A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Autizmust állapított meg a saját szakértője a győri késelő diáknál

Győr, diák, késelés, Győri Szakképzési Centrum Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma
2019.12.07. Diák késelte meg a tanárt egy győri középiskolában, A Győri Járásbíróságon az elsőfokú határozatot álapították meg, Fotó: Csapó Balázs
Vágólapra másolva!
Az egész napos stressz és éhezés miatt kialakuló kimerültség, valamint alacsony cukorszint miatt támadhatta meg az osztályfőnökét tavaly egy győri gimnazista. Ezt mondta az elmeorvos, akit a fiú ügyvédje kért fel azután, hogy egy másik szakember kijelentette, beszámítható volt a támadás pillanatában. A védelem szakértője autizmusra is hivatkozik. Jövő héten kezdődik a tárgyalás a Győri Törvényszéken, amin az ügyvéd kérni fogja, hogy mindkét orvost hallgassák meg - tudta meg a Blikk. 
Vágólapra másolva!

- mondta Dr. Faragó Péter, H. András jogi képviselője a lapnak.

- tette hozzá az ügyvéd, aki azután kért fel egy gyermekpszichiáter-főorvost védence vizsgálatára, hogy a felnőttekre szakosodott pszichiáter kijelentette, a gyerek tudta, mit csinál.

H. András a Győri Járásbíróságon 2019. december 7-én Forrás: Csapó Balázs/Kisalföld

A védelem szakértője viszont úgy látja, beszűkült tudatállapotban cselekedett, ezzel magyarázza azt, hogy nem emlékszik a szúrás pillanatára. Azt írta, "András soha nem evett reggeltől délutánig a stressz miatt, így részben a krónikus stresszreakció-kimerülés, részben az alacsony vércukorszint okozhatta nála a tudat-beszűkült állapotot.

Ráadásul harmadik okként autizmus spektrumzavart állapítottak meg a diáknál"

- olvasható a lapban.

A 17 éves H. András december elején matematikából 3-ast kapott az osztályfőnökétől. Az ötödik órában fizika órájuk volt, amit ugyanaz a tanárnő tartott.

A fiú kivitte hozzá a füzetét, hogy nézzen meg valamit, eközben hátulról egy késsel megszúrta.Az osztálytársainak kellett megfékezniük a győri kamaszt.

Forrás: Csapó Balázs/Kisalföld

A diák ezek után egy ideig börtönben volt, áprilisban viszont a bíróság elrendelte a bűnügyi felügyeletét, vagyis hazamehetett.

Az eset után az iskola egyik diákja azt mondta az Origónak, H. András többször beszélt arról, hogy ha rossz jegyet a kap a tanárnőtől,

meg fogja késelni, de nem vették őt komolyan.

A támadás után azt kérdezték tőle, hogy miért tette, amire azt válaszolta:

A megkérdezett diákok szerint a fiú régóta kritizálta a pedagógus módszereit, míg ők az egyik legkedvesebb tanáruknak tartják.

Az ügyészség

előre kitervelten, közfeladatot ellátó személy sérelmére elkövetett emberölés kísérlete

miatt emelt vádat a fiú ellen, amiért akár 15 év börtönt is kaphat. Pere a jövő héten kezdődik a Győri Törvényszéken, amin a védelem az ő szakértőjüknek a meghallgatását is kérni fogja.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!