Kik kaphatnak gyógyszert a koronavírusos betegek közül, és milyen szereket használnak az orvosok?

Remdesivir, koronavírus, gyógyszer, oltóanyag
Vágólapra másolva!
Már hónapok óta használják az orvosok a remdesivirt és a favipiravirt a kórházban ápolt koronavírusos betegeknél – mondta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa. A remdesivir a vírus szaporodását gátolja – egyebek mellett Donald Trump amerikai elnök is kapott ebből a szerből. Súlyos tünetekkel rendelkező betegek kapják. A favipiravir egy Japánban kifejlesztett influenza elleni szer, amit enyhébb vagy középsúlyos tüneteket mutató, kórházban ápolt betegeknél alkalmaznak. De milyen hatékonyak ezek a szerek? Interjú Szlávik Jánossal.
Vágólapra másolva!

Kétféle gyógyszert említett legutóbb, amelyeket alkalmaznak koronavírusos betegeknél. Az egyik a remdesivir. Mióta ismerik ezt a szert?

A remdesivirt tíz évvel ezelőtt fedezték fel - a C-típusú májgyulladás ellen fejlesztették ki. Később kiderült, hogy a májgyulladás ellen nem használ, de hatásos lehet az Ebola és a Marburg ellen. Kipróbálták Nyugat-Afrikában egy Ebola-járvány idején. Később a Lassa-láz ellen is használták, majd a közel-keleti és a távol-keleti koronavírus ellen is valamelyest hatékonynak bizonyult. Tehát a korábbi koronavírus-járványoknál – a SARS és a MERS nevű koronavírus ellen – mutatott valamilyen hatékonyságot.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet infektológus főorvosa Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Hogyan fejti ki a hatását a remdesivir?

A szer a vírus szaporodását gátolja – tizenkét évnél idősebb embereknél alkalmazható.

A remdesivir használata a koronavírus ellen kísérleti stádiumban van, vagy rendelkezik már törzskönyvvel?

Már az Ebola-járvány idején, Kongóban megkapta a feltételes forgalomba hozatali engedélyt. Ezt közegészségügyi vészhelyzet vagy világjárvány esetén lehet megkapni.

A most terjedő koronavírus világjárványt okozott, így az idei év közepén az Európai Unió megkapta a remdesivirre a forgalomba hozatali engedélyt, és bizonyos feltételek mellett adhatjuk a betegeknek.

Főleg a súlyos állapotú, sokszor már intenzív osztályon fekvő betegeknél alkalmazzuk.

Ha jól tudom, Donald Trump is kapott remdesivirt...

Igen, az amerikai elnök – miután kiderült, hogy súlyos tüdőgyulladása van – kapott egy kísérleti stádiumban lévő antitestkezelést, majd kapott egy ötnapos remdesivir-kezelést a vírus ellen, és párhuzamosan szteroidot is adtak a kóros immunválasz megelőzésére. Néhány nap alatt szinte teljesen meggyógyult.

Dr. Szlávik János infektológus, a Dél-pesti Centrumkórház főorvosa fotó: Origo - Talán Csaba

Ezeket a szereket – ahogyan említette – itthon is megkaphatják a súlyos betegek. Mitől függ az, hogy hogyan reagál a szervezet a kezelésekre? Láthatjuk, hogy nem mindenki gyógyul meg néhány nap alatt még a legjobb kezelés ellenére sem.

Bár a remdesivir vírusellenes szer, és nagyon sok klinikai vizsgálaton átesett már, mégsem mondja ki egyetlen tanulmány sem, hogy a szer egyértelműen megszünteti azonnal a fertőzést, és minden beteg meggyógyul.

Az eddigi vizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy gyorsabban gyógyulnak a betegek, és talán kevesebben kerülnek intenzív osztályra vagy lélegeztetőgépre, ha megkapják.

A vizsgálatok a mai napig folynak, a végleges eredményre év végéig várni kell. Ekkor derülhet ki, hogy valójában mennyire hatékony a szer. Jelenleg azt tudjuk tenni, hogy ha úgy látja az orvos, hogy a remdesivir lehetséges előnyei meghaladják az esetleges kockázatot, akkor mindenképpen érdemes beadni a betegnek. Ráadásul viszonylag kevés mellékhatása van, tehát az eddig tapasztalatok alapján a súlyos koronavírusos betegeknél alkalmazzuk, mert hatásos lehet. Mi itt a Dél-pesti Centrumkórházban nagyon sok betegnek adtuk már.

Remdesivir Forrás: Shutterstock

A mostani világjárványnál használták először ezt a szert?

Sok évvel ezelőtt Magyarországon a Szent László Kórházban adtunk először remdesivirt egy kutatónak, aki esetlegesen megfertőződhetett Ebolával egy laboratóriumban. Akkor a WHO Magyarországra szállíttatott remdesivir-molekulát, mert az is kiderült a szerről, hogy nemcsak kezelésre, hanem esetlegesen megelőzésre is jó. Mi akkor beadtuk a remdesivirt a kutatónak, aki Ebola-gyanús volt. Nem is alakult ki nála a betegség.

A másik lehetséges gyógyszer az úgynevezett favipiravir – ezt is használják a betegeknél. Ez a gyógyszer hogyan fejti ki a hatását?

Ez is egy régebbi gyógyszer – mi május óta alkalmazzuk. Még 2014-ben Japánban fejlesztették ki influenza ellen. Most, amikor decemberben kitört a koronavírus-járvány Kínában, azonnal kipróbálták a favipiravirt az orvosok, és úgy tűnik, hogy a betegség első fázisában, amikor a betegnek még enyhe vagy közepesen súlyos tünetei vannak, hatásos lehet.

A tapasztalatok szerint hamarabb láztalanok lesznek, és néhány napon belül jobban érzik magukat, kevesebb oxigén kell nekik, és kevesebb beteg kerül intenzív osztályra, ha favipiravirt kap.

Egyelőre ez a szer is vizsgálati stádiumban van, majd később derül ki - amikor már nagyon sok beteget kezeltek vele a világon -, hogy valójában milyen hatékony. Ennek a szernek is kevés a mellékhatása, viszont várandós nőknek nem lehet adni, ugyanis a magzat károsodhat. Az adagolása eltérő a többi, megszokott gyógyszerekhez képest, ugyanis az első napon kétszer nyolc tablettát kell bevenni, később pedig kétszer három tablettát. A tapasztalatok azt mutatják, hogy nagyon sok lázas, köhögő beteg számolt be arról, hogy néhány nap alatt jelentősen javult az állapota. A favipiravirt is sokszor alkalmaztuk már. A tényleges eredményeket persze még összegezni kell – nemcsak itthon, hanem az egész világon. Egyelőre a korábbi pozitív tapasztalatok miatt adjuk a betegeknek. A klinikai vizsgálata Magyarországon hamarosan elkezdődik több koronavírusos betegeket ápoló centrum részvételével, ellenőrzött körülmények között.

Szlávik János Fotó: Koncz Márton - Origo

Ezeket a gyógyszereket bárki megkaphatja Szegedtől Sopronig, ha az orvos úgy ítéli meg, hogy szükséges a gyógyszeres kezelés?

Természetesen, a gyógyszerek egyelőre rendelkezésre állnak, de sem a remdesivir, sem a favipiravir nem csodaszer. Számos tényezőtől függ, hogy ki kaphatja meg. Az idős, krónikus betegeknél hamarabb döntenek úgy az orvosok, hogy gyógyszeres kezelést alkalmaznak – akár enyhe stádiumban is -, mert ezzel esetleg megakadályozható, hogy a beteg súlyos, életveszélyes állapotba kerüljön. Ekkor elsősorban a favipiravirt használjuk. Ha eleve súlyos állapotban kerül kórházba a beteg, inkább a remdesivirt használjuk, ugyanis talán így elkerülhető, hogy intenzív osztályra, vagy akár lélegeztetőgépre kerüljön a páciens. De még egyszer mondom:

egyelőre a klinikai vizsgálatok azt mutatják, hogy egyik szer sem elsöprő erejű, csak némi előny mutatkozik azokkal szemben, akik nem kapják meg ezeket a gyógyszereket.

Mindkét esetben folynak a klinikai vizsgálatok. A remdesivirnél év végére derülhet ki, hogy megkaphatja-e a végleges forgalomba hozatali engedélyt a koronavírus ellen.

A favipiravir gyógyszert Japánban és Kínában más indikációban már használták influenza kezelésére Forrás: Sputnik via AFP/Alexey Maishev

Az influenza elleni oltást mindenki ingyen megkaphatja az idén – ez nagyon fontos, erről beszéltünk is a korábbi interjúnkban. Volt a világon olyan eset, hogy valaki nem adatta be az influenza elleni oltást, és mindkét vírussal – az influenzával és a koronavírussal is – megfertőződött egy időben?

Nagyon ritkán, de észlelték, hogy valaki mind a két vírust elkapta, így dupla kockázat alakult ki, hogy esetleg válságos állapotba kerül a beteg. A két vírus egyszerre rendkívül súlyos kórállapotot hozhat létre, a halálozási arány ilyenkor megduplázódik. Ezt mindenképpen el kell kerülni. Egyelőre a maszk viselésével, a fertőtlenítéssel és a távolságtartással tudunk a koronavírus ellen védekezni, de az influenza ellen van védőoltás – ezt be kellene adatni mindenkinek, különösen az idős, krónikus betegeknek. Így védettek lesznek legalább az egyik vírussal szemben, és nem alakul ki súlyos szövődmény, amelyet az influenza okoz.

A koronavírus lappangási ideje több nap is lehet. Mi történhet akkor, ha valaki elmegy a háziorvoshoz, hogy beadassa az influenza elleni védőoltást, és úgy tűnik, teljesen egészséges, tünetmentes, pedig már lappang benne a koronavírus. Ez nem okozhat gondot?

Ha az ember tünetmentes – nincs láza, akut fertőzése és nem allergiás az oltóanyagra -, akkor beadathatja az influenza elleni védőoltást. Az ellenjavallatok között nem szerepel a lappangó fertőzés. Az influenza elleni védőoltás nem terheli meg olyan nagyon a szervezetet. Inaktivált teljes, vagy úgynevezett hasított vírust kap az ember, amelyre a szervezet ellenanyagképzéssel válaszol. A koronavírus-fertőzés elleni immunválaszt nem befolyásolja ez az enyhe oltóanyag, viszont hatékonyan véd az influenza ellen.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről