyersanyagává kell válnia, hogy a döntéshozók megfelelően szabályozzák a tudósok által feltárt alapvető problémákat.

A szakember rámutatott arra a tényre, miszerint a cigarettázás ártalmainak csökkentése és a nikotin témaköre szó szerint minden idők legrosszabb irányelveit eredményezte úgy a gyakorlatok, mint a szabályozások terén.

Clive Bates reményét fejezte ki, hogy „meg lehet állítani a füstmentes technológiák ügyét érintő medikalizációt az Európai Unión belül, az amerikai kampány sikerét alapul véve."

Clive Bates Forrás: Vaping Post

Marewa Glover beszédében Thomas Kuhn 1962-es szavait idézte, miszerint a történelem tudományos fejlődése tele van esetekkel, amelyek különféle elméleteket hoztak létre. Ha egy-egy elmélet rossz is volt, legalább volt.

Az új-zélandi tudós ezzel az amerikai tudománytörténész és a filozófus paradigmaváltás-elméletére utalt, amelyben Kuhn kifejti: „mindegyik tudományos forradalom elkerülhetetlenné tette, hogy a közösség elvesse a hagyományos tudományos elméletet egy vele összeegyeztethetetlen másik kedvéért, következésképpen mindegyik megváltoztatta a tudományos vizsgálódás számára hozzáférhető kérdések körét és azokat a kritériumokat, amelyek alapján a szakma eldönti, hogy mi tekinthető értelmes problémának és mi jogos problémamegoldásnak."

Will Godfrey, amerikai újságíró munkája felelősségéről, a média hatalmáról és működéséről tartott virtuális előadást.

Will Godfrey, amerikai újságíró a GFN konferencia felületén. Forrás: gfn.net.co

Kihívásként és lehetőségként jelölte meg, hogy „elültesse az ártalomcsökkentés gondolatmagját az emberekben, s a gondolkodás magától megindul!"

Clarisse Virgino szerint a füstmentes technológiák használata emberek millióinak életére lehetne kedvező hatással, hiszen kevésbé ártalmas, mint a cigarettázás, mégis alternatívát kínál a dohányosok számára.

A fülöp-szigeteki szakember szerint a mindenkori tiltó irányelvek kizárólag problémákat szülnek, nem megoldást, hiszen a cigarettafogyasztók a „semmit rólunk, nélkülünk"- elvet vallják.

Clarisse Virgino reményét fejezte ki, hogy a döntéshozók meghallják a fogyasztók hangját, informálódnak és tiltások helyett fogyasztók érdekeit is figyelembe vevő szabályokat hoznak.

Mark Tyndall járványkutató, orvos és közegészségügy-szakértő fontos kérdést ajánlott a résztvevők figyelmébe: Miért számít, hogy 50-, 80-, vagy akár 95%-kal kevésbé káros alternatívát keressünk a cigarettázók számára, ha a leszokás 100%-kal biztonságosabb?

A szakember szerint a kérdés gondolatmenete háttérbe szorítja a realitást, hiszen a dohányzó emberek függők, gyakran nem képesek szenvedélyükkel felhagyni, úgyhogy természetesen szükség van kevésbé ártalmas lehetőségekre is. Mark Tyndall ugyanakkor figyelmeztet, ha egy-egy, eredendően káros szokás kevésbé ártalmassá válik, a következő generáció annak fogyasztójává válhat, így fontos őket időben tájékoztatni a veszélyekről, meg kell óvni őket a dohánytermékek kipróbálástól.

Kutatók dolgoznak a laboratóriumban, hiszen a cigarettázás helyett szükség van kevésbé ártalmas lehetőségekre is. Forrás: Gorodenkoff - stock.adobe.com/Gorodenkoff Productions OU/Gorodenkoff Productions Ou

A dohányzás és a koronavírus közti összefüggések tükrében Riccardo Polosa rávilágított, hogy az aktív dohányosok között ötször nagyobb eséllyel mutatták ki laboratóriumi körülmények között az influenzát, és 34%-kal könnyebben alakult ki náluk betegség, mint a nemdohányzók körében.

Előadása során ugyanakkor bizonyította, hogy a dohányzás nincs kimutatható, súlyosbító hatással a koronavírusos megbetegedésre és nem segíti elő az ennek hatására bekövetkező halálozást sem, de a kor, a nem, és a testtömeg-index azonban annál inkább. Ez utóbbit szintén laboratóriumban sikerült igazolni, ily módon azonban nem tekinthető általános érvényűnek.
A statisztikákban már megmutatkozni látszik:

a fogyasztók tudatosan próbálják minél kevésbé károsítani egészségüket.

Az Egyesült Államok Beteggyógyászati és Megelőzési Központjainak adatai szerint 2005 és 2017 között 21%-ról 14%-ra csökkent a dohányosok aránya, miközben 3 millióan váltottak füstmentes technológiák valamelyikére, ami kimondottan jó eredménynek számít, főként, hogy ezek a technológiák csak az utóbbi időben kezdték meg globális térhódításukat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!