Ha a tolerancia kivész a közéleti kultúrából, akkor nagy baj van

Vágólapra másolva!
ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég Intézet kutatója az EU csúcsot értékelte, de mellette szóba kerültek a közéleti viták is.
Vágólapra másolva!

A kutató értékelte a legutóbbi EU csúcsot és annak eredményeit, mint megjegyezte, van egy megmérgezett légkör, ami valami miatt kialakult, talán ez a junckeri örökség, ami nagyon rosszat tesz az európai örökségnek és az integrációnak. A Spiegel írta meg, hogy a tanácskozáson olyan kifejezések hangoztak el, mint az utálat, a gyűlölet, az ellenszenv. Így most egy szétesőben lévő, tulajdonképpen frakciókra bontott Unió szavazta meg azt a javaslatot, amit még az Európai Parlamentnek is meg kell majd erősíteni.

Ebben szerepel a közösség következő hétéves költségvetése, valamint a gazdasági mentőcsomag is. Magyarország ebben a helyzetben sikereket ért el, Lengyelországgal együtt – jegyezte meg Lomnici Zoltán, hogy nem kötötték a jogállamisághoz a pénzek elosztását. Hozzátette, az alkotmánytannal foglalkozó könyvek is leírják, a jogállamiság egy rendkívül szerteágazó fogalom, amit nem lehet két-három mondattal elintézni, így nem lehet alkalmas tagállamok büntetésére sem. Mindezek mellett azért nem árt tudni, ez a közösség egy gazdasági unió, azaz, ha valaki az államháztartási hiányokat nem tudja korrigálni, akkor azt az EU-nak meg kell büntetnie.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről