Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Rövidesen eltűnhet a Jobbik

JAKAB Péter
Budapest, 2019. október 23. Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője beszédet mond a párt október 23-i, az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulóján rendezett megemlékezésén a VIII. kerületi Corvin közben 2019. október 23-án. MTI/Mónus Márton
Vágólapra másolva!
Rövidesen vége lehet a Jobbiknak - erről beszélt a XXI. Század Intézet vezető elemzője a Magyar Nemzetben. Deák Dániel szerint az összeomlás jeleit mutatja, hogy míg 2018-ban még 19 százalékot kapott a párt az országgyűlési választáson, addig a 2019-es európai parlamenti választáson egymillió szavazatot veszítve mindössze 6 százalékot ért el. Deák Dániel emlékeztetett, Jakab Péter vezetése óta több vezető politikus is elhagyta már a Jobbikot.
Vágólapra másolva!

A Jobbik leépülésének kezdete a Vona Gábor által elindított néppártosodási stratégiára vezethető vissza, amelynek során a párt fokozatosan feladta önállóságát, és mára nyíltan együttműködik a balliberális oldallal és Gyurcsány Ferenccel. Ez vezetett a 2018-as pártszakadáshoz és ahhoz, hogy szinte minden karizmatikus és országosan is ismert politikus elhagyta a pártot – állapítja meg Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője.

Egyre nagyobb gondban van a Jobbik Jakab Péter vezetésével Forrás: MTI/Mónus Márton

Ez nagyjából egymillió szavazó elvesztését jelenti rövid időn belül, így míg a párt 2019 elején joggal mondhatta magáról, hogy az ellenzék vezető ereje, ma már a Momentum és a Demokratikus Koalíció is megelőzi őt.

Semmilyen üzenete nincsen a Jobbiknak

A Mi Hazánk Mozgalom – amely sok szavazót elszívott a Jobbiktól – megalakulása ráadásul még egyértelműbbé tette, hogy az egykori nemzeti párt mára szakított a nemzeti oldallal, a Jobbik által egykor képviselt értékeket pedig már máshol kell keresni. Ezt erősíti a Jobbik logóváltása is, amelyből eltűnt a kettős kereszt, szimbolikusan is szakítva a korábbi, jobboldali identitással.

Jól jellemzi a párt vezetésének hozzá nem értését, hogy hosszú ideig arra sem voltak képesek, hogy Jakab Pétert hivatalosan elnöknek jegyezzék be, papíron még egy hónapja is Sneider Tamás volt a párt elnöke. Mindez rendkívül kínos volt, hiszen Sneider Tamás már korábban szakított a párttal.

A teljes cikket itt olvashatják.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről