Hazatérhetett a kórházból az a koronavírusos idős nő, akinek először adták be a magyar gyártású remdesivirt

Keszthely, 2020. május 14. Vért vesznek egy férfitől a koronavírus-szűrések elvégzésére kijelölt rendelőben a Keszthelyi Kórház Sürgősségi Ambulanciáján 2020. május 14-én. A koronavírus-szűrőprogramban a Semmelweis, a debreceni, a szegedi és a pécsi egyetem vesz rész. A programba 17 ezer 780 embert hívtak meg véletlenszerűen kiválasztva. Ők életkorra, nemre és regionálisan is reprezentálják a magyar társadalmat. MTI/Varga György
Vágólapra másolva!
Hazatérhetett a kórházból az a 75 éves koronavírusos nő, akinek először adták be a magyar gyártású remdesivir készítményt a Semmelweis Egyetem egyik klinikáján. A szertől jelentősen javult az állapota, már otthon lábadozik.
Vágólapra másolva!

Vasárnap elhagyhatta a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikáján létrehozott járványkórházat az a 75 éves női COVID-19 beteg, akinek elsőként adták be a magyar gyártású remdesivir készítményt az intézményben - írja közleményében az egyetem.

Vasárnap elhagyhatta a járványkórházat az a női COVID-19 beteg, akinek elsőként adták be a magyar gyártású remdesivir készítményt Forrás: MTI/Varga György

Jelentősen javult az állapota

A közleményük szerint a cukorbetegséggel küzdő páciens október 14-én súlyos állapotban került be az egyetem klinikájára, ahol még aznap megkapta a Richter Gedeon Nyrt. által gyártott, remdesivir hatóanyagot tartalmazó koronavírus elleni szert. A betegnél úgynevezett kombinált terápiát alkalmaztak, vagyis a remdesivir mellett szteroidot, trombózis megelőzést és vitaminokat is kapott, valamint nagy áramlású oxigénterápiában részesült.

– számol be a Semmelweis Egyetem közleménye.

Azt is hozzáteszik, hogy eddig 19 COVID-19 beteg kapta meg a magyar gyártású remdesivirt a Semmelweis Egyetemen, melynek három részlege, a Pulmonológiai, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás, valamint a Belgyógyászati és Hematológiai Klinika is részt vesz a Richter Gedeon Nyrt. által gyártott koronavírus-gyógyszerrel kapcsolatos klinikai vizsgálatban.

66 beteg kapott vérplazma-terápiát

– A vírusszaporodást gátló, infúzióban adható remdesivir hatóanyagot kórházban fekvő, oxigénkezelést igénylő, súlyos állapotú betegek kaphatják, súlyos májkárosodás vagy jelentősen beszűkült vesefunkció esetében ugyanakkor nem adható – írják.

A Semmelweis Egyetem klinikáin

a COVID-19 betegek kezelésének része a vérplazma-terápia is,

amit eddig 66 beteg kapott meg. Áprilistól pedig a lélegeztetett betegek komplex terápiás protokolljának kötelező eleme a dexametazon adagolása.

A közleményben felidézik, hogy a magyar gyártású remdesivirrel kapcsolatos klinikai vizsgálatok október közepén kezdődtek meg Magyarországon, amelyben mind a négy orvosképző egyetem részt vesz. A Richter által gyártott remdesivir október 22-étől rendelkezik az FDA, vagyis az USA Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerügyi Hivatala minősítésével is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről