A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Durván megbüntették a kamionost, akinek az autóját megszállták a migránsok

Afgán migránsokat találtak Passau mellett egy hűtőkamionban
Vágólapra másolva!
4800 fontra (közel kétmillió forintra) megbüntették az angliai hatóságok azt a magyar kamionost, akinek az autójából nyolc migránst szedtek ki a vámosok 2018-ban a dunkerque-i kikötőnél - írja a Ripost. Bertalan igazságtalannak érzi a döntést, ezért mindent megtesz annak érdekében, hogy a döntést érvénytelenítse. Mivel egyértelműen úgy érzi, ő az áldozat, hiszen az illegális bevándorlók a teherautó ponyvájának tetejét kivágva másztak be a járműbe, fellebbezést nyújt be.
Vágólapra másolva!

Hiába bontották el a szállásokat, továbbra is ott vannak az illegális bevándorlók, csak már nem látni őket, mert elbújnak, mondta a Ripostnak Bertalan. Jelenlegi munkahelye miatt nem vállalja teljes nevét a férfi, aki évek óta járja Európát kamionnal.

- magyarázta a kamionos, aki szerint ő maga is áldozat.

Megalázták a rejtőzködő migránsok miatt

A lap felidézi, hogy Bertalan 2018 januárjának végén barátnőjével felváltva vezette párban a kamiont, amin végül a dunkerque-i kikötőben találtak a vámosok nyolc migránst. A pár addig mindössze két alkalommal állt meg: a szokásos, kötelező úgynevezett kártyacserére (amivel azt jelzik, hogy a másik vezető kezdi meg a munkaidejét), illetve mosdóknál.

"Mindkettő körülbelül három percig tartott, siettünk. Dunkerque előtt ellenőriztem a kamiont, minden rendben volt, a ponyva is úgy volt befűzve, ahogy megcsináltam. Aztán az utolsó, kutyás ellenőrzésnél találtak nyolc migránst a kamionomban. Azt sem engedték, hogy a helyszínen megnézzem, mekkora a kár, vagy hogy jutottak be, engem azonnal elvittek egy rabszállítóval. Reggel fél 9-től este kilencig egy zárt helyiségben tartottak, csak kihallgatni vittek ki onnan. Cukros vagyok, de nem kaptam meg sem a gyógyszerem, sem az inzulinom, a kamionnál várakozó párom sem hívhattam fel. Végül azt mondták, nyugodjak meg, ez csak egy rutin" - meséli Bertalan, aki a lerakodóhelyen szembesült a kárral.

Gyomorgörcs, altatóspray

A megbüntetett kamionos elmondása szerint az illegális bevándorlók a kamionja tetején másztak be, egy L alakú lyukat vágtak a ponyvába, azon keresztül jutottak be. Hiába néztem körbe előtte a kamionban, a tetejére nem láttam fel. Persze van olyan kamionos, aki felmászik és ellenőrzi, de én például 140 kiló vagyok, nem egyszerű felmászni" - mondja Bertalan, aki szerint

nagy bajban vannak az Anglia felé vagy Belgiumon keresztül haladó kamionosok.

"Sok cég azt mondja a sofőrjeinek, hogy meg se álljanak Belgiumban. Azonnal kifigyelik a kamionokat és pár másodperc alatt megszállják őket, ez a legjobb szó. A fuvarozó cégek nem tudnak mit tenni ellenük. Azt tanácsolják, hogy zárkózzunk be, ne álljunk meg, mi pedig remegve megyünk arra. A kártyacserére 300-350 kilométerenként csak muszáj megállni, ahogy a szükségleteinket is el kell végeznünk. Amelyik kamionban esetleg nincs légkondi, ott 40 fok van a fülkében nyáron, de nem lehet lehúzni az ablakot résnyire sem, mert altatóspray-vel fújnak be a migránsok. Arról nem beszélve, hogy rengeteg kamionos már leplombált rakodótérrel utazik. Ha valaki a plombát leszedi a saját kamionjáról, a leadóhelyen visszaküldhetik az egész árut. Igen ám, csak sokszor a leplombált raktérbe jutott be a migráns, a sofőrnek eszköze sincs arra, hogy ellenőrizze a saját kamionját, mégis ő kapja a büntetést, ha migránst találnak a kamionjában" - tette hozzá.

Hazudik, aki tagadja a migránsproblémát

Bertalan végül idén májusban kapott levelet az angol hatóságoktól. Párjával nem beszélnek angolul, így már annak elolvasásához is segítségre volt szükségük. Az angolok 4800 fontra (közel kétmillió forintra) büntették Bertalant. A kamionos fellebbez a döntés ellen, amihez egy tolmácsra volt szüksége. A fellebbezés benyújtása 140 fontba kerül. Ennek ellenére megpróbálja, hiszen egy kollégája példája lebeg a szeme előtt. "Egy másik magyar kamionosnál 16 migránst találtak a rakodótérben, ő két fellebbezés benyújtásával végül az eredeti 5700 fontos büntetést 237 fontra "alkudta le" - magyarázta.

"Van olyan ismerősöm is, aki már kifizette a büntetést, egy fiatal fiúnál pedig az elmúlt hetekben találtak migránst, ő még csak várja, hogy mekkora büntetést szabnak majd ki rá. Én például már nem vállalok fuvart Anglia felé, de Belgiumban is ugyanolyan nagy a feszültség.

- összegzett Bertalan a lapnak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!