Egészben grillezett galamb belsőségekkel töltött derelyével, muflongerinc zöldmorzsáskéregben vörösboros áfonyával, őz Stroganoff tejfölös dödöllével és sült hagymával.
Ez nem egy Michelin-csillagos étterem kínálata, hanem a Duna Televízióban sugárzott, új gasztroműsor ötödik adásának étlapja.
A Főmenü egy igényes, hasznos és edukatív, ugyanakkor könnyed és vicces gasztroműsor, rögtön ráéreztünk az ízére. Úgy is mondhatnám, hogy mind testileg, mind lelkileg jóllaktunk egy-egy rész forgatása közben. Az már az első adás felvételénél egyértelmű volt, hogy nagyon jó lesz a sorozat"
- mondta Széll Tamás, aki igazán elégedett főzőtársával:
Anger a legprofibb amatőr, a szó legnemesebb értelmében! Úgy mozog a konyhában, mint egy szakács. Sok trükköt lestem el tőle, főleg cukrászatban, amihez nekem nem volt sosem türelmem".
Az édesszájúak is találnak kedvükre valót
december 26-án indult és szombatonként 17 órától látható sorozatban.
A két házigazda minden héten jobbnál jobb, otthon is elkészíthető, zömében a kortárs magyar konyha ételeit szolgálja fel a vendégeinek. A Főmenüből nem hiányoznak az olyan klasszikusok,
mint a véreshurka, a töltött káposzta vagy a szalontüdő, de nem a megszokott formában.
Egy kísérő műsor keretében pedig bejárják az országot, hogy megtudhassuk, honnan kerülhetnek az asztalra a legjobb hazai termékek.
A mai vadulást egy olyan hússal kezdjük, ami a múlt század első évtizedeiben óriási népszerűségnek örvendett, aztán valahogy háttérbe szorult"
- így indította Anger Zsolt a műsort, majd gyorsan hozzátette, emlékszik rá, hogy régen a szülővárosában, Szegeden, még ettek galambot az emberek. Széll Tamás is megosztotta gyermekkori galambételes élményeit, majd arról beszélgettek,
hogy sokan viszolyognak ettől a madártól, pedig isteni finom tud lenni.
Hogy ezt a Michelin-csillagos séf bebizonyítsa, hozzá is látott a csúcsgasztronómiában jelenlévő szárnyas elkészítéséhez.
A galamb köreteként megálmodott, szívvel és májjal töltött derelyével kezdte a munkát, aminek minden lépését elmagyarázta.
A belsőségeket forró serpenyőben, kevés kacsazsíron megpirította, majd félretette, aztán kovászolt kenyeret pirított és kockára vágva tejbe áztatta. Adott még hozzá egy kis kacsazsíron párolt salottahagymát és fokhagymát, majd beletette a kinyomkodott kenyeret és az egészet tejszínnel besűrítette. Hozzáadta az apróra vágott belsőségeket és tett mellé fürjtojásokat is. Kakukkfűvel, sóval, borssal, snidlinggel fűszerezte.
Miután megtudtuk, hogy egy 10%-os sóoldatos fürdővel lehet igazán szaftossá tenni a galambot,
mosás nélkül szárazra törölte, majd fél óra alatt ropogósra sütötte a kis szárnyasokat, amelyeknek a belsejét alaposan megborsozta és friss kakukkfűvel ízesítette.
Ezután a bőrüket bedörzsölte kacsa zsírral és előmelegített, 210-230 fokos sütőben 25-30 percig grillezte. Amíg a galambok a sütőben időztek, a séf elővette az előre elkészített derelyetésztát, aminek később, kifőzve, húsleves és vaj keverékével adott fényt. Aki látta a szombati adást, már tudja, hogy a grillezett galamb akkor igazán jó,
ha megbarnult vajjal pár percig locsolgatjuk, miután kivettük a sütőből.
A csodaszépen feldarabolt szárnyast a derelye mellett pirított gombával tálalta.
Az emlősök osztályának párosujjú patások rendjébe, ezen belül a tülkösszarvúak családjába és a kecskeformák alcsaládjába tartozó faj. A hímet kosnak, a nőstény az első bárányozásig jerkének, utána anyajuhnak, szaporulatát pedig báránynak nevezik"
- olvasta fel Anger Zsolt a muflon meghatározását. Második fogásként ugyanis ezt a vadat készítette el, amit áfonyával bolondított meg és egy különleges körettel tett igazán ízletessé. Miután elárulta, hogy annak az állatnak, aminek a gerincét tervezte elkészíteni, az eredeti bejelentett lakcíme Nógrád megye volt, azt is megtudhattuk, hogy
a muflonnak bizony rendkívül zsenge a húsa, amit Anger Zsolt zöldmorzsába forgatott.
A több lépésből álló finomság elkészítése alatt egyszer csak képbe lépett Széll Tamás, aki nem hagyta magára műsorvezető társát, segített neki - ahogy mondta - „összeépíteni az ételt". Az irányítást viszont nem vette át. Minden úgy történt, ahogy Anger Zsolt akarta. A kellemes társaságban röpült az idő.
A Michelin-csillagos séf szaktudása remekül kiegészítette a tehetséges amatőr lelkesedését és egy látványra is pazar étekkel kényeztetett minket, nézőket a képernyő előtt.
A harmadik fogáshoz Szári Zsoltot hívták meg vendégnek, aki azon kevesek egyike, akit állítólag Széll Tamás irigyel. A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója vadászni is szokott és nagyon szereti az őzhúst. Nos, a vendég szinte elolvadt, amikor
megkóstolta az őz Stroganoffot tejfölös dödöllével és sült hagymával.
A húst pazarnak nevezte, a dödöllénél pedig szó szerint elakadt a szava. Anger Zsoltnak kellett kisegítenie, hiszen pontosan tudta, hogy
már az első falat Somogy megyébe repítette a vezérigazgatót.
Szári Zsolt elárulta, hogy az édesanyja pont ilyet készített, aztán arról beszélt, hogy látta, mennyire munkás ez az étel, de annyira finom lett, hogy hamarosan ő is el fogja készíteni. Nem biztos, hogy őzből, mert inkább szarvasból. Széll Tamás azzal bátorította, hogy
bármilyen vad kiváló Stroganoff módra.
Ezzel véget ért a „vadulás", de a sorozat nem.
Január 30-án „marhajó" ételek kerülnek tányérra a Főmenüben, vagyis ahogy Anger Zsolt fogalmazott, „marháskodni fognak" egy kicsit.
Receptekért és további érdekességekért keresse fel a Mediaklikk/Főmenü oldalt, vagy a műsor Facebook oldalát.
Főmenü – december 26-tól szombatonként 17 órától a Duna Televízión