Leslie Mandoki: Az együttérzés győzedelmeskedjen a kapzsiság felett

Ez itt a kérdés Leslie Mandoki
Vágólapra másolva!
A Németországban élő, világhírű magyar zenész és producer, Leslie Mandoki legújabb, a Látószög blogon olvasható írásában a rockzene, valamint a szabadság és az emberiesség kapcsolatát érinti.
Vágólapra másolva!

"Új napra ébredtünk — és ez a nap olyan kihívásokat hozott, amelyeket talán sokan megjósoltak, de sohasem hittük, hogy bekövetkezhetnek. Ezen kihívásokra adott válaszunk fogja meghatározni, hogy kik is vagyunk valójában. A világjárvány és a megosztottság elleni küzdelem élesen ki fogja rajzolni azokat a vonásokat, amelyek megmutatják, hogy ki hová is tartozik, hogy kinek hol van a szellemi, erkölcsi és etikai hazája" - fogalmaz a világhírű zenész, aki szerint

minket, magyarokat a különbözőségünk egysége tesz erőssé és európai példaképpé, hisz népünk évszázadokon át harcban védte Európát, és tehetségével, szorgalmával gyarapította Európa közös értékeit.

Mandoki írásában kitért az amerikai zavargásokra is, úgy fogalmazva, hogy a legsötétebb borzalmak ellenére a lelke mélyén optimista, mert hisz a zene mindent egyesítő erejében.

Leslie Mandoki Forrás: MTVA

"Ahogy a koronavírus-járvány miatti elszigeteltségben ültem az üres hangstúdiómban, arra gondoltam, már jóval azelőtt, mielőtt George Floyd meggyilkolása miatt világszerte tüntetések törtek ki, hogy a vírus által ránk kényszerített űr teret adhatna egy újfajta gondolkodás és egy új társadalmi látásmód kialakulásának. Újra meg kell fogalmaznunk, hogy mit jelent az a szó, hogy összetartás ahhoz, hogy ismét átélhessük a közösség erejét, az egységben rejlő értéket és a szabadság alapvető jelentőségét. Most azt gondolom, mindannyian megértettük, hogy nincs mire és nincs időnk várni" - írja, hozzátéve, hogy a művészeknek vállvetve kell küzdeniük azért, hogy a válságot a társadalmi egység megteremtésére és a széthúzás leküzdésére használják fel.

Mandoki külön felhívással fordult elismert zenésztársai felé, és arra kérte őket, segítsenek azoknak a művészeknek, akik a puszta túlélésért küzdenek most. "A Mandoki Soulmates új dupla albuma, amely a Living in the Gap & Hungarian Pictures címet viseli, azért született, hogy megvalósuljon az az álom, ahol a tapasztalt zenei lázadók, akiknek művészi része volt a diktatúra leküzdésében, a feltörekvő fiatal tehetségekkel karöltve harcolnak a társadalom egységéért és a széthúzás ellen, Bartók Béla nyomdokában" - emelte ki.

Hogy miért éppen Bartók Béla? "Mert ma is követendő eszmét szolgált" - indokolt Mandoki, aki úgy látja, hogy ugyanakkor kell vizsgálni azt is, kik húznak hasznot abból, hogy a társadalom válságban van. A zenész-producer szerint a 2008-as pénzügyi válság után a nyugati társadalmakban nem sikerült megszüntetni a krízis okait.

"A gátlástalan pénzügyi spekulánsok szégyentelen módon kárörvendve nyerészkedhetnek a koronavírus okozta válságon, és elképesztő hasznot húzhatnak a rövid lejáratú eladásokból Londontól New Yorkig. De tehetünk azért, hogy forduljon a kocka, és ne a pénzügyi piacok, a spekulánsok és a börze határozzák meg mindennapi életünk kereteit, hanem olyan alapértékek, mint az összetartozás, az önzetlenség, a munka becsülete és a családszeretet" - tért ki a válságon nyerészkedő spekulánsokra.

Szerinte éppen miattuk különösen fontos ügyelni arra, hogy

az együttérzés győzedelmeskedjen a kapzsiság és a közömbösség felett.

"Csak együttes erőfeszítéssel lehet megküzdeni ezekkel a kihívásokkal, amelyeket tovább súlyosbít a jelenlegi politikai helyzet Nyugat-Európától Amerikáig. Nemcsak el kell képzelnünk, hanem létre is kell hoznunk az emberi méltóság és egyenlőség új világát" - egészítette ki az eddigieket a magyar származású zenész, aki írása végén leszögezte, őszintén hiszi, hogy felül tudunk kerekedni a válságokon.

A cikk eredetileg a német Stern oldalán jelent meg.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!