A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Az állami gondozottak is szép ajándékokat kaptak

Vágólapra másolva!
Pandémia ide, járványhelyzet oda, a közel ötezer gyermekről gondosokdó Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató idén is megszervezte, hogy a rájuk bízott gyermekek számára ünnep legyen a karácsony és ugyanúgy, mint a korábbi években, személyre szóló ajándékot kapjanak. A  nevelőszülőknél élő gyermekeket a családjaikban éri majd a meglepetés karácsonyeste, a lakásotthonban nevelkedők pedig már megkapták ajándékukat.
Vágólapra másolva!

A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatónak minden évben kiemelt rendezvénye a karácsony, ahol
hagyományosan ezren ünnepelnek együtt.

A járványhelyzet miatt ezt a programot idén nem lehetett megtartani, de az ünnep ugyanolyan szeretetteljes volt, mint máskor.

Forrás: Gemes Sandor

Pest megyében négy lakásotthon tartozik a szolgáltatóhoz: a dabasi, a valkói, a monori és a nagykátai. Ez utóbbiban is nagy volt az öröm, amikor december 17-én este megkapták a személyre szóló ajándékokat a gyerekek.

Falára Elektrának ez a legszebb ünnepe, szerinte ilyenkor minden sokkal szebb.

– mondja a fiatal lány, aki olyan ajándékokat kapott, amit kért.

– magyarázta.

Forrás: Gemes Sandor

Elektra azt is elmesélte, lázasan készülődtek az előadásra, ami miatt nagyon izgult. Ám utána, csak mosolygós, nevetős arcokat látott, a megterített asztalon, sok finomságot, így csodás estéje volt a
lakásotthonban.

Kothencz János, a szervezet főigazgatója elmondta, hogy idén is azt kérték a gyerekektől hetekkel az ünnep előtt, hogy írják meg a Jézuskának, mit szeretnének.

Forrás: Origo

Külön köszönjük, hogy az idei adventen minden minisztériumban és háttérintézményeikben karácsonyi adománygyűjtést szerveztek a gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatalok számára, ebből részesültünk mi is. Az EMMI Európai Uniós Fejlesztéspolitikáért Felelős Államtitkársága és a Köznevelésért Felelős Államtitkársága több mint 2 millió forint értékű ajándékot ajánlott fel erre a célra. A gyerekek nevében köszönettel tartozunk minden adományozónknak" – mondta a gyermekvédelmi szakember.

A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató 32 gyermek- és lakásotthonában több mint 400 gyermek él, legtöbbjük a vérszerinti családjában tölti az ünneppeket. Ezért a karácsonyi ünnepséget napokkal korábban rendezték, a személyes találkozást az interneten sikerült megteremteni.

"Az online térben a megyei területi igazgatók köszöntötték a gyerekeket, akik pár perces ünnepi műsorral ajándékozták meg egymást: verssel, énekkel, tánccal készültek.

Forrás: Gemes Sandor

El sem akarták hinni a gyerekek, hogy ez történt, kicsit bizonytalanul indultak el megnézni, vajon valóban így van-e? Öröm volt látni, amikor visszatértek a kamera elé, amilyen izgatottan bontogatták az ajándékukat. Úgy hiszem, sikerült valódi meglepetést okozni nekik és boldoggá tenni őket" – mesélte a közös ünnep élményét Balogh Zsolt főigazgató-helyettes.

A bácsalmási lakásotthonokban együtt díszítették fel a lakást a gyerekek és az ünnepi vacsorát is együtt készítették el nevelőikkel. Itt a hagyományos karácsonyi menü került az asztalra: halászlé, mákos guba, rántott hal.

"Az idei ünnep kicsit más, mint az eddigiek, de ugyanolyan meghitt és szép. Vannak olyan gyerekek, akik hazautaznak ilyenkor, ezért előbbre hoztuk az ünneplést. Közösen megvacsoráztunk, mindenki elmesélte, mi történt vele az évben" – mesélte Alex, a bácsalmási lakásotthon egyik lakója.

Forrás: Gemes Sandor

Azt is elmondta, olyan ajándékot adtak egymásnak, amit teljes szívből készítenek.

– mondja a Bács-Kiskun megyei lakásotthonban élő fiatal.Mivel a nevelőszülőknél élő gyermekek vágyait a nevelőszülők ismerik leginkább, ezért a karácsonyi ajándékukról is ők gondoskodtak: ehhez egyszeri anyagi támogatást nyújtott a szolgáltató a saját költségvetéséből, ami gyermekenként 10 ezer forintot jelentett.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!