Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

A járvány megjelenése óta a baloldal napról napra támadja a közös védekezést

Szabó Tímea
Budapest, 2020. szeptember 21. Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője felszólal Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kapcsolatban az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. szeptember 21-én. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A baloldali pártok és politikusaik, hasonlóan a koronavírus-járvány tavaszi hullámához, most is rengeteg álhírt terjesztenek a pandémiáról. Ezúttal a vakcinák körül igyekeznek bizonytalanságot kelteni, és jól láthatóan az oltásellenességet akarják felhasználni - nyilatkozta az Origónak Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője, aki szerint a baloldalt saját politikai érdekei vezérlik, nem a járvány sikeres leküzdése. A politológust annak kapcsán kérdeztük, hogy döbbenetes hazugságokkal buktatta le Szabó Tímeát, a Párbeszéd társelnökét.
Vágólapra másolva!

"A járvány megjelenése óta a baloldali politikusok napról napra, hétről hétre támadják a közös védekezést" - szögezte le Deák Dániel, aki külön kiemelte, hogy a jelenség már tavasszal is megfigyelhető volt.

Bizonytalanságot keltenének

"A baloldal már tavaly márciusban durva álhíreket köröztetett a baloldali médiában, aminek következtében egy szokatlanul erős nemzetközi sajtóhadjárat alakult ki Magyarországgal szemben" - magyarázta a szakember. Ennek kapcsán felelevenítette, hogy tavaly áprilisban, amikor Európa-szerte rendkívül súlyos volt a járványhelyzet, a baloldali politikusok álhírei alapján rendeztek vitanapot Magyarországról az Európai Parlamentben.

A politológus úgy látja, a baloldalnak a közös védekezéshez való hozzáállása az őszi-téli hullám alatt sem változott meg. "Ezúttal a vakcinák körül igyekeznek bizonytalanságot kelteni, és jól láthatóan az oltásellenes hangulatot próbálják meglovagolni" - fejtette ki. Szerinte a baloldal stratégiája kettős:

  • amíg egyes háttérembereik, mint például Krekó Péter, és egyes politikusaik nyíltan, vagy burkoltan rájátszanak az oltásellenességre,
  • addig más politikusaik, így például Szabó Tímea, az oltási folyamat támadásával próbálják növelni az oltás elleni hangulatot.

"Ezzel értelemszerűen a társadalomnak a közös védekezésbe és az oltás sikeres megszervezésébe vetett bizalmát próbálják rombolni" - összegzett a vezető elemző, aki szerint az elmúlt hónapok során kiderült, hogy a baloldalt nem a járvány sikeres leküzdésének célja, hanem saját politikai érdekei vezérlik.

Tudatos hergelés Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Dermesztő hazugságok

Deák Dánielt azt követően kerestük meg telefonon, hogy hétfőn közösségi oldalán közzétett egy elemzést Szabó Tímea Párbeszéd-társelnök ATV-s szerepléséről. A szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy a politikus még a baloldalhoz mérve is szokatlanul durva álhíreket fogalmazott meg a televízióban. Kiemelte, hogy Szabónak sikerült az a bravúr, ami nem sok mindenkinek:

másfél perc alatt négyszer hazudott a közös védekezéssel kapcsolatban.

A politológus egyesével vette végig és cáfolta meg Karácsony Gergely párttársának állításait. A legsúlyosabb mind közül az volt, amikor a baloldali pártvezető arról beszélt, hogy a kormány azért nem oltja be az embereket, mert a veszélyhelyzet meghosszabbítása a célja.

Deák Dániel ezt "egészen elképesztő állításnak" nevezte, szerinte a valóság ezzel szemben az, hogy "a kormány érdeke - ahogyan egyébként minden normális embernek -, hogy a lehető leghamarabb vége legyen a járványnak, ismét újra tudjon indulni az élet és a gazdaság". Szerinte ezt támasztja alá, hogy folyamatos az oltási kampány, és a kormány arról próbálja meggyőzni az embereket, hogy oltassák be magukat.

Ráadásul hétfőn az Operatív Törzs arról tájékoztatott, hogy az eddig Magyarországra érkezett, összesen 79 ezer ember beoltására elég koronavírus elleni vakcinát szinte teljes egészében felhasználták.

Ahogy a XXI. Század Intézet vezető elemzője is szóba hozta, a baloldal a vírus felbukkanása óta folyamatosan támadja a közös védekezést.

Mint ismert, a tavaly tavaszi hullám idején mondvacsinált okokból nem támogatták a veszélyhelyzet meghosszabbítását, sőt, az általuk terjesztett álhírek alapján meghallgatást tartattak Brüsszelben Magyarországról. Arról nem is beszélve, hogy több alkalommal is durván támadták a sikeres védekezést összefogó Müller Cecília országos tisztifőorvost. Ebbe a körbe illeszthető a baloldal kamuvideója: emlékezetes, Korózs Lajos szocialista parlamenti képviselő egy álmentőssel próbálta lejáratni a kormányt. Talán mind közül a legárulkodóbb az volt, amikor a DK-s Arató Gergely úgy fogalmazott egy televíziós interjúban, hogy

A baloldal télen ugyanott folytatta, ahol korábban abbahagyta, ezt tökéletesen bizonyítják Krekó Péter, a Political Capital (PC) gondolatai. "Ha az emberek nem oltatják be magukat, azért Orbán lesz a hibás" – nyilatkozta még decemberben a Politicónak. "A tét magas. Ha aláásod az emberek hajlandóságát arra, hogy beoltassák magukat, akkor (Orbánnak) kell viselnie a politikai következményeket” – fejtette ki álláspontját a brüsszeli baloldali lapnak az ellenzéki elemző.

A baloldali körökben mérvadó elemző soraira még Orbán Viktor miniszterelnök is reagált. "A gonoszságnak sincsenek határai, nemcsak a fantáziának, ennél gonoszabb mondatot azért ritkán hall az ember" - fogalmazott a kormányfő.

A Fidesz egyébként a tavalyi év utolsó napján úgy reagált a baloldal hozzáállására, hogy "szégyen, amit egész évben műveltek".

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről