Orbán Viktor: Szigorú menetrend mellett újraindíthatjuk az életet Magyarországon

ORBÁN Viktor
Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában.
Vágólapra másolva!
A vírus a legidősebbekre és a krónikus betegekre a legveszélyesebb, és mivel nem azonos módon és mélységben terjed a vírus Magyarországon, ezért más szabályok kellenek a nagyvárosokban, mint a falvakban május 4-től - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában. A kormányfő szerint most ki lehet kísérletezni, hogyan lehet együtt élni azzal a vírussal, amit nem tudunk legyőzni. A miniszterelnök beszélt az uniós csúcs eredményeiről és Soros György legújabb akcióiról. 
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor a beszélgetés elején arról beszélt, hogy folyamatosan figyelik a szakembereket. Fontos, hogy a politikusok ne alakuljanak át botcsinálta virológussá – tette hozzá.

Megkezdődik a védekezés második szakasza, és fokozatosan újraindulhat az élet. A fő cél, hogy az újraindítási időszakban is meg tudjuk védeni a legveszélyeztetettebbeket – mondta a kormányfő.

- mondta Orbán Viktor.

Jöhetnek meglepetések

Orbán Viktor szólt arról is, hogy a mostani helyzetben a kormány felelőssége, hogy megteremtse annak esélyét, hogy ne kelljen egyetlen beteg ember életéről sem lemondani.

- tette hozzá.

- mondta a kormányfő.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy időt kellett nyerni a felkészüléshez,

- mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor: A járványgörbét sikerült ellaposítani Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

"Nem rezeltek be a magyarok"

A kormányfő azt mondta, hogy hat hét alatt ingyen megtanulta a válságkezelési fortélyokat. Tizenöt olyan dolgot hozott létre a kabinet az elmúlt hetekben, amire korábban nem volt szükség – tette hozzá. A miniszterelnök szerint az intelligenciánkat használni kell, és ne legyünk gyávák. Ne „jajveszékeljünk", ha olyan történik, amire nem volt példa.

Sokkal többen hiszik azt, hogy sikerülni fog a problémákat megoldani, mint akik nem. Nem rezeltek be a magyarok, amikor beütött a baj – mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a vírus a legidősebbekre és a krónikus betegekre a legveszélyesebb, és nem azonos módon és mélységben terjed a vírus Magyarországon, mint más országokban.

A kormányfő szerint most ki lehet kísérletezni, hogyan lehet együtt élni azzal a vírussal, amit nem tudunk legyőzni.

Fő az óvatosság

A kormányfő megismételte, hogy érdemes megnézni az osztrák újraindítási menetrendet, talán egy kicsit gyorsabban haladnak, ezért Magyarország esetében fő az óvatosság. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy húsvét miatt próbálták ki azt, hogy az önkormányzatok egy-egy hétvégére többletszigorítási lehetőséget kaptak. Ez bevált – tette hozzá. Minden hétvégére alkothatnak speciális szabályt a polgármesterek, de május 4-től inkább általános szabályok jöhetnek.

- mondta a kormányfő. Ha nincs munka, nincs semmi – tette hozzá. Arra kell törekednünk, hogy minél több munkahelyet mentsünk meg, és újakat hozzunk létre – mondta Orbán Viktor.

Így változik az uniós költségvetés

A kormányfő arról is beszélt, hogy gyors kilábalásra készül, így amennyi munkahelyet tönkretesz a vírus, annyi munkahely létre fog jönni. Az uniós csúcsról azt mondta a miniszterelnök, hogy


Orbán Viktor elmondta, hogy a legfontosabb dolgokról nem állapodtak meg, de a következő hétéves költségvetést módosítani fogják.

Orbán Viktor közölte, hogy rugalmasabbá teszik az uniós pénzfelhasználást. Számos fontos dologban állapodtak meg. Jóval nagyobb költségvetés jön létre a korábbiakhoz képest.

A kormányfő szerint a legfőbb vita arról van, hogy hitelből, vagy pedig egyéb forrásból legyen pluszforrás az unióban a következő években a válságkezelésre, de erről nem született megállapodás.

Megszületett a második Soros-terv

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy két támadás zajlik Magyarország ellen. Az egyik a különféle fővárosokból érkezik, míg a másik Brüsszelből érkezik.

Az utóbbi helyen még mindig sok gond van, de ott is Soros György kezét kell látni a dolgok mögött.

Megszületett a második Soros-terv - hívta fel a figyelmet a miniszterelnök. Azt írta Soros, hogy az unió nagy összegű kölcsönöket vegyen fel, és folyamatos kamatfizetés legyen ehhez a kölcsönhöz. Ebben a helyzetben kell megvédeni Magyarország érdekeit - mondta a kormányfő.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről