Fél év után visszatér az élet az iskolákba

iskolakezdés, iskola, szeptember 1, maszk, diákok, Budapest, belváros, sulikezdés, koronavírus, Szent Gellért Általános Iskola
Vágólapra másolva!
Kezdődik a tanév, és ez 2020-ban sokkal többet jelent, mint az előző években. 172 nappal ezelőtt, március 13-án volt utoljára hagyományos tanítási nap, a koronavírus-járvány tavaszi első hulláma miatt március 16-án, hétfőtől digitális távoktatás kezdődött. A gyerekeknek azonban szükségük van a társaikra, barátaikra, a tanárok segítségére, és a szülőknek is szükségük van arra, hogy munkába tudjanak járni. Mivel a vírus nem ment el, ezért óvintézkedések szükségesek, sok általános iskolában a szünetekben a felsősök maszkot kell, hogy viseljenek (ugyanez igaz a gimnazistákra is, persze), de a kormány nevében Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter világossá tette: digitálisan lehet tanítani, de nevelni nem, ezért el kell kerülni a teljes iskolai leállást, erre pedig megvannak az eszközök is. Fertőzések esetén csak egyes iskolák állnak le rövid időre, a teljes tanítás nem. A tanítás újraindítása a gyerekeknek, a szülőknek és a gazdaságnak is nagyon fontos. 
Vágólapra másolva!

Kezdetét veszi a 2020-2021-es tanév, 1,8 millió diák tér vissza a köz- és felsőoktatásba, azonban az idei sok mindenben más lesz, mint az eddigiek, ugyanis a világszerte tomboló koronavírus-járvány miatt új szabályokat kellett bevezetni, hogy a kormány megvédhesse az emberek egészségét. A kabinet legfontosabb szabályként azt kéri mindenkitől a hagyományos oktatás zavartalan indulása érdekében, hogy

az általános higiéniai szabályok és hatályos jogszabályok betartása mellett még inkább vigyázzunk egymásra.

Iskolakezdés az egyik belvárosi iskolában, Budapesten Fotó: Csudai Sándor - Origo

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a kormány célja a szeptember 1-től bevezetett szigorításokkal (a határellenőrzésekkel) az, hogy

megvédje az emberek egészségét és a munkahelyeket úgy, hogy közben ne álljon meg az élet, hogy az iskolák ismét megnyithassák és nyitva is tarthassák kapuikat a normál tanrend szerint.

Ez nemcsak a gyerekek, a pedagógusok, de a szülők és a munkaadók érdeke is.

Az iskolák újraindítása a gazdaságot, így a munkahelyek megőrzését is segíti.

Minden diáknak ingyenes a tankönyv

A közoktatásban minden tanuló ingyen kapja a tankönyveket, és emellett idén 106 ezer halmozottan hátrányos, illetve hátrányos helyzetű általános iskolás a tanuláshoz szükséges eszközöket is. Kásler Miklós miniszter bejelentése szerint a Klebelsberg Központ 60 tankerületi központ közreműködésével 2062 iskolában oszt szét tanszercsomagokat, ezek közül 1639 állami fenntartású.

A 2020-2021-es tanévben ingyenes csomagra jogosult minden halmozottan hátrányos, illetve hátrányos helyzetű 1-8. évfolyamos tanuló függetlenül iskolája fenntartójától. A csomagokban az órai munkához szükséges eszközök vannak, így például az elsős kisdiákok kapnak füzeteket, írólapot, vízfestéket, zsírkrétát és külön tisztasági csomagot is. A 2-4. évfolyamos diákok számára összeállított ingyenes csomag tartalmaz írószereket, füzeteket, írólapot, műszaki rajzlapot, vonalzót, mappát, ragasztót, vízfestéket, ecsetet és barkácsollót. Az 5-8. évfolyamos diákok körzőt, vonalzót és szögmérőt is kapnak.

Tavaly tanévkezdéskor mintegy 30 ezer ingyenes tanszercsomagot osztottak ki, ez idén több mint a háromszorosára, 106 ezerre növekedett.

A szülőktől azt kéri a kormány, hogy beteg gyereket ne vigyenek az iskolákba, figyeljenek a rendszeres kézmosásra, a távolságtartásra és az általános higiéniai szabályok betartására, ugyanis ezek garantálják a közösség biztonságát, a tanév zavartalanságát. A koronavírusról szóló kormányzati tájékoztató portálon külön felhívást is közzétettek, ezek alapján az is nagyon fontos, hogy ha egy szülő, gondviselő, vagy egy tanár, óvodapedagógus a fertőzés tüneteit észleli egy gyereken, diákon akkor gondoskodni kell a mielőbbi elkülönítéséről.

Testhőmérsékletet mérnek Budapesten, a Szent Gellért Általános Iskolában, a tanévkezdés napján Fotó: Csudai Sándor - Origo

Arra is kérik a szülőket, hogy a már nagyobb – felsős, középiskolás – gyermekeikben is tudatosítsák a járvány veszélyét, a koronavírus tüneteit, hogy azok megjelenése esetén ők is jelezni tudják azt szüleiknek, tanáraiknak. A pedagógusokat és az iskolai, óvodai dolgozókat pedig szintén arra kérik, hogy amennyiben a fenti tünetek bármelyikét észlelik magukon, ne menjenek közösségbe, jelezzék azt az intézmény vezetésének, az osztályfőnöknek, és vegyék fel a kapcsolatot telefonon háziorvosukkal.

Kásler Miklós miniszter szintén arra hívta fel a figyelmet, hogy noha az iskolákban a tanévkezdés hagyományos módon indulhat, de a járványügyi eljárásokat nagyon komolyan kell venni. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NKK) nyolc oldalon összegezte köznevelési intézmények részére a járvány kialakulásának megelőzésére és az esetenként mégis kialakuló fertőzések megállítására vonatkozó javaslatokat. Azokból minden iskola ki tudja választani az adott intézményhez "passzoló" eljárásrendet, ami három dolog együttes teljesítését igényli - tette hozzá. Az emberi erőforrások minisztere ezek között említette "a vírusnak a levegőn és a felületeken keresztüli terjedésének megakadályozását". Ennek minden lehetőségét felsorolták, azok teljesítése lehetséges.

Ehhez minden szakmai és anyagi támogatást a kormányzat megad.

A javaslatok érintik a távolságtartást, a fertőtlenítést vagy az iskolába érkezés módját is. Ajánlások vannak például arra, miként lehet elkerülni az iskolába érkezéskor a torlódást, így például az, hogy több ajtón lehessen belépni az intézménybe. A javaslatok között vannak a tantermek nagyságára, a közösségi termek használatára, az iskolakezdésre, az étkeztetés megfelelő körülményeinek kialakítására vonatkozók - mondta az emberi erőforrások minisztere.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Emellett arról is beszélt, hogy

  • kézfertőtlenítésre lehetőség lesz az iskola kapujánál és minden egyes közösségi helyiségben
  • minden iskolában - meghatározott fertőtlenítőszerrel - nagytakarítást végeznek a tanév kezdetén, és ezt minden nap meg kell ismételni
  • minden iskola az adottságainak megfelelően választhatja ki azokat az eljárásokat, szabályokat, amelyek biztosítani tudják a járvány megelőzését és esetenkénti előfordulásnál a gyermekek ellátását
  • a köznevelési intézmények vezetőinek a felelőssége saját eljárásrendjük összeállítása, amihez a köznevelési államtitkárság, a hátintézmények, a népegészségügyi központ minden segítséget megadnak
  • az iskolákat felszólították, hogy ismertessék a járvánnyal összefüggő teendőket a gyermekekkel és a szülőkkel
  • a Könyvtárellátó az iskolák pótrendeléseit szeptember 15-éig fogadja, ezeknek a rendeléseknek a teljesítése szeptember utolsó hetétől várható.

Kásler Miklós arra is figyelmeztetett, hogy kerülni kell a diákok nagy létszámú csoportosulását, meg kell tartani a másfél-kétméteres távolságot és nagyon gyakran kezet kell mosni. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a legutóbbi Kormányinfón ugyanakkor elmondta:

kötelező jellegű iskolai maszkviselésről sem a diákok, sem a tanárok esetében nem született döntés,

egy ilyen jellegű intézkedés meglehetősen életidegen lenne az oktatási intézményekben. Ezt aligha lehetne betartatni, helyette elővigyázatossági szabályok kerültek előtérbe.

Tanévnyitó a Piarista Gimnáziumban, Budapesten Fotó: Csudai Sándor - Origo

Kásler Miklós szerint előfordulhatnak fertőzések az iskolákban egy-egy vagy néhány osztályban, azonban rendkívül csekély annak a valószínűsége, hogy egy-egy iskola minden osztályában egyszerre alakuljanak ki fertőzések.

Azt is elmondta, ha a több mint háromezer magyar köznevelési intézmény közül néhányban megjelenik a fertőzés, akkor egy-egy osztály, kiterjedtebb esetszámok esetén pedig több osztály vagy az egész iskola átáll digitális oktatásra.

500 ezer forintos támogatás a pedagógusoknak

Több mint tízezer, a hátrányos helyzetű fiatalok oktatását végző pedagógus kap egyszeri bruttó 500 ezer forintos támogatást. A miniszter ezzel kapcsolatban elmondta: ők a többiekhez képest lényegesen nagyobb lelki és testi terhelésnek vannak kitéve, illetve a járvány idején folyamatosan foglalkoztak a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű fiatalokkal.

Ezért döntött úgy a kormány, hogy kijelöli azt a négyszáz hátrányos helyzetű települést, ahol a pedagógusok megkapják a bruttó 500 ezer forintos kiegészítő jövedelmet - közölte, azt is leszögezve, hogy az érintettek pályázat nélkül kapják meg az összeget. Az ellenzéki sajtóban megjelent, ezzel ellentétes információkra Kásler Miklós szerint nincs más magyarázat, minthogy "feszültséget akarnak gerjeszteni a pedagógusok között.

Magyarországon Orbán Viktor döntése nyomán március 16-tól zártak be az iskolák, majd ezzel párhuzamosan átálltak a tantermen kívüli digitális munkarendre, röviden digitális oktatásra, amelynek sikere még a legoptimistább várakozásokat is felülmúlta.

Gulyás Gergely a pénteki Kormányinfón a mostani tanévkezdésre vonatkozóan azonban arról is beszélt, azon dolgozik a kormány, hogy ne kelljen iskolákat bezárni, az egyedi esetekre vonatkozó jogszabályi környezet készen van, ez pedig lehetővé teszi az oktatási intézményekben a területi alapú szigorítást, amennyiben szükség lenne rá. Vagyis azt, hogy szükség esetén csak egy iskolát zárjanak be, vagy néhányat, ne az összeset az országban.

Ugyanakkor a kormány arra törekszik, hogy lehetőleg elkerüljék az ideiglenes iskolabezárást is. A miniszter ezzel kapcsolatosan kijelentette, hogy

Gulyás Gergely azt is elmondta, hogy a Magyarország határai mentén élő nem magyar állampolgárságú diákoknak is megvan a lehetőségük a korlátozott, azaz 30 kilométeres sávban történő határátlépésre, kivételt képez ez alól Ukrajna, amely a saját állampolgárai számára teljes egészében lezárta a határait. Magyarán: Ukrajnát leszámítva átjárhatnak a diákok tanulni Magyarországra, karantén vagy tesztelés nélkül.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről