A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Áramütés, égési sérülés és fulladás: életveszélyes gyereklámpákat találtak

veszélyes lámpa
Vágólapra másolva!
Mese- és állatfigurás gyereklámpákat, illetve gyerekszobákba szánt párásítókat vizsgált az Innovációs és Technológiai Minisztérium. A 17 ellenőrzött termékből mind hibás, a gyerekekre nézve életveszélyes volt. 
Vágólapra másolva!

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium azt írja, a laboratóriumi ellenőrzésen átesett mind a 17 mesefigurás lámpa és párásító veszélyesnek bizonyult, további

forgalmazásukat ezért megtiltották. A termékek közül 16-ot a vásárlóktól is vissza kell hívniuk a kereskedőknek.

Az ITM akkreditált Mechanikai és Villamos Laboratóriuma rendszeresen vizsgálja a legkisebbeknek kínált eszközöket. Idén először ellenőrizték célzottan az otthoni felhasználásra, elsősorban gyerekszobákba szánt, többnyire állatokat mintázó, játékfigurás elektromos árucikkeket a boltok és webshopok kínálatában.

Az egyik életveszélyes lámpa Forrás:

A vizsgálatok után úgy találták, hogy a közvetlenül hálózati feszültségről működő termékeket a gyermekek játéknak nézhetik, megfoghatják, kézbe vehetik. Mind a 17 vizsgált eszköz esetében arra jutottak, hogy azok összetörve

súlyos vágási sérüléseket, több mint 100 Celsius-fokosra felforrósodva pedig égési sérüléseket okozhatnak.

Könnyen hozzáférhető, feszültség alatt álló részeik miatt a tizenhétből 16 termék használata áramütés veszélyével fenyeget. A pöttyös labdára hasonlító asztali lámpa nem megfelelően rögzített, színes fényáteresztő korongjai kieshetnek, így súlyos fulladásveszélyt jelentenek a háromévesnél fiatalabbak számára.

Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár elmondta: „A magyar fogyasztóvédelemben a családok biztonsága az első. A most vizsgált lámpatestek némelyikénél a hálózati vezetéket nem rögzítették megfelelően, az izzócsere során a feszültség alatt álló elemek megérinthetők voltak, vagy a csatlakozódugó csapjait éghető műanyagba ágyazták be. E hibák következménye áramütés és égési sérülés lehet, a problémás termékek közelében tehát még a szülők sem érezhetik biztonságban magukat.

A tételes terméklista hibajegyzékkel elérhető a Fogyasztóvédelmi Portálon.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!