Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Gyurcsányék a törvényeket is megsértik, hogy a vakcinák ellen kampányolhassanak

Gyurcsány Ferenc; Lendvai Ildikó; Bajnai Gordon CSELEKVÉS FOGLALKOZÁS FOTÓ ÁLTALÁNOS KAPCSOLATOKHOZ  KÖTŐDŐ KÖZÉLETI SZEMÉLYISÉG FOGLALKOZÁSA SZEMÉLY gratulál kézfogás miniszterelnök politikus rendezvény Budapest, 2009. április 5.
Gyurcsány Ferenc leköszö
Budapest, 2009. április 5. Gyurcsány Ferenc leköszönő pártelnök, a szavazatszámláló bizottság elnöke (j) gratulál a két megválasztottnak, miután bejelentette, hogy Bajnai Gordont (k) hivatalosan is az MSZP miniszterelnök-jelöltjévé, míg Lendvai Ildikót az MSZP elnökévé választotta a párt rendkívüli kongresszusa a Budapest Kongresszusi Központban. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Már a törvényeket is semmibe veszi az oltásellenes kampányát teljes erővel folytató Demokratikus Koalíció. Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke a Mandinernek nyilatkozva aggályosnak nevezte Gyurcsány pártjának kínai vakcina ellen irányuló petícióját. Mint kiderült ugyanis, aki kitölti az online anyagot, annak személyes adatai külföldre, sőt, az Európai Unión kívülre kerülnek. Mintegy mellékesen az is kiderült, hogy az egyik adatkezelő Gyurcsány volt kabinetfőnökének cége - vagyis nyilvánvaló, hogy kampánycélra is fel akarják használni a listát, ami szintén törvénytelen. A bukott miniszterelnök láthatóan most már mindent be akar vetni azért, hogy minél kevesebb ember oltassa be magát és minél többen haljanak meg - szerinte ugyanis ez segíthet neki a következő választáson. Ezek után különösen visszatetsző, hogy politikusaik titokban rohangálnak az általuk kritizált vakcináért. Hiesz György gyöngyösi polgármester esete mellett a 888 arra hívta fel a figyelmet, hogy László Imre újbudai DK-s polgármester is az egészségügyi dolgozókkal egy időben adatta be magának az oltást, pedig már nem dolgozik az egészségügyben.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hetekben a Demokratikus Koalíció (DK) jól láthatóan egyre nagyobb sebességre kapcsolt a közös védekezés elleni támadásokat illetően. A Gyurcsány Ferenc vezette párt az orosz után a kínai vakcina ellen is kampányolni kezdett: online petíciót indítottak annak érdekében, hogy a közvéleményt az oltóanyag ellen próbálják fordítani. Ahogy korábban, ezúttal is mindenféle szaktudás nélkül hergelik a nyilvánosságot, ráadásul akciójukkal a törvényeket is megszegik.

Aggályos Gyurcsányék akciója

"Csak általános adatkezelési tájékoztatót tett közzé a kínai vakcina ellen indított online petíciója kapcsán a Demokratikus Koalíció, ehhez a kezdeményezéshez külön kellene ilyen dokumentumot elérhetővé tenni" - nyilatkozta a Mandinernek Péterfalvi Attila. A NAIH elnöke szerint Gyurcsányéknak rögzíteniük kellett volna, pontosan mi a petíció célja, és mit fognak csinálni az adatokkal. A petíciós felületen ugyanis csupán ahhoz lehet hozzájárulni, hogy kitöltés esetén DK szimpatizánsként kezelheti-e az adatokat.

Péterfalvi Attila ugyancsak aggályosnak tartotta azt a körülményt, hogy az általános adatkezelési tájékoztatóban amerikai és észt adatfeldolgozók is szerepelnek. "Különösen az előbbi vet fel kérdéseket, hiszen nem tudni, hogy a tengerentúli együttműködő cégeknél milyen védettség van a személyes adatok vonatkozásában. Nem lehet meggyőződni a biztonságról, nincs igazolás arról, hogy a védelem hogyan történik, nincs erre átfogó mechanizmus sem" - sorolta a NAIH elnöke, aki egyúttal elmondta azt is, hogy panasz hiányában egyelőre nem indult még vizsgálat. Mindezek után felmerül a kérdés:

Gyurcsányék milyen célból gyűjtik be az akciójukkal szimpatizálók adatait?

Adathalászatba kezdtek? Forrás: MTI/Kovács Tamás

Különösen, hogy a sor végén a bukott kormányfő régi emberei sejlenek fel. A feldolgozásában ugyanis külső partnerek működnek együtt a DK-val, ezek között található a San Franciscó-i Mailgun Technologies Inc. és a Palo Altóban található Manychat Inc., továbbá az észt DatAdat OÜ nevű vállalkozás. Utóbbinál kapcsolattartóként Ficsor Ádám, Gyurcsány volt miniszterelnöki kabinetfőnöke, későbbi titkosszolgálati miniszter van feltüntetve. Ficsor 2016-ban alapította a céget, aminek tulajdonosi körében helyet kapott Dessewffy Tibor, és áttételesen Bajnai Gordon exkormányfő is. Ezzel jó eséllyel a Gyurcsány-Bajnai hálózathoz kerülnek a petíciózók adatai.

Céljuk a védekezés lassítása

A Gyurcsány Ferenc vezette baloldalnak jól kivehetően az a legfőbb célja, hogy nehezítse a védekezést és lassítsa annak ütemét. Ebben semmi meglepő nincsen, hiszen a vírus megjelenése óta teljes erőbedobással próbálják akadályozni a közös védekezést.

A vakcinák azért váltak most első számú célpontjukká, mert egyértelmű, hogy egyedül velük lehet legyőzni a koronavírust. Mivel azonban a Pfizer és Moderna a vártnál jóval lassabban szállít, szükségessé vált az orosz és a kínai vakcinák beszerzése is. Amint ezek az oltóanyagok kézzelfogható közelségbe kerültek, a DK azonnal elkezdett uszítani ellenük: online konzultációt indítottak az orosz és a kínai vakcina lejáratása érdekében. Gyurcsányék oltásellenes megnyilvánulásait a végtelenségig lehetne sorolni: Komáromi Zoltán, a párt egészségügyi politikusa, háziorvos is beszállt a hergelésbe, Barkóczi Balázs pártszóvivő pedig konkrétan arról beszélt, hogy az egyébként maximálisan biztonságos és bizonyítottan magas védettséget biztosító orosz vakcinával a magyar kormány emberkísérletbe kezdett. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) egyébként a napokban adta meg az ideiglenes engedélyt a Szputnyik V-nek.

A pártüzenetek nem mindig találkoznak a valósággal Forrás: Facebook

Brüsszel nyilvánvaló kudarca után a bukott miniszterelnök és pártja a kínai vakcina kapcsán kezdett el rágalmakat terjeszteni: hétfői sajtótájékoztatójukon azt sugallták, hogy az OGYÉI szakmaiatlan döntéseket hoz, ami magyarra lefordítva azt jelenti, hogy a magyar kormány ellenőrizetlen, ismeretlen összetételű oltóanyagot engedne be az országba.

A legdöbbenetesebb - és egyben legleleplezőbb - az volt, amikor szombaton megrongáltak több, a közös védekezést általánosságban, a legalapvetőbb elvek mentén népszerűsítő, "Minden élet számít" feliratú kormányzati plakátot, vasárnap pedig bejelentették, hogy bíróságra mennek azért, mert szerintük a hivatalos statisztikák nem fedik a valóságot. A döbbenetes akcióknak ezzel nem lett vége: bár a kormány többször is egyértelművé tette, hogy mindenki szabadon választhat a vakcinák közül, Arató Gergely mégis egy ezzel kapcsolatos törvényjavaslat benyújtásával kampányolt.

Felelősségre vonnák az oltásellenes politikusokat

"A magyarok kétharmada (66 százaléka) szerint indokolt lenne, hogy az Országgyűlés a járvánnyal kapcsolatos álhíreket terjesztő személyek mellett felelősségre vonhatóvá tegye azokat a politikusokat, közszereplőket is, akik oltásellenes tevékenységet folytatnak" - írja legújabb tanulmányában a Századvég.

A kutatóintézet szerint aggodalomra ad okot, hogy egyes politikai pártok és szereplők oltásellenes megnyilvánulásokkal próbálnak politikai tőkét kovácsolni maguknak.

Közben magukat azért beoltatják

Az eddigiekből is jól látszik, hogy a baloldal politikai okokból támadja a vakcinát, nem pedig azért, mert azok hatásosságában kételkedne. Ez hétfőn százszázalékosan bebizonyosodott: a DK, a Momentum, és az MSZP által a gyöngyösi polgármesteri székbe helyezett, 64 éves Hiesz György ugyanis titokban beoltatta magát a helyi kórházban. Ez önmagában véve is botrány, úgy meg különösen, hogy a baloldal hónapok óta azt sulykolja, a vakcinák milyen veszélyesek.

Nem mellesleg a volt szocialista politikus annyira védetté szeretett volna válni, hogy hatalmával visszaélve csapott le a felhasználatlan oltóanyagra. Ezek után nem csoda, hogy csupán egy zavarodott magyarázkodásra tellett tőle a helyi televízióban. Érvelése nagyjából így nézett ki: valójában nem is akarta beoltatni magát, csak megkeresték, egyébként nem is regisztrált, és nem is tudja, mi az oltási sorrend.

Miután kirobbant a baloldal oltási botránya, kiderült, nem Hiesz volt az egyetlen, aki jogosulatlanul - vagy legalábbis kétes jogosultsággal - oltatta be magát. A 888 írta meg, hogy László Imre, Újbuda DK-s polgármestere is elintézte magának a védőoltást. Előbbi január 8-án - abban az egészségügyi intézetben, amelyet korábban éveken keresztül irányított - kapta meg a vakcinát.

Ez azért ellentmondásos, mert korábban valóban az egészségügyben dolgozott, de főállású polgármesterként ma már biztosan nem.

Megkapta az oltást a korábban országos tisztifőorvosként dolgozó baloldali politikus-aktivista, a védekezést folyamatosan támadó Falus Ferenc is (az ő esetében talán az jogosította fel, hogy van egy egészségügyi magáncége), aki véletlenül beismerte, hogy öt perc alatt kapott időpontot. Magyarán a következő, egészen meredek helyzet állt elő:

miközben jól érzékelhetően az a baloldal célja, hogy minél kevesebben oltassák be magukat, politikusaik titokban rohangálnak a vakcináért.

Ne legyen kétségünk: ettől még folytatni fogják a vakcinák elleni kampányt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről